A hely, ahol a termelő és a fogyasztó személyesen találkozik
- Jó hírek, Növénytermesztés
- 2025. augusztus 8.
- 23
- 0
Több, mint 300 helyi termelői piac működik hazánkban, ahol a vásárlók közvetlenül a termelőtől juthatnak hozzá a kiváló minőségű, friss, szezonális hazai élelmiszerekhez.
A termelői piacok a rövid ellátási lánc egyik legalapvetőbb szereplői, megkönnyítik a kistermelők által megtermelt alaptermékek, és az azokból előállított élelmiszerek eljuttatását a fogyasztókhoz, a csomagolásmentes termékekkel pedig hozzájárulnak az általános fenntarthatósági törekvésekhez.
A kormány 2012-ben a helyi gazdaságok élénkítésére vezette be a helyi termelői piac fogalmát, ahol a kistermelők a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékeiket értékesítik. A helyi termékek keresletének megerősödése a helyi gazdaságot fejleszti, támogatja a termelőket, emellett környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is a fenntarthatósághoz vezet.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint az idén összesen 314 helyi termelői piac működik az országban.
Az egyre jobban felgyorsult és rohanó világban a legtöbbször nincs idő a termőföldtől az asztalig kísérni a zöldségek és gyümölcsök útját, ám a vásárlásnak ezzel a formájával jó helyen csatlakozhat a fogyasztó a folyamathoz: kiválaszthatja, megfoghatja, és akár meg is kóstolhatja a terméket. Így a termelői piacok a közvetlen értékesítésnek olyan legalapvetőbb formáját testesítik meg, ahol a termelő és a fogyasztó személyesen találkozik. A kialakult kapcsolat és a csomagolásmentes termékek használatának előtérbe helyezése ösztönzi a fenntarthatóbb fogyasztói attitűd kialakulását és hozzájárul az általános fenntarthatósági törekvésekhez.
Helyi termelői piacra járni ma már nem csak élelem beszerzés, hanem egy program is
Amellett, hogy a vásárló itt juthat a legegyszerűbben helyben termelt, friss zöldséghez és gyümölcshöz, a termelőtől hallhat az előállítás módjáról, a gazdaságról is. A megbízható és lelkes termelők szép portékái közül választva elégedett lehet a vásárló, mert tudja honnan származik az árualap.
Mára a termelői piacok portfoliói is egyre változatosabbak, de egy biztos, hogy mindig képviseltetik magukat a háztáji finomságok és kistermelői kézműves élelmiszerek, mint a mézek, pék- és tejtermékek, friss zöldségek és gyümölcsök, lekvárok, valamint a házi savanyúságok, és egyéb szezonális termények is. A termelői piacok portékai általában nemcsak arról híresek, hogy frissek és finomak, de egyben minőségiek és egyediek is.
A piacozás egy olyan életérzés, amely a legkülönbözőbb termékek kipróbálására és vásárlására ösztönzi a fogyasztót, aki újfajta gasztronómiai élményt nyújtó alapanyagokból, és adalékanyagmentes élelmiszerek kínálatából válogathat.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
- 3,8 milliárd a szőlők védelmére: a kormány lép az aranyszínű sárgaság ellen
- Rókusfalvy Etyek, ahol a különleges az alap
- Digitális ellenőrzés a farmokon: Görögország véget vet a „fantomállományoknak”
- Hogyan élénkítheted a gyümölcsös talaját? Tippek és trükkök a terméshozam növeléséhez
- Óriási magyar sajtsiker a világbajnokságon!
- Grand Tokaj: ezért lesz különleges az idei évjárat
2025. november 26.
A magyar észjárás csodái: így születnek a hungarikumok
2025. november 26.
2030-ra Európa dobogóján a magyar agrárium? Így épül a jövő mezőgazdasága
2025. november 26.
Súlyos károk az almaültetvényeken: mi áll a gyenge termés mögött?
2025. november 25.
Tű nélkül a PRRS ellen – új korszak kezdődhet a sertésoltásokban
2025. november 25.
Keresik a hőálló burgonyát Kínában
2025. november 25.