A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kéz a kézben fejlődik

Megosztás:
Forrás: MTI

A kunszállási Júlia-Malom Kft. új pelletáló üzeme a magyar élelmiszeripar és mezőgazdaság együttműködésének újabb mérföldköve.

A magyar agrárium és az élelmiszeripar szoros összefonódása kulcsfontosságú a nemzetgazdaság jövője szempontjából – hangzott el a Bács-Kiskun vármegyei Kunszálláson, ahol átadták a Júlia-Malom Kft. búzakorpa-alapú takarmánykiegészítő pelletáló üzemét.

Viski József, az Agrárminisztérium agrár- és vidékfejlesztési támogatásokért felelős államtitkára hangsúlyozta:

A magyar mezőgazdaság természetes szövetségese az élelmiszeripar, sikerük kéz a kézben jár.

Az új üzem 2,2 milliárd forint összértékű beruházás, amelyhez a vállalat 1,15 milliárd forint támogatást kapott. A fejlesztés célja, hogy az eddig melléktermékként keletkező búzakorpát hozzáadott értékkel feldolgozott termékként juttassák piacra – ezzel is erősítve a magyar feldolgozóipart. 🌾

💡 A gazdaság motorja: 150 új gyár, több ezer új munkahely

Viski József emlékeztetett, hogy a kormány célja a beruházási aktivitás növelése és a vidéki gazdaság erősítése:

Ezért hirdettük meg a 100 új gyár programot, amit mostanra 150-re emeltünk, hiszen az ipar fellendülése és a beruházási aktivitás erősítése kulcsfontosságú.

A programban 43 élelmiszer- és feldolgozóipari vállalkozás is részt vesz, amelyek több száz milliárd forintnyi támogatás segítségével fejlesztik kapacitásaikat.

🌱 10 év, 1300 fejlesztés, 700 milliárd forint értékben

A Vidékfejlesztési Program 2014-es indulása óta az Agrárminisztérium több mint 1300 élelmiszeripari feldolgozóüzem támogatásáról döntött.

A vidékfejlesztésre fordított mintegy 3000 milliárd forintból több mint 310 milliárd forinttal járultunk hozzá az élelmiszer-önellátásunk erősítéséhez, ami 700 milliárd forintnyi fejlesztést tett lehetővé az elmúlt évtizedben” – hangsúlyozta az államtitkár.

A mostani uniós költségvetési ciklusban 5400 milliárd forintnyi támogatás érkezhet az agráriumba és az élelmiszeriparba, amelyből közel 500 milliárd forint jut kifejezetten az élelmiszeripari fejlesztésekre.

🏭 A Júlia-Malom sikertörténete

A Júlia-Malom Kft. mára európai szintű malomipari vállalkozássá nőtte ki magát.

Az egyik ügyvezető, Johann Tiemens, felidézte:

Több mint 20 éve egy búzaföldön álmodtuk meg az első malom épületét.

A vállalat kizárólag magyar alapanyagokkal dolgozik, és piacaik több mint 75%-a belföldi. A most átadott pelletáló üzem a Vitafort Zrt.-vel közös együttműködés eredménye, amely során ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsított takarmánykiegészítőket állítanak elő.

Egy olyan termékben gondolkodtunk, amely biztos hátteret ad a szarvasmarhák egészségmegőrzéséhez és a jó termelési eredmények eléréséhez” – tette hozzá Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. 🐄

💬 Összegzés

A kunszállási beruházás jól példázza, hogy a magyar agrárium jövője a hazai alapanyagokra, a technológiai fejlesztésre és az együttműködésre épül. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar együtt teremti meg a vidéki életbiztonságot, a gazdasági növekedést és az élelmiszer-önellátást.

Forrás: MTI

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük