Új szemléletű szarvasmarhatenyésztési technológia
- Állattenyésztés
- 2025. január 31.
- 8
- 0

A tej- és a hústermelés hatékonyságának javítása érdekében új szemléletű szarvasmarhatenyésztési technológiát dolgoztak ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán - közölte az egyetem a Hódagro Zrt.-vel közösen megvalósított projektről.
A tájékoztatás szerint a Hódagro Zrt. és a MATE Kaposvári Campusának közös projektje 2021-ben indult, teljes költségvetése mintegy 1,3 milliárd forint volt, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap mintegy 737, 297 millió forint támogatásával valósult meg.
A kutatás fókuszában a nagy tenyészértékű tej- és hústermelő szarvasmarhák tenyésztéstechnológiájának és takarmányozásának korszerűsítése állt.
A projektben korszerű, innovatív biotechnikai megoldásokat fejlesztettek ki magyarországi gyakorlati körülmények közé.
Az új szemléletű tenyésztéstechnológia mellett a magyar viszonyokhoz igazodó takarmányozási megoldásokat, takarmánynövény-termesztést is fejlesztettek, továbbá fontos cél volt a hőstressz káros hatásainak mérséklése a hús- és tejtermelő állományokban – ismertették.
Hangsúlyozták,
az új típusú keverék alkalmazásával 10-15 százalékkal nagyobb szárazanyagfelvétel érhető el, ami 2,3-4,5 kilogrammal javíthatja az átlagos napi tejtermelést.
A megvalósult innováció komplex agrárgazdasági fejlesztés, amelynek elemei érintik a takarmánynövénytermesztést, a szarvasmarhatenyésztést, a kérődző állatok tartás- és takarmányozástechnológiáját.
A kutatás eredményei hozzájárulnak a megváltozott környezeti körülményekből adódó gazdasági veszteségek csökkentéséhez – írták a közös közleményben.
- Az ázsiai lódarázs megjelenése Magyarországon – Segítse Ön is a védekezést!
- Az egész uniós agrár-élelmiszeripart tönkreteheti Ukrajna csatlakozása
- A magyar gazdák érdekeiért Brüsszelben tárgyaltak a NAK és a MAGOSZ vezetői
- A legjobbak közé került a magyar agrárvállalkozás
- Minden idők legnagyobb haltelepítése várható
- Téli álomra készül a sündisznó, vigyázzunk rá!
2025. május 9.
Van ahol már nem probléma a szenny
2025. május 9.
„Micsoda malacunk van!”
2025. május 8.
Először rendezték meg a termelők gasztronómia versenyét
2025. május 8.
Új célterülettel bővül a hungarikum pályázati felhívás
2025. május 8.