Keresik a hőálló burgonyát Kínában
- Agrárhírek, Jó hírek, Növénytermesztés
- 2025. november 25.
- 7
- 0
Egy pekingi kutatóintézetben, a város északnyugati részén a molekuláris biológus Li Jieping és csapata hét, szokatlanul apró burgonyából álló fürtöt takarít be egy cserepes növényről, köztük egyet, amely mindössze fürjtojásnyi.
A század végére várható, jóval melegebb éghajlatot utánzó körülmények között nevelt burgonyák már most baljós képet festenek a jövő élelmezésbiztonságáról – számolt be a Reuters.
A kísérletek szerint a gumók mindössze átlagosan 136 grammot nyomtak, vagyis kevesebb mint fele akkorák voltak, mint a jelenleg termesztett burgonyák Kínában. Ez különösen aggasztó egy olyan országban, ahol a legnépszerűbb fajták gyakran kétszer akkorák, mint egy baseball-labda.
Kína a világ legnagyobb burgonyatermelője, és a növény kiemelt jelentőségű a globális élelmezés szempontjából is, hiszen más alapélelmiszerekhez képest jóval nagyobb hozamot ad. A burgonya viszont rendkívül érzékeny a hőstresszre, márpedig a klímaváltozás – amelyet elsősorban a fosszilis energiahordozók kibocsátása táplál – egyre magasabb átlaghőmérsékletet és szélsőségesebb időjárást eredményez: gyakoribb aszályokkal, heves esőzésekkel és árvizekkel.
A jövő élelmiszer-ellátására gyakorolt hatások vizsgálatára Li Jieping, a Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) pekingi kutatója hároméves kutatást vezet, amely a magasabb hőmérséklet hatásait elemzi. A vizsgálatok Kína két legelterjedtebb fajtájára fókuszálnak.
„Nagyon aggódom a jövő miatt” – fogalmazott Li. – „Ha a gazdák kevesebb burgonyát tudnak majd betakarítani, annak komoly következményei lesznek az élelmezésbiztonságra.”
Csapata három hónapon át olyan termesztőkamrában nevelte a növényeket, ahol a hőmérséklet 3 Celsius-fokkal haladta meg Hebei és Belső-Mongólia jelenlegi átlagát. Ezek a magasabban fekvő területek Kína burgonyatermelésének központjai.
Az eredmények, amelyek a Climate Smart Agriculture című lapban jelentek meg, riasztóak:
-
a melegebb körülmények 10 nappal gyorsították a gumók fejlődését,
-
ugyanakkor a terméshozam kevesebb mint a felére zuhant.
Mindeközben az ENSZ legfrissebb jelentése szerint, a jelenlegi klímapolitikák mellett a Föld átlaghőmérséklete akár 3,1 Celsius-fokkal is emelkedhet az iparosodás előtti szinthez képest 2100-ra, ami tovább fokozza a kockázatokat.
Az időjárási szélsőségek mind problémát jelentenek
Belső-Mongóliában a termesztők napok óta versenyt futnak az idővel, hogy a felhőszakadások előtt befejezzék a betakarítást.
„Az idei legnagyobb kihívás a rengeteg erős eső” – mondta Wang Shiyi telepvezető. – „Számos betegséget idézett elő, és nagyon lelassította a munkát.”
A hibridek fejlesztése és az új technológiák alkalmazása ezért egyre fontosabb: a Yakeshi Senfeng Potato Industry Company például aeroponikus rendszerekbe fektet be, ahol a növényeket levegőben, teljesen kontrollált környezetben nevelik.
Különösen nagy az igény a betegségekkel szemben ellenálló fajtákra, mindenekelőtt a burgonyavészt (fitoftóra) jobban tűrőkre. Ez a kórokozó okozta a 19. századi ír éhínséget is, és meleg, párás környezetben gyorsan terjed.
„Új, agresszívebb fitoftóra-törzsek jelentek meg, amelyekre a hagyományos védekezési módszerek alig hatnak” – figyelmeztetett Li Xuemin vezérigazgató.
A gazdáknak alkalmazkodniuk kell – gyorsan
A CIP kutatása része annak az együttműködésnek, amelynek célja a kínai gazdák felkészítése a melegebb és nedvesebb klímára. Li szerint a következő 10 évben elkerülhetetlen lesz az alkalmazkodás:
-
korábbi, tavaszi ültetésre kell átállni a szokásos nyár eleji időpont helyett,
-
vagy magasabban fekvő térségekbe kell költöztetni a termesztést, hogy elkerüljék a hőstresszt.
„Most kell elkezdeni felkészülni a klímaváltozásra” – hangsúlyozta Li. – „Ha nem találunk működő megoldásokat, a gazdák kevesebb termést takarítanak majd be, csökken a jövedelmük, a burgonya ára pedig megugorhat.”
Forrás: Magyar Mezőgazdaság, Reuters
- 3,8 milliárd a szőlők védelmére: a kormány lép az aranyszínű sárgaság ellen
- Rókusfalvy Etyek, ahol a különleges az alap
- Digitális ellenőrzés a farmokon: Görögország véget vet a „fantomállományoknak”
- Óriási magyar sajtsiker a világbajnokságon!
- Grand Tokaj: ezért lesz különleges az idei évjárat
- Hogyan élénkítheted a gyümölcsös talaját? Tippek és trükkök a terméshozam növeléséhez
2025. november 25.
Tű nélkül a PRRS ellen – új korszak kezdődhet a sertésoltásokban
2025. november 25.
Keresik a hőálló burgonyát Kínában
2025. november 25.
Vadméhek: a természet kulcsszereplői a kipusztulás szélén
2025. november 24.
Ezek az űrkutatás legizgalmasabb fejleményei
2025. november 24.