Egészen júliusig várni kell a mézédes magyarra
- Jó hírek, Növénytermesztés
- 2025. június 2.
- 5
- 0

A megszokottnál később kezdődhet az idén a hazai dinnyeszezon, a hűvös tavasz miatt júliusig kell várni a mézédes magyar görögdinnyére, a termés várhatóan meghaladja majd a tavalyit - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).
A közlemény szerint a dinnyetermesztés helyzete stabilizálódott, a termőterület csökkenése 2022-ben megállt, azóta évről évre nő, az idén 10 százalékkal bővült, 3700 hektárra. A sárgadinnye termőterülete 15 százalékkal 500 hektárra nőtt.
Görögdinnyéből a várható termés 170-180 ezer tonna, a hazai belső fogyasztás évek óta 110-120 ezer tonna.

Az exportot a szakmai szervezetek szerint nehezíti az élesedő verseny, főként a dél-európai és a marokkói termelés. A magyar piaci pozíció megtartásához, valamint az exportpiacok felkutatásához és megszerzéséhez a termelői szerveződések megerősítésére lenne szükség.
Az elmúlt években végrehajtott termesztéstechnológiai újításoknak, a fajtahasználatnak és a gazdálkodók magasszintű tudásának köszönhetően a kezdeti időjárási nehézségek ellenére a fogyasztók az idén is kiváló minőségű magyar görög- és sárgadinnyéből válogathatnak majd – tették hozzá.
A fóliasátrakban nevelt görögdinnye – ami a dinnyetermesztésnek csupán kis szeletét teszi ki hazánkban – június közepe körül megtalálható lesz a kisebb üzletekben, míg a nagy árualapot jelentő szabadföldi dinnyék várhatóan július első hetében jelennek majd meg a kínálatban.
A legkorábbi termés idén is a békési és baranyai régióból érkezik, míg az augusztusi görögdinnyeellátást nagyobb mértékben a kelet-magyarországi régió biztosítja.
Mára a hazai termesztésben is meghatározóvá vált a magasabb minőséget adó oltott dinnyék használata és folyamatosan nő a magnélküli dinnyék aránya is – írták.
- Drámai helyzet a magyar gyümölcspiacon
- Természetvédelmi fejlesztés indul a Duna-Dráva Nemzeti Parkban
- Hogyan védhetjük meg szőlőültetvényeinket?
- Hogyan védhetjük kertünket a káros napsugarak ellen?
- Miért romlanak gyorsabban az ételek a nagy melegben?
- Jelenleg is tart az aratás, figyeljünk az utakon!
2025. július 30.
A magyar mezőgazdaság 21. századi újjászületése a munkánk
2025. július 30.
A Balaton mint ivóvizbázis, kincs
2025. július 30.
A St. Andrea Szőlőbirtok lett az év pincészete Magyarországon
2025. július 29.
Fontos mérföldkő a magyar mezőgazdaság generációs megújításában
2025. július 29.