FoodTech Show 2025: Fenntarthatóság a fókuszban

Megosztás:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Innovatív megoldások, zöld csomagolás, hulladékcsökkentés és a digitális fejlesztések mind terítéken voltak a FoodTech Show-n.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén másodszor rendezte meg a FoodTech Show-t a Terminal 1 Airport Event Centerben, hogy a hazai élelmiszeripari szereplők fenntartható működését támogassa. 🌱

Az idei esemény fókuszában a fenntarthatóság állt, szakmai előadásokkal, workshopokkal segítve a vállalkozásokat a gyakorlati megvalósításban. Egy nap alatt találkozhattak a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem és más szereplők, hogy együtt gondolkodjanak a jövőálló működésről. 🤝

Hullámzó gazdasági jelenlét

Szécsényi Tamás, a NAK élelmiszeripari igazgatója nyitotta az eseményt, majd Éder Tamás, a NAK alelnöke beszélt az élelmiszeripar gazdasági helyzetéről.
Mindent meg kell tenni, hogy ezek a források a lehető legjobban hasznosuljanak!” – hangsúlyozta az alelnök, utalva a várható beruházási támogatásokra. 💰

Dr. Kozák Ákos, a Gazdaságkutató Intézet társalapítója összefoglalta, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye középmezőnyben ragadt, bár a foglalkoztatottság és a munkanélküliségi ráta jó mutatókat hoz. Világgazdasági kilátások: lassú GDP növekedés, csökkenő infláció, lassan bővülő fogyasztás. 📊

Polikrízis az élelmiszerláncban

Szalóczy Zsolt, a Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója a polikrízis jelenségéről beszélt, ahol az egymásra ható válságok (éghajlatváltozás, energiaválság, logisztikai zavarok, vízhiány) együttesen nehezítik az élelmiszerláncot.
A legnagyobb szükség pedig a világösszefogásra lenne, amire pillanatnyilag a legkisebb az esély.” 🌎

Fenntarthatóság és ESG

Dr. Besenyei Mónika, a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézet igazgatója:
A megfelelésből akkor lesz előny, ha azt nem adminisztratív teherként, hanem stratégiai innovációként értelmezzük.
A 2023-as magyar ESG-törvény a cégek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítményét szabályozza, így a vállalatoknak lehetőségük van fenntarthatóan és átláthatóan működni. 🌿

Körforgásos gazdaság és vízfelhasználás

Dr. Gombos Ildikó, a Pannon Egyetem, Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ vezetője bemutatta, hogy az élelmiszeripar az ország vízfelhasználásának 40%-áért felel, és ismertette a víztakarékos, körforgásos megoldásokat. 💧

Mayer Szilvia, a BS Plasztik Kft. minőségirányítói mérnöke a fenntartható csomagolás fontosságát hangsúlyozta: komposztálható zacskók, mikroműanyagok csökkentése, környezeti tesztek eredményei. ♻️

Élelmiszerhulladék csökkentése

Dr. Friedrich László Ferenc, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet Igazgatója a melléktermékek értékét mutatta be: sütőipar, édesipar, húsipar és más ágazatok profitálhatnak az újrahasznosításból – például tojáshéj, halpikkely, kávézacc, fermentálási melléktermékek. 🍊🥚

Fenntarthatósági Bajnoka Díjátadó

Papp Zsolt, a NAK elnöke üdvözölte a díjazottakat. Az FTS25 GreenTechAward a gyakorlati fenntarthatósági megoldásokat díjazza: energiahatékonyság, megújuló energia, körforgásos gazdaság, hulladékcsökkentés és innovatív csomagolás. 🏆💡

Nagyvállalatok díjazottjai:

  • DSM Nutritional Products Hungary Kft.
  • OSI Food Solutions Kft.
  • Zala-Cereália Kft.

Kis- és középvállalkozások:

  • Agárdi Pálinkafőzde Kft.
  • Virgin Oil Press Kft. / Grapoila
  • Panyolium – Mórucz István

Kereskedelem:

  • Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.
  • Auchan Magyarország Kft.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük