100 év alatt teljesen átszabtuk a sertések külsejét
- Agrárhírek
- 2025. március 10.
- 9
- 0

A húsigény növekedése miatt a sertéstenyésztés elképesztő változásokat hozott. A disznók ma már alig emlékeztetnek vad őseikre.
Ha ránézünk egy mai házi sertésre, nehéz elképzelni, hogy egykor még sötét színű, erős, vadállatszerű ősök kószáltak az erdőkben. Az emberi tenyésztés azonban mindössze egy évszázad alatt radikálisan megváltoztatta a sertések küllemét a húsipar növekvő igényei miatt.
A házi sertés eredetileg a vaddisznó háziasított változata, amelyet már 9000 éve elkezdtek az emberek a saját igényeik szerint alakítani.
Legalább kétszer, Kínában és Anatóliában is lezajlott a háziasítás. Azonban az európai disznók, amelyek eredetileg közel-keleti import állatok voltak, és a földműveléssel együtt kerültek a kontinensünkre, hamarosan az őshonos, európai vaddisznók génjeivel elkevert állattá váltak. A 19. században pedig a tulajdonságok javítása céljából kínai házi sertéseket is hoztak a kontinensre.
Németországban például olyan mértékben nőtt a sertéshús iránti kereslet, hogy a tenyésztők mindent megtettek az ideális, gyorsan növő, sok húst adó állatok kitenyésztéséért.
A koponyaformák is megváltoztak
Egy friss kutatás során német kutatók a Deutsches Edelschwein és a Deutsches Landschwein fajták koponyáit hasonlították össze 20. század eleji és mai példányokkal, valamint vaddisznókkal. Az eredmények meglepőek:
• Rövidebb és lapítottabb orr
• Megváltozott homlokforma
• A korábbi enyhén ívelt fejforma teljesen eltűnt
„Nem gondoltuk, hogy ilyen hangsúlyos változásokat hozhat alig 100 év” – mondta dr. Renate Schafberg, a kutatás egyik vezetője.
A kutatók szerint ezek a változások nem voltak tudatos célok a tenyésztés során, hanem csak a kívánatos jegyekkel véletlenül együtt járó „járulékos elemek” lehettek.
Mi állhat a változások mögött?
Az is lehetséges, hogy az állatok étrendjének átalakulása járt ezekkel a változásokkal. A mai sertéseket főként magas fehérjetartalmú takarmányokkal etetik, míg korábban sokkal vegyesebb és természetesebb étrenden éltek. Bár az étkezés szerepe sem elhanyagolható, önmagában nem indokolná a drasztikus koponyaforma-változást.
A természetes evolúcióval ellentétben a tenyésztési célok hatására mindössze néhány generáció alatt sikerült olyan változásokat előidézni, amelyek a természetben évszázadok, sőt évezredek alatt zajlottak volna le.
Forrás: ng.24.hu
- Az ázsiai lódarázs megjelenése Magyarországon – Segítse Ön is a védekezést!
- A magyar gazdák érdekeiért Brüsszelben tárgyaltak a NAK és a MAGOSZ vezetői
- A legjobbak közé került a magyar agrárvállalkozás
- Minden idők legnagyobb haltelepítése várható
- Agrárpetíciót indít a NAK és a MAGOSZ a gazdák védelmében
- Téli álomra készül a sündisznó, vigyázzunk rá!
2025. április 18.
A termékenységet és a jószerencsét táplálták a húsvéti hagyományok
2025. április 17.
A tej élet, erő, egészség, de nem mindenkinek
2025. április 17.
Milyen a tökéletes sonka?
2025. április 17.
Elindult a tavaszi virágzás – munkába állt 20 ezer magyar méhész
2025. április 16.
Mit tehetünk a palántadőlés ellen?
2025. április 16.