Madárinfluenza ide vagy oda: lesz elég magyar libahús az ünnepi asztalra

Megosztás:
Forrás: Pexels

A madárinfluenza-járvány ellenére sem maradunk libahús és libamáj nélkül – a hazai termelők az exportpiacokat is ki tudják szolgálni.

Nem maradunk libahús és libamáj nélkül az idén sem! 🦢 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a madárinfluenza-járvány elhúzódása ellenére is biztosított a hazai ellátás, sőt – az exportpiacok kiszolgálása is zökkenőmentes lesz. 🌍

A Baromfi Termék Tanács és a NAK  közös felmérése alapján 📉 a hízott libaállomány ugyan 20%-kal csökkent 🍗 de a húshasznosítású libák esetében a visszaesés mindössze 4% volt.

A hazai libahús és libamáj döntő része külföldre kerül. Az egy főre jutó fogyasztás itthon csupán 1 kilogramm évente.
A legtöbb pecsenyelibát továbbra is a német nyelvterületre exportálják. Ám az utóbbi években a lengyel libahús is egyre nagyobb szeletet hasít ki az európai piacból. 🇵🇱

A magyar libamáj viszont továbbra is igazi világsiker. 🌟
A NAK kiemeli:

„A magyar libamáj exportnak nagy lendületet adott, hogy Izraelben betiltották a tömést, így a magyar kóser libamáj iránt is megnőtt a kereslet.”

Jelenleg Magyarország látja el a világ zsidó közösségeit hízott libamájjal. Így a libatermelés nemcsak a hazai tradíciók, hanem a globális gasztronómia fontos szereplője is. 🍽️✨

Forrás: MTI

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük