A nyári hónapokban a gyümölcsfáknak is kiemelt figyelemre van szükségük

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A nyár nemcsak a gyümölcsérés, hanem a gyümölcsfák intenzív gondozásának időszaka is a kiskertben. Az ilyenkor elvégzett munkák alapvetően befolyásolják a termés minőségét, mennyiségét, és nem utolsósorban a gyümölcsök eltarthatóságát.

A forró nyári hónapokban a gyümölcsfáknak különös figyelemre van szükségük, hogy egészségesek maradjanak és bőséges termést hozzanak.

Az öntözés az egyik legfontosabb feladat. A gyümölcsfák, különösen a fiatalabbak és a termő fák, rendszeres és alapos öntözést igényelnek. A vízhiány stresszt okoz a növénynek, ami a gyümölcsök minőségének romlásához, kisebb méretéhez és akár idő előtti lehullásához is vezethet. A legjobb, ha a kora reggeli vagy késő esti órákban öntözünk, nagy adagokban, hogy a víz mélyen beszivárogjon a gyökérzónába. A csepegtető öntözés a leghatékonyabb, mivel minimalizálja a párolgási veszteséget.

A nyári hónapokban a gyümölcsök intenzív növekedése és érése sok tápanyagot igényel. Ilyenkor érdemes folyékony műtrágyával vagy komposztteával pótolni a hiányzó elemeket. Különösen fontos a kálium, ami segíti a gyümölcsök méretének, ízének és eltarthatóságának javulását. A nitrogénnel óvatosan bánjunk, mert túladagolása a hajtásnövekedést serkenti a termés rovására. Fontos a mikroelemek (pl. bór, cink) pótlása is, melyek hiánya szintén negatívan befolyásolhatja a gyümölcsök minőségét és tárolhatóságát.

A nyári metszés, vagy zöldmetszés célja nem a fa alakjának drasztikus megváltoztatása, hanem a sűrű korona ritkítása és a felesleges hajtások eltávolítása. Biztosítsunk fényt. A túlságosan sűrű korona árnyékolja a gyümölcsöket, gátolva azok érését és színeződését.

Vágjuk ki a befelé növő, egymást keresztező vagy túlságosan árnyékoló hajtásokat. A jobb légáramlás csökkenti a gombás betegségek, például a lisztharmat vagy a monília kialakulásának esélyét.

Egyes fafajoknál (pl. alma, körte) túl sok gyümölcs kötődhet. A felesleges gyümölcsök eltávolítása (kézzel lecsipkedve) segíti a megmaradó termések nagyobb méretűre és jobb minőségűre fejlődését, és hozzájárul a fa kimerülésének elkerüléséhez.

A nyári meleg és pára kedvez a kártevőknek és betegségeknek. Rendszeresen ellenőrizzük fáinkat, keressük a levéltetveket, pajzstetveket, atkák nyomait. A gyümölcsmolyok is ekkor okozzák a legnagyobb károkat. A bio védekezési módszerek (pl. csalánlé, fokhagyma kivonat, feromoncsapdák) alkalmazása javasolt a vegyi szerek helyett, különösen az érési időszakban. Fontos a lehullott, beteg gyümölcsök rendszeres eltávolítása a fa alól, hogy ne legyenek fertőzési források.

A gyümölcsök eltarthatóságára is hatással lehetünk

A frissen szedett gyümölcsök íze a legjobb, de megfelelő betakarítással és tárolással sokáig élvezhetjük a kiskert termését. Az eltarthatóságot nagymértékben befolyásolja a gyümölcsök minősége, érettségi foka és a betakarítás módja. Az optimális betakarítási idő kulcsfontosságú. A gyümölcsök akkor a legeltarthatóbbak, ha biológiai érettségük (amikor a magvak már csírázóképesek) és a fogyasztási érettség (amikor a gyümölcs íze és textúrája a legkellemesebb) közel esik egymáshoz, de még nem estek túl az érési csúcson.

Almát és körtét általában akkor érdemes szedni, amikor a héjuk már szépen kiszíneződött, a kocsány könnyen elválik az ágtól, de a gyümölcs még kemény tapintású. Néhány fajtát érdemes utóérlelni.

Az őszibarack, szilvák, bogyósok puha gyümölcsök. Ezeket fogyasztási érettségük csúcsán, vagy közvetlenül azelőtt kell szedni, mivel gyorsan romlanak.

A gyümölcsök sértetlen állapotban való betakarítása alapvető az eltarthatóság szempontjából. Az ütődések, nyomódások és sebek kaput nyitnak a rothadást okozó gombáknak és baktériumoknak. Fontos a kíméletes szedés, és utána se öntögessük a gyümölcsöt egyik vödörből a másikba. Szedéskor ne dobáljuk a gyümölcsöket! Óvatosan, egyenként vegyük le őket a fáról, lehetőleg a kocsányukkal együtt. Használjunk bélelt kosarat vagy edényt a gyűjtéshez. A lehullott vagy sérült gyümölcsöket különítsük el azonnal, ezeket dolgozzuk fel elsőként.

Tápanyag-utánpótlás az eltarthatóság fokozására

Ahogy már említettük, a kálium kiemelt szerepet játszik a gyümölcsök eltarthatóságában, mivel erősíti a sejtfalakat és javítja a gyümölcshús szerkezetét. A kalcium szintén fontos a sejtfalak stabilitásához és a rothadás megelőzéséhez.

A nyári hónapokban, különösen az érési fázisban, érdemes speciális, magas kálium- és kalciumtartalmú lombtrágyákat alkalmazni, vagy a talajba bejuttatni ezeket az elemeket.

A gyümölcsök természetes viaszos rétege (kutikula) egy védelmező bevonat, amely csökkenti a párologtatást és megóvja a gyümölcsöt a kórokozóktól. Szedéskor és kezeléskor fontos, hogy ezt a réteget a lehető legkevésbé sértsük meg.

Ezért ne dörzsöljük a gyümölcsöket! Tárolás előtt ne mossuk meg őket, csak közvetlenül fogyasztás előtt. A víz feloldhatja a viaszréteget és elősegítheti a romlást.

A gyümölcsöket egymástól elkülönítve, vagy egy rétegben tároljuk, ha lehetséges, hogy egy rothadó darab ne fertőzzön meg másokat.

Az ideális tárolási hőmérséklet és páratartalom fajtánként eltérő, de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyümölcs számára a hűvös, sötét és jól szellőző hely a legmegfelelőbb.

Alma, körte esetén a 0-5°C között, magas páratartalom mellett (pl. pince) a legideálisabb. A szilva és a  barack néhány napig hűtőben tárolhatók. A bogyós gyümölcsök hűtőben, 1-2 napig frissen maradnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük