Így ápoljuk télen a fügefánkat!
- Jó hírek, Növénytermesztés
- 2025. október 30.
- 6
- 0
A füge ára már darabonként is meglepő, pedig alig pár óra dél felé tartó autózás után ingyen szedhetjük a fáról. Ezt persze itthon is megtehetjük, csak óvnunk és gondoznunk kell a fánkat!
Ha azt mondjuk: eperfa, legtöbben rögtön a nyár egyik legédesebb gyümölcsére, a lilára vagy fehérre festő eperre gondolunk. Sőt, még dal is született róla – igaz, inkább a lombjáról. De tudtad, hogy a füge is az eperfafélék családjába tartozik? Bár egyedüli képviselője a maga nemzetségének, taxonómiai szempontból mégis rokonai közé sorolható.
A füge azonban nemcsak származása miatt érdekes: értékes tápanyagtartalma miatt is különleges gyümölcs. Ha nem rajongunk a táplálékkiegészítőkért, érdemes tudni, hogy kiváló kalcium- és foszforforrás – szárított formájában 100 grammnyi adag akár ennyi foszfort is tartalmazhat.
Sokan még mindig a mediterrán, „déli” fügére gondolnak, pedig a hazai klíma is egyre kedvezőbb a termesztéséhez. Ma már sokkal könnyebben szüretelhetünk saját fügét, mint akár harminc éve – néhány apró trükkel azonban még mindig érdemes élni.
A legfontosabb, hogy napfényes helyre ültessük a fát, hiszen évente kétszer virágzik, és a tavaszi termés csak akkor érik be, ha egészen októberig süti a nap. Az őszi virágokból pedig általában csak a következő évben lesz gyümölcs.
A teleltetés sem bonyolult, de odafigyelést igényel. A vesszőket télen mindenképp védjük a fagytól: kötözzük őket össze, takarjuk be náddal, az ágak közét pedig töltsük fel száraz avarral. Tavasszal, amikor enyhül az idő, a takarást eltávolíthatjuk. Egy kis trágya és bőséges öntözés segít abban, hogy a fügefa újra megerősödjön, és bőséges terméssel hálálja meg a gondoskodást.
Forrás: Greendex
- Agrárkamara: az idén kevesebb a krizantém
- A hús nem csak táplálék, hanem identitásunk alapvető eleme is
- Itt a MÁK közleménye a 2026. évi borászati géptámogatások kifizetési kérelmeiről!
- Előválogató a 36. Szlovéniai Fakitermelő Világbajnokságra
- A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kéz a kézben fejlődik
- Harc a szőlőkabócával
2025. október 30.
Harc a szőlőkabócával
2025. október 30.
Megjelent a madárinfluenza egy pecsenyekacsa-tartó gazdaságban
2025. október 30.
Így ápoljuk télen a fügefánkat!
2025. október 29.
37 fiatal agrárszakembert díjaztak a Magyarok Kenyere programban
2025. október 29.
Gyomnövények a háztartásban
2025. október 29.