A fenntartható élelmiszer-előállítás kihívásairól indít webinár sorozatot a NAK
A fenntarthatóság már nem a jövő ígérete, hanem a jelen kihívása – és egyben üzleti lehetőség is. Az élelmiszeripar különösen érintett, hiszen az ágazat felelős a globális vízfelhasználás 70%-ért, a világ üvegházhatású gázkibocsátásának 26%-ért, és jelentős hatással van a biodiverzitásra.
A fogyasztói szokások ugyanakkor gyorsan változnak: az európai vásárlók kétharmada előnyben részesíti a fenntartható márkákat, a fiatal generációk 81%-nak pedig ez az egyik legfontosabb döntési szempont. Az ESG szempontokat beépítő cégek átlagosan 6%-kal jobb pénzügyi teljesítményt érnek el, és a fenntartható ellátási lánc 20–30%-os költségcsökkenést hozhat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 15 részes webinár-sorozatot indít, hogy segítse az élelmiszeripari vállalkozásokat a kihívásokra való felkészülésben. A sorozat a 2025. október 15-én megrendezésre kerülő FoodTechShow felvezetőjeként segít az élelmiszerlánc szereplőket vállalkozásuk helyzetének és céljainak meghatározásában, amely fejezeti során a fenntarthatósági és ESG témák teljes spektruma terítékre és elemzésre kerül.
A webinárok célja, hogy gyakorlati útmutatót adjanak a Magyarország versenyképességi stratégiájában és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiában megfogalmazott célok megvalósításához, különösen a körforgásos gazdaság elveinek alkalmazásában. Témáink között szerepel a körforgásos gazdálkodás, a vízgazdálkodás, a fenntartható csomagolóanyagok, az SDG-k és az ISO kapcsolatának bemutatása, valamint az EU zöld irányvonalai, mint a Green Deal, a dekarbonizáció, a szén-dioxid-védővám vagy a CSRD egyszerűsítése. Az előadók között ESG-tanácsadók, auditorok, egyetemi szakértők és élelmiszeripari vezetők osztják meg tapasztalataikat.
Ha szeretné tudni, hogyan teheti vállalkozását egyszerre fenntarthatóvá és versenyképessé, akkor nézze végig a sorozat fejezeteit, amelyeket folyamatosan tesznekk közre a kamara youtube csatornáján.
Kövesse a webinárokat és látogasson el a FoodTechShow-ra! Tanuljon a legjobbaktól, inspirálódjon és készüljön fel arra, hogy a fenntarthatóság nemcsak környezeti, hanem üzleti előny is.
Forrás: NAK/Szécsényi Tamás
- Húsz év kitartás: így építette fel Légli Géza a Kislaki Bormanufaktúrát
- A zöldségek Ferrarija
- Kutyák és a fokhagyma-félreértések
- Mézmesterek versenye: íme az idei év díjnyertes magyar mézei
- Miért stratégiai kincs a magyar termőtalaj?
- Rejtett kincsek a kertben: ehető és gyógyító gyomok, amiket kár lenne kidobni
2025. december 12.
Tűzifacsalások terjednek – így védd meg magad a megtévesztésektől!
2025. december 12.
Magyar hal minden családnak: így támogatja az ágazatot a kormány
2025. december 12.
Stabilitás és versenyképesség: kifizetések a hazai tejtermelőknek
2025. december 12.
Magyar gazda mindenhol: összefogás a határon túli közösségekért
2025. december 11.
Vizet a tájba! Martfűn a Tisza-tóból származó víz folyik a legelőre
2025. december 11.