Sikerrel zárult az első Európai Nyúlhús Napok rendezvénysorozata
Lezárult az első alkalommal megrendezett Európai Nyúlhús Napok rendezvénysorozata, a tapasztalatok alapján a magyar fogyasztók körében van nyitottság a minőségi nyúlhúst is tartalmazó ételek iránt - közölte a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
Az október 4-5-én rendezett akció során két nap alatt 32 étterem csatlakozott az ország szinte minden részéről. Budapest, Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Szekszárd, Kaposvár, Pécs és a Balaton-felvidék mellett kisebb települések – például Zengővárkony, Palkonya, Szálka és Lajoskomárom – éttermei is részt vettek, így a program valódi országos gasztronómiai összefogássá vált. A vendégek modern tálalásban, kreatív és különleges nyúlhúsos fogásokat kóstolhattak.
A programsorozatot október 17-én öt Pest megyei bevásárlóközpontban kóstoltatással folytatták, ahol a vásárlók nyitottan fogadták a gasztronómiai élményt. A tapasztalatok szerint egyértelmű az érdeklődés a minőségi, kreatívan elkészített nyúlhúsos ételek iránt Magyarországon – állapította meg a Nyúl Terméktanács.
Az eseménysorozat a Nyúl Terméktanács és a spanyol INTERCÚN szakmai együttműködésével, valamint az EU társfinanszírozásával valósult meg, és egy hároméves kampány első állomása. A cél, hogy a nyúlhús újra rendszeres alapanyaggá váljon a magyar háztartásokban, mind a mindennapi, mind az ünnepi konyhában.
A nyúlhús könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe: kiváló fehérjeforrás, allergén- és zsírmentes, könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul jól illeszkedik a magyar konyha ízvilágához.
Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke kiemelte: Magyarország Európa negyedik legnagyobb nyúlhústermelője és a világ második legnagyobb exportőre, ugyanakkor a cél az, hogy a nyúlhús a hazai asztalokon is mindennapossá váljon. A terméktanács adatai szerint az éves hazai nyúltermelés 3,6 millió darabot ér el. Az exportpiacokon keresett a magyar nyúlhús: a termelés 90–95 százaléka kerül külföldre, értékben évente 30 millió eurót jelent, míg a belföldi értékesítés körülbelül 410 tonna.
Forrás: MTI
- Jó hír a méhészeknek: elindult az állatjóléti támogatás kifizetése
- Több ezer gazda kap támogatást – erősödik a hazai szarvasmarha-ágazat
- Elszabadult a pokol Brüsszelben: könnygázt kaptak a magyar újságírók
- Újra itt a hungarikum pályázat – rekordösszeggel támogatják az értékmentést
- Magyar fenyők lepték el a piacot: közel kétmillió karácsonyfa fogy az ünnepekig
- Termőföldek víz alatt – döbbenet, mi áll a háttérben
2025. december 23.
Marci lett Zala megye legszebb kakasa
2025. december 23.
Mihez kezdjünk az avarral? Tévhitek helyett tudományos válaszok
2025. december 22.
Csökkent a tejtermék, a hús, a cukor és a növényi olaj árindexe novemberben
2025. december 22.
Már lehet nevezni a Great Taste Awards 2026-ra
2025. december 22.
Természetközeli erdőgazdálkodás az EGERERDŐnél
2025. december 21.