Gyomnövények a háztartásban

Megosztás:

Kertjeinkben, élettereinkben az aszály és szárazodás hatására egyre többször tapasztaljuk, hogy a megszokott kultúrnövényeink nem fejlődnek, ki is pusztulnak.

A szakemberek szerint idén a talaj felső egy méteres rétegéből mintegy 200 milliméter víz hiányzik. Érdemes ezért olyan növényeket is számításba venni, amelyek száraz körülmények között is képesek életben maradni és zöldtömeget növeszteni. Ilyen „túlélő” fajokat gyakran éppen a gyomok között találunk. Összegyűjtöttem néhány ötletet arra, hogyan használhatjuk fel ezeket a kert javára.

Gyomok a kert szolgálatában

A legegyszerűbb felhasználási mód, ha a helyszínen hasznosítjuk őket: a gyomnövényeket komposztálhatjuk, így természetes trágyát nyerünk belőlük. Fontos azonban, hogy ne kerüljön a komposztba olyan növény, amely már magszárat hozott, különben a gyomok a következő szezonban visszajutnak a kertbe. Emellett egyes fajok – például a könnyen továbbterjedő fügekaktusz, tarackbúza vagy vadszőlő – még komposztban is képesek újranőni, ezekkel bánjunk különösen óvatosan.

A gyomok talajtakaróként (mulcsként) is jól hasznosíthatók: segítenek megőrizni a talaj nedvességtartalmát, ha betakarják a földfelszínt. Sőt, ha néhány gyomot „lábon” hagyunk az ágyás szélén, árnyékot adhatnak a haszonnövényeinknek. Nálunk például a sárgarépaágyás nem gyomlált fele sokkal egészségesebb lombozatot fejlesztett, mint a teljesen kitisztított, napnak kitett rész. Nem véletlen, hogy egyes ültetvényeken a tyúkhúrt ma már szándékosan meghagyják a sorok között – kánikula idején magától visszahúzódik.

Gyomok mint természetes talajtisztítók

Sok talaj tartalmazhat nehézfémeket vagy vegyszermaradványokat. Bizonyos növények – például a fekete bodza, a fehér here vagy az aranyvessző – képesek ezeket a szennyezőanyagokat felvenni és megkötni. Ezt a lassabb, de rendkívül költséghatékony módszert fitoremediációnak nevezik.

Gyomok a háztartásban

Néhány növény természetes tisztítóhatással bír, mivel szaponint tartalmaz: vízzel érintkezve hab képződik belőlük. Ilyenek például:

  • borostyán levele,

  • vadgesztenye termése,

  • buglyos fátyolvirág gyökere (más néven: magyar szappangyökér).

Egyszerű öko-mosás: tegyünk 6–8 borostyánlevelet egy zokniba, majd helyezzük a mosógép dobjába a ruhákkal. Durvább anyagokhoz (farmer, munkaruha) kiváló, finom kelmékhez azonban nem ajánlott. Öblítéshez használhatunk ecetet és néhány csepp illóolajat.

Növényi rostokból kötél és fonal

Kiváló rostnövény például a csalán és a selyemkóró. Hosszabb szárrészeikből szárított háncsréteget nyerhetünk, amelyből sodorhatunk:

  • zsinórokat,

  • madzagokat,

  • akár szövetet is.

A kész háncs köteleket növényi festékekkel színezhetjük: az aranyvessző és a bodza sárgára, a kökény vörösre, a borostyán bogyója szürkére, a tüdőfű gyökere barnára fest.

Lepkebaráttá is tehetjük a kertet

Bizonyos gyomok a pillangók szaporodásához nélkülözhetetlenek. A csalán például a C-betűs lepke és az atalantalepke hernyóinak tápnövénye, míg a komló a farkasalmalepkéé. Ha a kert egy kis részét „vadon hagyjuk”, gazdagabb élővilág költözhet oda.

Gyomok a konyhában

Számos, ma gyomként kezelt növény régen fontos élelmiszer volt:

  • a mezei katáng gyökerét pörkölték és pótkávéként itták,

  • a sulyom lisztpótló volt,

  • a bükkmakk pirítva finom csemege,

  • a tölgy makkja áztatás után lisztté őrölhető.

Számos gyom frissen is ehető:

Növény Felhasználás
kövér porcsin saláta, főzelék
tyúkhúr saláta, szendvicszöld
libatop, lósóska spenót helyettesítésére
pitypang, cickafark, pásztortáska nyersen salátákban

Gyógyteák és borogatások is készíthetők például kamillából, cickafarkból, pásztortáskából vagy borágóból – de mindig vegyük figyelembe az esetleges allergiákat, érzékenységeket, és szükség esetén kérjük szakember tanácsát.

A felfedezés és a kísérletezés továbbra is fontos része a kertészkedésnek. Érdemes új – vagy éppen régi, elfeledett – módszereket kipróbálni. Bátran vágjunk bele!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük