Robotok biztosítják be a hazai élelmiszeripar jövőjét

Megosztás:

Nem örvend nagy népszerűségnek a kétkezi munka Magyarországon; a fiatalok a karrierépítésre koncentrálnak, az idősebbek pedig visszalépésként élik meg, ha kikerülnek a szellemi munka világából.

Évtizedek óta beszélünk a fizikai munka becsületének visszaadásáról, de lényegi eredményt nem értünk el ezen a téren. A globális népességnövekedés miatt bővül az élelmiszer iránti kereslet, de a demográfia csak egyike azon mozgatórugóknak, amik az élelmiszeripari automatizálást előremozdítják.

A munkahelyi biztonság, a szigorú élelmiszer-biztonsági előírások, a feldolgozott élelmiszerek népszerűségének emelkedése, valamint a teljesítmény növelésére és a csökkenő gyártási költségekre való törekvés mind szerepet játszik az automatizáció egyre gyorsabb ütemű élelmiszeripari térhódításában.

Magyarországon általánosságban minden iparágra igaz, hogy mindenekelőtt a munkaerő hiánya mozgatja az automatizálást. A beszállítók és gyártók folyamatosan hatékonyságnövelési kényszer alatt vannak, a cél évről évre a termelés növelése és a költségek párhuzamos csökkentése.

Ezekre a kihívásokra szolgál válaszul az ipari robotok telepítése, amely trend a jelenleg csaknem 12 ezer vállalkozásból álló magyar élelmiszeripart is elérte. A nagyobb élelmiszeripari cégek új gyártósorai már szinte minden esetben robotizált sorvégi raklapozást tartalmaznak, de hazánkban számos kisebb méretű vállalkozás még mindig csak a termék elkészítését automatizálja, a palettázást, vagy a megrakott paletták mozgatását továbbra is emberi munkaerővel oldja meg.

A munkaerő azonban nemcsak drágul, hanem fogyatkozik is, ami megteremti az igényt az élelmiszeripari folyamatok magas szintű automatizálására.

Miért automatizáljuk a palettázási feladatokat?

A robotizált raklapozás számos előnnyel jár és egyszerre növeli a termelékenységet, a biztonságot és a hatékonyságot. Az automatizálás nemcsak felgyorsítja a termelést, hanem következetes minőséget és pontosságot biztosít, megszünteti a munkavállalókra háruló monoton és munkaigényes feladatokat és csökkenti a termékkárosodás kockázatát. A nehéz tárgyak kézi mozgatásának kiküszöbölése a sérülések kockázatát is csökkenti.

A robotizált raklapozás előnyei dióhéjban:

Költséghatékonyság, alacsonyabb működési költségek és megnövekedett hatékonyság.

Munkaerőhiány feloldása, a gyártósorok folyamatos toborzás és képzés nélkül is működőképesek.

Adatgyűjtés és elemzés, az érzékelők és szoftverek által gyűjtött adatok folyamatos fejlesztést, előrejelző karbantartást és jobb döntéshozatalt tesznek lehetővé.

Higiénia és tisztaság, a robotok csökkentik a szennyeződés kockázatát.

Hatékonyság és sebesség növekedése, műszakváltások nélküli munka.

Következetesség és pontosság, a termékkárosodás és a hibák kiszűrése.

Biztonság, a munkahelyi sérülések esélyének csökkentése.

Skálázhatóság és rugalmasság, a robot különböző termékek és raklapminták kezelésére adaptálható. 

A sorvégi palettázás automatizálása egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbb élelmiszeripari cég gondolná. De az élelmiszerek előállítása során elengedhetetlen a szigorú higiéniai előírások betartása, ami szintén könnyen megoldható robotokkal.

A szenzor- és vezérléstechnika fejlődése révén a robotok ma már az élelmiszer termelés olyan területein is megjelentek, mint a pékáruk sütése, az élőállatok tömeges oltása, a vágóállatok levágása, vagy éppen a melegházakban végzett szüreti munka.

Forrás: Élelmiszeripari Magazin 

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük