Óriási magyar sajtsiker a világbajnokságon!

Megosztás:

Idén is remekeltek a magyar sajtkészítők a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a 37. World Cheese Awards-on.

A Svájcban, Bernben megrendezett 37. World Cheese Awards-on a világ 46 országából több mint 5200 sajt versengett egymással. A 265 fős nemzetközi zsűriben Magyarországot Kun Anita, a Csíz Sajtműhely sajtkészítője képviselte.

🇭🇺Magyarország a világ élvonalában

Bár a világbajnoki címet idén a svájci Gruyère AOP vihette haza, a magyar kézműves sajtok is kiemelkedően szerepeltek, és számos rangos érmet szereztek.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete szerint a hazai eredmények egyértelműen mutatják, hogy a magyar sajtkultúra mára a nemzetközi szintű mezőnyben is megállja a helyét.

„Sokszor tapasztaltuk, hogy a sajtkészítők valódi közösséget alkotnak – együtt tudunk örülni egymás sikerének, hiszen tudjuk, mennyi munka van egy-egy ilyen eredmény mögött” – fogalmazott az egyesület elnöke, Elek Szabolcs.

🥇 Aranyérmes magyar sajtok

  • Bükkisajt – Sándor Tamás Sajtmanufaktúra
    Bükki hegyvidéki tehénsajt, 6 hónapos érlelés

  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Superiore Old

  • Kincses Sajtműhely – Hegyi sajt

🥈 Ezüstérmes magyar sajtok

  • Újlaki Major – Érlelt juhsajt

  • Szarvasi Agrár Zrt. – Cervinus Grande

  • Aradi Sajt – Kipatéi Delight

  • Bodor Enikő (Mekkentő Gazdaság) – Selypi Sajt „Kupac”

  • Paraszt Sajt – Magyartarka, 21 hónapos érlelés

  • Breier Farm – Pilisi sajt, 9 hónapos érlelés

  • Breier Farm – Tanya sajt, 3 hónapos érlelés

  • Halda Sajt – Trappista

  • Caritas Vidékfejlesztés – Pricske sajt (6 és 12 hónapos)

🥉 Bronzérmes magyar sajtok

  • Bömbi Tejtermékek – Félkemény érlelt sajt

  • Kincses Sajtműhely – Camembert

  • Aradi Sajt – Öreghegyi kemény sajt

  • Breier Farm – Pilisi sajt, 3 hónapos

  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Kék sajt

  • Aradi Sajt – Truffle-Aged Hard Cheese

„Hajrá, magyar sajtosok!” – közösségben az erő

Elek Szabolcs, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke így méltatta a csapat teljesítményét:

„Mérhetetlenül büszke vagyok rátok! A magyar sajtkészítők csodálatos eredményeket értek el Svájcban, ahol a világ legjobbjaival vették fel a versenyt. Köszönöm mindenkinek, aki ezen a hivatáson dolgozik, és minden sajtimádónak, aki a hazai termelőket választja.”

Hozzátette:

„Vásároljatok magyar sajtokat, támogassátok a sajtkészítőket – mert jók vagyunk, és együtt még jobbak leszünk.”

🌍 Világszínvonalú magyar sajtok

A verseny újabb bizonyíték arra, hogy a magyar kézműves sajtkészítés felzárkózott a nemzetközi élmezőnyhöz. A Bükk hegyeitől a Pilisig, a Szarvasi Agrártól a legkisebb családi műhelyekig egyre több hazai termelő bizonyítja, hogy a minőség, a hagyomány és a szenvedély együtt valóban világszintű eredményeket hozhat.

A magyar sajt ma már nemcsak finom – hanem világszínvonalú.

Forrás: Facebook / Magyar Sajtkészítők Egyesülete

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük