Most már ezt is megkóstolhatjuk!

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett ki a PTE és a Danubiana Kft.

A baranyai felsőoktatási intézmény közleményében azt írták, hogy a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft és a PTE alkotta konzorcium a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz keretéből elnyert közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.

Magyarországon elsőként

A projekt eredményeként a szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztettek ki innovatív technológiák segítségével szőlőalapú gintermékeket, amelyek már el is érték a forgalomba hozatali minőséget.

A fejlesztés indoka között felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon a csökkenő borfogyasztás miatt felhalmozódó szőlőkincs parlagon hagyása helyett a gyümölcs új felhasználását kívánják népszerűsíteni.

Alternatív módok

A projekt eredményeként egy olyan technológiai megoldás és termékcsalád született, amellyel nagy szőlőmennyiségek alternatív módon használhatók fel, így segítve elő az elmúlt évek során egyre inkább megjelenő eladatlan bormennyiségek problémájának megoldását.

Annak érdekében, hogy a szőlőből új, extra illatos gintermékek készülhessenek, a projekt során több innovatív technológia alkalmazását is vizsgálták, végül kidolgoztak egy komplex sort, melynek egyik fő eleme a pH-csökkentés.

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálták a lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek – így a szőlővirág, levél, a bogyó és a magok – fűszerként való alkalmazását, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatban és szakirodalomban. Széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.

70 éves szőlészeti és borászati tudásbázis

A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, a Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosította.

A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát hajtották végre, összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat gin alapanyagként.

A projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalmi minőségű gin – zöld, piros és pink – és az előállításukhoz szükséges gintechnológia jött létre – olvasható a közleményben.

Danubiana Kft.

A francia Les Grands Chais e France (GCF) cégcsoporthoz tartozó, 1990-ben Bonyhádon alapított, javarészt exportra termelő Danubiana Kft. az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a projekt révén megszületett gin-előállítási technológia szellemi tulajdonát meg kívánják őrizni, a termékeket pedig saját márkanév alatt, közvetlenül a fogyasztókhoz juttatják majd el.

Rövid távon a hazai piacon – kezdetben ezer palack értékesítéséveljelennek meg, de a későbbekben nemzetközi szinten is megismertetnék termékeiket a fogyasztókkal.

A Danubiana Kft. kezdetben folyóborok felvásárlásával, feldolgozásával és exportjával foglalkozott, majd tevékenységi körét kibővítette szőlőfelvásárlással és bérfeldolgozással is. A cég fő tevékenysége jelenleg a tolnai és mátrai borvidékeken való bortermelés és -kereskedelem. A vállalat feldolgozóüzemei a környező borvidékek termését hasznosítják: gyöngyösi pincészetük a mátrai és bükki borvidék, míg a bonyhádi központ a tolnai, szekszárdi, pécsi, villányi és balatonboglári termőterületek szőlőit dolgozza fel.

A vállalat jelenleg több mint 400 magyar termelővel áll kapcsolatban és évente mintegy 13 millió liter bort értékesít, mind belföldi, mind exportpiacokon.

A cég a jövőt illetően közölte, hogy mindkét telephelyén folyamatos beruházásokkal biztosítja a feldolgozóüzemek fejlesztését, a tárolókapacitás növelését és az energiahatékonyság javítását, várakozásaik szerint 2025-ben a forgalmuk növekedni fog az egy évvel korábbihoz képest.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük