A fenntartható élelmiszer-előállítás kihívásairól indít webinár sorozatot a NAK

A fenntarthatóság már nem a jövő ígérete, hanem a jelen kihívása – és egyben üzleti lehetőség is. Az élelmiszeripar különösen érintett, hiszen az ágazat felelős a globális vízfelhasználás 70%-ért, a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 26%-ért, és jelentős hatással van a biodiverzitásra.
A fogyasztói szokások ugyanakkor gyorsan változnak: az európai vásárlók kétharmada előnyben részesíti a fenntartható márkákat, a fiatal generációk 81%-nak pedig ez az egyik legfontosabb döntési szempont. Az ESG szempontokat beépítő cégek átlagosan 6%-kal jobb pénzügyi teljesítményt érnek el, és a fenntartható ellátási lánc 20–30%-os költségcsökkenést hozhat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 15 részes webinár-sorozatot indít, hogy segítse az élelmiszeripari vállalkozásokat a kihívásokra való felkészülésben. A sorozat a 2025. október 15-én megrendezésre kerülő FoodTechShow felvezetőjeként segít az élelmiszerlánc szereplőket vállalkozásuk helyzetének és céljainak meghatározásában, amely fejezeti során a fenntarthatósági és ESG témák teljes spektruma terítékre és elemzésre kerül.
A webinárok célja, hogy gyakorlati útmutatót adjanak a Magyarország versenyképességi stratégiájában és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiában megfogalmazott célok megvalósításához, különösen a körforgásos gazdaság elveinek alkalmazásában. Témáink között szerepel a körforgásos gazdálkodás, a vízgazdálkodás, a fenntartható csomagolóanyagok, az SDG-k és az ISO kapcsolatának bemutatása, valamint az EU zöld irányvonalai, mint a Green Deal, a dekarbonizáció, a szén-dioxid-védővám vagy a CSRD egyszerűsítése. Az előadók között ESG-tanácsadók, auditorok, egyetemi szakértők és élelmiszeripari vezetők osztják meg tapasztalataikat.
Ha szeretné tudni, hogyan teheti vállalkozását egyszerre fenntarthatóvá és versenyképessé, akkor nézze végig a sorozat fejezeteit, amelyeket folyamatosan tesznekk közre a kamara youtube csatornáján.
Kövesse a webinárokat és látogasson el a FoodTechShow-ra! Tanuljon a legjobbaktól, inspirálódjon és készüljön fel arra, hogy a fenntarthatóság nemcsak környezeti, hanem üzleti előny is.
Forrás: NAK/Szécsényi Tamás
- Megvan a poloskák ellensége?
- Hogyan ültessünk őszi fokhagymát?
- Tömegesen jelent meg egy új kártevő a magyar földeken
- Az avokádó két arca – szuperélelmiszer vagy zöld arany?
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Egyre nagyobb a kereslet külföldön a kiváló minőségű magyar bárányhúsra
2025. szeptember 9.
Az állategészségügy az élelmiszerlánc megbízhatóságának is alapfeltétele
2025. szeptember 8.
Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
2025. szeptember 8.