A nyári hónapokban a gyümölcsfáknak is kiemelt figyelemre van szükségük
- Agrárhírek, Növénytermesztés
- 2025. augusztus 8.
- 27
- 0
A nyár nemcsak a gyümölcsérés, hanem a gyümölcsfák intenzív gondozásának időszaka is a kiskertben. Az ilyenkor elvégzett munkák alapvetően befolyásolják a termés minőségét, mennyiségét, és nem utolsósorban a gyümölcsök eltarthatóságát.
A forró nyári hónapokban a gyümölcsfáknak különös figyelemre van szükségük, hogy egészségesek maradjanak és bőséges termést hozzanak.
Az öntözés az egyik legfontosabb feladat. A gyümölcsfák, különösen a fiatalabbak és a termő fák, rendszeres és alapos öntözést igényelnek. A vízhiány stresszt okoz a növénynek, ami a gyümölcsök minőségének romlásához, kisebb méretéhez és akár idő előtti lehullásához is vezethet. A legjobb, ha a kora reggeli vagy késő esti órákban öntözünk, nagy adagokban, hogy a víz mélyen beszivárogjon a gyökérzónába. A csepegtető öntözés a leghatékonyabb, mivel minimalizálja a párolgási veszteséget.
A nyári hónapokban a gyümölcsök intenzív növekedése és érése sok tápanyagot igényel. Ilyenkor érdemes folyékony műtrágyával vagy komposztteával pótolni a hiányzó elemeket. Különösen fontos a kálium, ami segíti a gyümölcsök méretének, ízének és eltarthatóságának javulását. A nitrogénnel óvatosan bánjunk, mert túladagolása a hajtásnövekedést serkenti a termés rovására. Fontos a mikroelemek (pl. bór, cink) pótlása is, melyek hiánya szintén negatívan befolyásolhatja a gyümölcsök minőségét és tárolhatóságát.
Vágjuk ki a befelé növő, egymást keresztező vagy túlságosan árnyékoló hajtásokat. A jobb légáramlás csökkenti a gombás betegségek, például a lisztharmat vagy a monília kialakulásának esélyét.
Egyes fafajoknál (pl. alma, körte) túl sok gyümölcs kötődhet. A felesleges gyümölcsök eltávolítása (kézzel lecsipkedve) segíti a megmaradó termések nagyobb méretűre és jobb minőségűre fejlődését, és hozzájárul a fa kimerülésének elkerüléséhez.
A nyári meleg és pára kedvez a kártevőknek és betegségeknek. Rendszeresen ellenőrizzük fáinkat, keressük a levéltetveket, pajzstetveket, atkák nyomait. A gyümölcsmolyok is ekkor okozzák a legnagyobb károkat. A bio védekezési módszerek (pl. csalánlé, fokhagyma kivonat, feromoncsapdák) alkalmazása javasolt a vegyi szerek helyett, különösen az érési időszakban. Fontos a lehullott, beteg gyümölcsök rendszeres eltávolítása a fa alól, hogy ne legyenek fertőzési források.
A gyümölcsök eltarthatóságára is hatással lehetünk
A frissen szedett gyümölcsök íze a legjobb, de megfelelő betakarítással és tárolással sokáig élvezhetjük a kiskert termését. Az eltarthatóságot nagymértékben befolyásolja a gyümölcsök minősége, érettségi foka és a betakarítás módja. Az optimális betakarítási idő kulcsfontosságú. A gyümölcsök akkor a legeltarthatóbbak, ha biológiai érettségük (amikor a magvak már csírázóképesek) és a fogyasztási érettség (amikor a gyümölcs íze és textúrája a legkellemesebb) közel esik egymáshoz, de még nem estek túl az érési csúcson.
Almát és körtét általában akkor érdemes szedni, amikor a héjuk már szépen kiszíneződött, a kocsány könnyen elválik az ágtól, de a gyümölcs még kemény tapintású. Néhány fajtát érdemes utóérlelni.
Az őszibarack, szilvák, bogyósok puha gyümölcsök. Ezeket fogyasztási érettségük csúcsán, vagy közvetlenül azelőtt kell szedni, mivel gyorsan romlanak.
A gyümölcsök sértetlen állapotban való betakarítása alapvető az eltarthatóság szempontjából. Az ütődések, nyomódások és sebek kaput nyitnak a rothadást okozó gombáknak és baktériumoknak. Fontos a kíméletes szedés, és utána se öntögessük a gyümölcsöt egyik vödörből a másikba. Szedéskor ne dobáljuk a gyümölcsöket! Óvatosan, egyenként vegyük le őket a fáról, lehetőleg a kocsányukkal együtt. Használjunk bélelt kosarat vagy edényt a gyűjtéshez. A lehullott vagy sérült gyümölcsöket különítsük el azonnal, ezeket dolgozzuk fel elsőként.
Tápanyag-utánpótlás az eltarthatóság fokozására
Ahogy már említettük, a kálium kiemelt szerepet játszik a gyümölcsök eltarthatóságában, mivel erősíti a sejtfalakat és javítja a gyümölcshús szerkezetét. A kalcium szintén fontos a sejtfalak stabilitásához és a rothadás megelőzéséhez.
A nyári hónapokban, különösen az érési fázisban, érdemes speciális, magas kálium- és kalciumtartalmú lombtrágyákat alkalmazni, vagy a talajba bejuttatni ezeket az elemeket.
Ezért ne dörzsöljük a gyümölcsöket! Tárolás előtt ne mossuk meg őket, csak közvetlenül fogyasztás előtt. A víz feloldhatja a viaszréteget és elősegítheti a romlást.
A gyümölcsöket egymástól elkülönítve, vagy egy rétegben tároljuk, ha lehetséges, hogy egy rothadó darab ne fertőzzön meg másokat.
Az ideális tárolási hőmérséklet és páratartalom fajtánként eltérő, de általánosságban elmondható, hogy a legtöbb gyümölcs számára a hűvös, sötét és jól szellőző hely a legmegfelelőbb.
Alma, körte esetén a 0-5°C között, magas páratartalom mellett (pl. pince) a legideálisabb. A szilva és a barack néhány napig hűtőben tárolhatók. A bogyós gyümölcsök hűtőben, 1-2 napig frissen maradnak.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
- 3,8 milliárd a szőlők védelmére: a kormány lép az aranyszínű sárgaság ellen
- Rókusfalvy Etyek, ahol a különleges az alap
- Digitális ellenőrzés a farmokon: Görögország véget vet a „fantomállományoknak”
- Hogyan élénkítheted a gyümölcsös talaját? Tippek és trükkök a terméshozam növeléséhez
- Óriási magyar sajtsiker a világbajnokságon!
- Grand Tokaj: ezért lesz különleges az idei évjárat
2025. november 26.
A magyar észjárás csodái: így születnek a hungarikumok
2025. november 26.
2030-ra Európa dobogóján a magyar agrárium? Így épül a jövő mezőgazdasága
2025. november 26.
Súlyos károk az almaültetvényeken: mi áll a gyenge termés mögött?
2025. november 25.
Tű nélkül a PRRS ellen – új korszak kezdődhet a sertésoltásokban
2025. november 25.
Keresik a hőálló burgonyát Kínában
2025. november 25.