Helyi ízek, közös erő – új termelői piac szolgálja a villányi családokat

Megosztás:
Forrás: MTI

Nemzetgazdasági, sőt nemzetbiztonsági szempontból is fontos, hogy a lakosság elsősorban a hazai előállítású termékeket keresse és vásárolja, különösen így van ez az élelmiszerek esetében, amelyek előállítása nem csupán munkát ad az élelmiszerláncban dolgozóknak, hanem ellátási biztonságot is teremt - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára Villányban.

Az államtitkár emlékeztetett: a magyar kormány már 2010-ben célul tűzte ki, hogy elősegíti az egészséges táplálkozást, erősíti a helyi identitástudatot, és támogatja a helyi termékek értékesítését. Ennek részeként vezették be 2012-ben a termelői piac fogalmát, és azóta is kiemelt figyelmet fordítanak ezek létesítésére, fejlesztésére.

Míg 2010-ben alig 5 ezer kistermelő működött Magyarországon, mára számuk elérte a 23 ezret, a termelői piacok száma pedig 117-ről 320-ra nőtt.

Fejlődés vidéken, közvetlenül a helyiekért

A Vidékfejlesztési Program részeként a kormány két pályázati felhívást is meghirdetett, amelyek a helyi piacok infrastrukturális fejlesztését és a közétkeztetés javítását célozták. Összesen 525 nyertes projekt valósulhatott meg közel 26 milliárd forintnyi támogatással.

A helyi termékek vásárlása nemcsak a friss, jó minőségű élelmiszerekhez való hozzáférést javítja, hanem munkát ad a termelőknek, megtartja a munkahelyeket, és csökkenti az ország importfüggőségét. Ez nem csupán gazdasági előny: az ellátásbiztonság erősítése nemzetbiztonsági kérdés is – emelte ki Hubai Imre.

Villányban új piac nyílt

Az újonnan átadott villányi termelői piac 108 millió forintból valósult meg, ebből 86 millió forintot pályázati támogatás biztosított. A beruházás során közműveket építettek, zöldfelületeket fejlesztettek, a területet rendezték és burkolták, valamint a működéshez szükséges eszközöket is beszerezték.

Az új piac célja, hogy szélesebb körben tegyék elérhetővé a környékbeli őstermelők, kézművesek minőségi portékáit.

A szőlő és bor vidékének kihívásai

Az esemény egybeesett a villányi vörösborfesztivál zárónapjával. Hubai Imre a szüret állásáról is beszélt: a fehérszőlő-fajták betakarítása már lezajlott, az eddigi hozamok alapján hektáronként több mint 10 tonnás termésátlag is elérhető.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a szőlőültetvényeket Villányban is elérte az aranyszínű sárgaság nevű betegség. Ennek visszaszorítására országos akció indult, amelyre összesen 3,8 milliárd forint jutott. 2,5 milliárdot a Nébih, 1,3 milliárdot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa használhat fel.

A borászok támogatása folytatódik

Az államtitkár kiemelte: a kormány többféle támogatással is segíti a borászatokat. Például a kézimunka-igényes műveletekhez szükséges gépek beszerzését, illetve az új piacokat, fogyasztókat célzó innovációs beruházásokat.

További fejlesztések a térségben

Mayer István, Villány polgármestere a piac jelentőségét hangsúlyozta: szerinte az ilyen fejlesztések segítik a fenntarthatóságot és az egészséges életmódot is. Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke hozzátette: a megyében több mint egy tucat termelői piac újult meg vagy épült az elmúlt években.

Hargitai János országgyűlési képviselő pedig a régió egészének fejlődéséről számolt be: már használható az M6-os autópálya Eszék felé, épül a mohácsi Duna-híd, és további fejlesztések zajlanak, például a nagyharsányi szoborparkban is. A jövőben Villányt közvetlenül is bekötik az autópálya-hálózatba, és megújulhat a város templomának környezete is.

Forrás: MTI

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük