Így ápoljuk télen a fügefánkat!

Megosztás:

A füge ára már darabonként is meglepő, pedig alig pár óra dél felé tartó autózás után ingyen szedhetjük a fáról. Ezt persze itthon is megtehetjük, csak óvnunk és gondoznunk kell a fánkat!

Ha azt mondjuk: eperfa, legtöbben rögtön a nyár egyik legédesebb gyümölcsére, a lilára vagy fehérre festő eperre gondolunk. Sőt, még dal is született róla – igaz, inkább a lombjáról. De tudtad, hogy a füge is az eperfafélék családjába tartozik? Bár egyedüli képviselője a maga nemzetségének, taxonómiai szempontból mégis rokonai közé sorolható.

A füge azonban nemcsak származása miatt érdekes: értékes tápanyagtartalma miatt is különleges gyümölcs. Ha nem rajongunk a táplálékkiegészítőkért, érdemes tudni, hogy kiváló kalcium- és foszforforrás – szárított formájában 100 grammnyi adag akár ennyi foszfort is tartalmazhat.

Sokan még mindig a mediterrán, „déli” fügére gondolnak, pedig a hazai klíma is egyre kedvezőbb a termesztéséhez. Ma már sokkal könnyebben szüretelhetünk saját fügét, mint akár harminc éve – néhány apró trükkel azonban még mindig érdemes élni.

A legfontosabb, hogy napfényes helyre ültessük a fát, hiszen évente kétszer virágzik, és a tavaszi termés csak akkor érik be, ha egészen októberig süti a nap. Az őszi virágokból pedig általában csak a következő évben lesz gyümölcs.

A teleltetés sem bonyolult, de odafigyelést igényel. A vesszőket télen mindenképp védjük a fagytól: kötözzük őket össze, takarjuk be náddal, az ágak közét pedig töltsük fel száraz avarral. Tavasszal, amikor enyhül az idő, a takarást eltávolíthatjuk. Egy kis trágya és bőséges öntözés segít abban, hogy a fügefa újra megerősödjön, és bőséges terméssel hálálja meg a gondoskodást.

Forrás: Greendex

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük