FoodTech Show 2025: Fenntarthatóság a fókuszban
- Agrárhírek
- 2025. október 17.
- 5
- 0

Innovatív megoldások, zöld csomagolás, hulladékcsökkentés és a digitális fejlesztések mind terítéken voltak a FoodTech Show-n.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén másodszor rendezte meg a FoodTech Show-t a Terminal 1 Airport Event Centerben, hogy a hazai élelmiszeripari szereplők fenntartható működését támogassa. 🌱
Az idei esemény fókuszában a fenntarthatóság állt, szakmai előadásokkal, workshopokkal segítve a vállalkozásokat a gyakorlati megvalósításban. Egy nap alatt találkozhattak a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem és más szereplők, hogy együtt gondolkodjanak a jövőálló működésről. 🤝
Hullámzó gazdasági jelenlét
Szécsényi Tamás, a NAK élelmiszeripari igazgatója nyitotta az eseményt, majd Éder Tamás, a NAK alelnöke beszélt az élelmiszeripar gazdasági helyzetéről.
„Mindent meg kell tenni, hogy ezek a források a lehető legjobban hasznosuljanak!” – hangsúlyozta az alelnök, utalva a várható beruházási támogatásokra. 💰
Dr. Kozák Ákos, a Gazdaságkutató Intézet társalapítója összefoglalta, hogy Magyarország gazdasági teljesítménye középmezőnyben ragadt, bár a foglalkoztatottság és a munkanélküliségi ráta jó mutatókat hoz. Világgazdasági kilátások: lassú GDP növekedés, csökkenő infláció, lassan bővülő fogyasztás. 📊
Polikrízis az élelmiszerláncban
Szalóczy Zsolt, a Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója a polikrízis jelenségéről beszélt, ahol az egymásra ható válságok (éghajlatváltozás, energiaválság, logisztikai zavarok, vízhiány) együttesen nehezítik az élelmiszerláncot.
„A legnagyobb szükség pedig a világösszefogásra lenne, amire pillanatnyilag a legkisebb az esély.” 🌎
Fenntarthatóság és ESG
Dr. Besenyei Mónika, a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézet igazgatója:
„A megfelelésből akkor lesz előny, ha azt nem adminisztratív teherként, hanem stratégiai innovációként értelmezzük.”
A 2023-as magyar ESG-törvény a cégek környezeti, társadalmi és vállalatirányítási teljesítményét szabályozza, így a vállalatoknak lehetőségük van fenntarthatóan és átláthatóan működni. 🌿
Körforgásos gazdaság és vízfelhasználás
Dr. Gombos Ildikó, a Pannon Egyetem, Soós Ernő Kutató- Fejlesztő Központ vezetője bemutatta, hogy az élelmiszeripar az ország vízfelhasználásának 40%-áért felel, és ismertette a víztakarékos, körforgásos megoldásokat. 💧
Mayer Szilvia, a BS Plasztik Kft. minőségirányítói mérnöke a fenntartható csomagolás fontosságát hangsúlyozta: komposztálható zacskók, mikroműanyagok csökkentése, környezeti tesztek eredményei. ♻️
Élelmiszerhulladék csökkentése
Dr. Friedrich László Ferenc, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet Igazgatója a melléktermékek értékét mutatta be: sütőipar, édesipar, húsipar és más ágazatok profitálhatnak az újrahasznosításból – például tojáshéj, halpikkely, kávézacc, fermentálási melléktermékek. 🍊🥚
Fenntarthatósági Bajnoka Díjátadó
Papp Zsolt, a NAK elnöke üdvözölte a díjazottakat. Az FTS25 GreenTechAward a gyakorlati fenntarthatósági megoldásokat díjazza: energiahatékonyság, megújuló energia, körforgásos gazdaság, hulladékcsökkentés és innovatív csomagolás. 🏆💡
Nagyvállalatok díjazottjai:
- DSM Nutritional Products Hungary Kft.
- OSI Food Solutions Kft.
- Zala-Cereália Kft.
Kis- és középvállalkozások:
- Agárdi Pálinkafőzde Kft.
- Virgin Oil Press Kft. / Grapoila
- Panyolium – Mórucz István
Kereskedelem:
- Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.
- Auchan Magyarország Kft.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
- Ártatlan sörözésből borászkarrier
- Az októberi hosszú hétvégén rendezik meg a 28. Csabai Kolbászfesztivált
- Növények teleltetése – Ezekre érdemes odafigyelni
- Aranyszínű sárgaság – újabb fertőzések a Nébih szerint
- Jó hír a gazdáknak! Újabb könnyítéseket jelentett be a kormány
- Túlkínálat és új fajták: változóban a burgonyapiac
2025. október 17.
Cserjék a kert szívében: dísz, védelem és ökológiai csoda
2025. október 17.
Kevesebb víz folyik ki az országból, mint amennyi beérkezik
2025. október 17.
FoodTech Show 2025: Fenntarthatóság a fókuszban
2025. október 16.
Aranyszínű sárgaság – újabb fertőzések a Nébih szerint
2025. október 16.
Egy nap a helyi ízek és értékek világában
2025. október 16.