Az élvezet forrása, az étrendünk része, kultúra – avagy kinek mit jelent a borfogyasztás?
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2025. szeptember 3.
- 5
- 0

Az alkoholhoz való viszonyunk – akárcsak más szerekhez és szokásokhoz – szükségszerűen átalakul az idő múlásával. Az egészség, az életmód, a prioritások, a jövedelem, a közösség – mind folyamatos változásban vannak.
A bor az étrend része, az étkezések kísérője. Kulturális ereklyének tekintem, amely már a pohárba kerülése előtt belső értékkel bír – az élvezet forrása, de intellektuális és esztétikai inspiráció is egyben. Az, hogy ugyanannak a növényi eredetű terméknek ennyi különböző, összetett, fejlődő változata állítható elő – különböző kultúrákat, időket és helyeket tükrözve –, mindig lenyűgöz.
A bor számos életmód és kultúra része világszerte, és az ivási szokások a helyi hagyományoktól, az iskolázottságtól, a nemtől, a korcsoporttól és a társadalmi-gazdasági tényezőktől függenek.
A szakíró kulturális adottságnak, a WHO kiemelten veszélyesnek, a borász gasztrokuriózumnak tartja.
Az alkoholtartalmú italok egészségi hatásairól szóló vita az utóbbi években fokozatosan egyre radikálisabbá vált. A tudományos közösség egy része, és szinte az összes, ezzel a témával foglalkozó nemzeti és nemzetközi intézmény valójában az alkohol rákbetegségre gyakorolt hatására összpontosította figyelmét, arra a következtetésre jutva, hogy bármilyen alkoholfogyasztás összefügg ezen betegségek fokozott kockázatával, és ezért csak a nulla fogyasztás tekinthető kockázatmentesnek. A tudományos közösség másik része ezzel szemben szükségesnek tartja, hogy ezeket a jól ismert bizonyítékokat az alkoholivók egészségére gyakorolt általános hatásainak kontextusában vegyék figyelembe, a mérsékelt alkoholfogyasztás hatását a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az összhalálozás kockázatára.
A bornak számtalan olyan értékes tulajdonsága van, amire valamilyen oknál fogva nem tér ki a média, s nem hangsúlyozzák azok sem, akik le szeretnék beszélni az embereket a borról. Pedig ez a „termék” az emberi kultúra megkerülhetetlen része, több ezer éves hagyomány, az ünnepek méltó ajándéka. Nyilván a mértékletesség alapvető, no de a túlzott fogyasztás más esetekben is egészségromboló lehet, legyen szó akár a fagylaltról, a kenyérről vagy épp a marhahúsról. A bor a tudomány által is bizonyítottan több olyan egészséges összetevővel rendelkezik, ami a szívre és az érrendszerre pozitívan hat. De hangsúlyozandó: a mértékletesség itt a kulcsszó.
A tudomány tényalapú, kapaszkodót kínál a borfogyasztás hatásairól, mégsem ad megnyugtató választ. A Harvard Egyetem 2017-es tanulmánya szerint, noha orvosok és tudósok sokasága egységesen nem talál összefüggést a vörösbor fogyasztása és a szív- és érrendszer javulása között, dán és amerikai epidemiológiai kutatások igazolják, hogy a vörösbor antioxidáns hatást kifejtő polifenoljai javítják a keringést. 2022-es kutatásában az Amerikai Népegészségügyi Intézet (NIH) három olyan vizsgálatot is idéz, amelyek kimutatták, hogy az alacsony vagy mérsékelt vörösborivás markánsan csökkentette a keringési problémák kialakulásának lehetőségét, és lejjebb vitte a vércukorszintet.
Ugyanakkor a WHO egyik 2024-es sajtóanyagában úgy fogalmaz, hogy az alkoholban lévő etanol pszichoaktív és mérgező hatású, függőséget is okozhat. Ezért az alkoholfogyasztás már kis mértékben is kockázatos lehet, de a legtöbb alkohollal összefüggő betegség rendszertelen vagy rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztásból ered.
Időről időre előkerül a kérdés, mennyire egészséges a borfogyasztás. Ismerjük a bor, a benne megtalálható anyagok jótékony hatását, nem is olyan régen még patikákban árultak gyógybort, különböző növények boralapú tinktúráját. Senkinek nem jutott eszébe, hogy megkérdőjelezze áldásos hatását. Ma mégis egyre több helyről támadják évezredes hagyományunkat. Pedig a mértékletes borivásnak számtalan előnyét ismerjük.
Az egészséges életmód részeként a bor mértékletes fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot. Azok, akik mértékkel isznak, alacsonyabb kockázattal néznek szembe, mint az absztinensek vagy a túlzott alkoholfogyasztók.
Érdemes megjegyezni, hogy a mértékletes fogyasztás fizikai, mentális vagy társadalmi előnyeivel kapcsolatos tudományos eredmények nem ösztönözhetik a boritalok mértékletes fogyasztására vonatkozó irányelvek túllépését vagy az ivás elkezdését. A borfogyasztásnak élvezetből kell történnie, nem pedig egészségi előnyök reményében, és az ajánlottnál nagyobb mennyiség fogyasztása nem jár több előnnyel, csak több kárral!
Fontos, hogy a borfogyasztást ne önmagában, hanem a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód összefüggésében vizsgáljuk. A bor fogyasztási szokásait erősen befolyásolják a kulturális tényezők, ezek világszerte eltérőek. Az alkohol mennyisége nem az egyetlen fontos elem, a bor fogyasztási módja, az ivási szokások is számítanak.
Míg a túlnyomó többség mértékkel issza a bort, egy kisebbség olyan módon viszonyul az alkoholhoz, ami káros lehet rájuk nézve, és ami árthat a körülöttük lévőknek is. A felelősségteljes és mértékletes borfogyasztási szokások összeegyeztethetők az egészséges életmóddal. Ezek a szokások nagymértékben függenek a helyi hagyományoktól, az iskolázottságtól, a nemtől, a korcsoporttól és a társadalmi-gazdasági tényezőktől; a mértékletesség előmozdítására irányuló erőfeszítéseket az egyes népességcsoportok igényeihez kell igazítani. Éppen ezért az ilyen erőfeszítéseknek megalapozott kutatásokon, társadalmi és kulturális szempontokon kell alapulniuk.
A borászati értéklánc felbecsülhetetlen értékű társadalmi, kulturális, mezőgazdasági, környezeti és gazdasági hozzájárulást jelent a régiók és országok számára.
A borágazat minden képviselőjének – minden régióban és az értéklánc minden szereplőjének – szerepe van abban, hogy megtalálják a legjobb módszereket a mértékletesség értékének kommunikálására, és hozzájáruljanak a helytelen és veszélyes alkoholfogyasztás okozta károk csökkentéséhez.
„A mértékletes borfogyasztás minden bortermelőnek és borászati szakembernek szól, akik felelősségteljesen szeretnék bemutatni, értékesíteni és felszolgálni a bort” – olvasható az európai borágazat társadalmi felelősségvállalási programját, a Wine in Moderation programot irányító WiM Egyesület honlapján. Ezért a borágazat társadalmi felelősségvállalási programja információkat és eszközöket biztosít a borászati szakemberek számára a bor felelősségteljes bemutatásához, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy egészséges és pozitív módon élvezzék a bort és kultúráját.
Sokszor megfeledkezünk róla, hogy az ételekben és italokban rejlő élvezet nem növekszik a mennyiséggel.A bor egy olyan ital, amely – különösen Európában – kéz a kézben jár a kulináris hagyománnyal, és a társadalom szerves részét képezi. A mértékletesség tehát nem csupán mennyiség, hanem minőség kérdése is.
Készült a Magyar Bor Akadémia megbízásából
Forrás: HNT
2025. szeptember 3.
Szója fajtabemutató
2025. szeptember 3.
Több pályázati lehetőséggel is támogatja az agrártárca a díszkertészeket
2025. szeptember 2.
Megvan a poloskák ellensége?
2025. szeptember 2.
Hogyan ültessünk őszi fokhagymát?
2025. szeptember 2.