A sokat vitatott szója: tényleg olyan káros?
- Jó hírek, Növénytermesztés
- 2025. november 1.
- 6
- 0
A szója az egyik legmegosztóbb élelmiszer a táplálkozástudományban: egyesek szuperélelmiszerként tekintenek rá, mások viszont számos negatív hatást tulajdonítanak neki. Ráadásul sokszor önkéntelenül fogyasztjuk, ugyanis számos feldolgozott élelmiszerben megtalálható.
A szója – értékes fehérjeforrás, de nem árt az óvatosság
A szója, vagy más néven szójabab, Kelet-Ázsiából származó haszonnövény, amely a hüvelyesek családjába tartozik. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) az olajos magvak közé sorolja.
Ma a világ mezőgazdasági területeinek mintegy 6 százalékán termesztenek szóját, melynek több mint 80%-át takarmányozásra és ipari célokra használják fel – csupán kis része kerül közvetlenül emberi fogyasztásra.
A szója jótékony hatásai
A szója teljes értékű növényi fehérjeforrás, amely gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és B-vitaminokban. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést, és hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához.
A benne található izoflavonok – növényi eredetű fitoösztrogének – segíthetnek csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterin és a triglicerid szintjét, miközben növelik a „jó” HDL-koleszterint. Ezzel mérsékelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az ischaemiás stroke kockázatát.
Egyes kutatások szerint a mérsékelt szójafogyasztás enyhítheti a menopauza tüneteit, például a hőhullámokat, és összefüggésbe hozható az alacsonyabb szívbetegség- és csontritkulás-kockázattal is.
A szója árnyoldalai
A kedvező tulajdonságok mellett a szója tartalmazhat olyan anyagokat is, amelyek bizonyos szempontból kedvezőtlenek. Ilyenek a fitinsavak, amelyek az emésztőrendszerben megkötik az olyan fontos ásványi anyagokat, mint a vas, kalcium és cink. Ezek így nem tudnak felszívódni, hanem kiürülnek a szervezetből – hosszú távon pedig ásványianyag-hiányhoz vezethetnek, különösen növényi alapú étrend esetén.
A szója fitoösztrogénjei – elsősorban az izoflavonok – befolyásolhatják a hormonháztartást. Egyes kutatások szerint a túlzott fogyasztás hatással lehet a gyermekek későbbi termékenységére, illetve csökkent spermaszámot mutattak ki rendszeresen szóját fogyasztó férfiaknál.
A szója továbbá gyakori allergén: érzékenyeknél bőrkiütést, emésztési panaszokat (puffadás, hányinger, hasmenés) vagy akár súlyos, életveszélyes anafilaxiát is kiválthat.
Nem mindegy, hogyan fogyasztjuk
A nyers szója emberi fogyasztásra alkalmatlan, ezért mindig valamilyen feldolgozott formában kerül az asztalra (főzés, préselés, fermentálás stb.). Egészségünk szempontjából a fermentált szójakészítmények a legkedvezőbbek, mivel ezeknél a folyamatok lebontják a káros anyagokat, javítják az emészthetőséget, és támogatják a bélflóra egyensúlyát. Ilyen fermentált termék például a tempeh, a miso vagy a natto.

Tofu – Foto: Pixabay
Környezeti hatások – a szója sötét oldala
A szója iránti növekvő kereslet miatt egyre nagyobb területeket vonnak művelés alá, sok esetben trópusi erdők kivágásával. Ez súlyos biodiverzitás-csökkenéshez és talajkimerüléshez vezet, a monokultúrás és vegyszeres termesztés pedig tovább rontja a környezet állapotát.
Ráadásul a szója vízigénye is rendkívül magas, ami a helyi vízkészletekre is negatív hatást gyakorol. A világpiacon termesztett szója jelentős része genetikailag módosított (GMO), és nagy mennyiségű növényvédőszerrel kezelik.
Európában ugyan szigorú szabályok vonatkoznak a GMO-termékekre, de ha rendszeresen fogyasztunk szóját, érdemes bio, nem génmódosított forrásból származó terméket választani.
Forrás: green.hu
- Igénytelen és szuperegészséges
- Agrárkamara: az idén kevesebb a krizantém
- Itt a MÁK közleménye a 2026. évi borászati géptámogatások kifizetési kérelmeiről!
- 37 fiatal agrárszakembert díjaztak a Magyarok Kenyere programban
- Őszi varázslat a kertben – Így készítsd fel a természetet a télre!
- Gyógynövények ereje vegyszermentesen
2025. november 1.
A sokat vitatott szója: tényleg olyan káros?
2025. november 1.
Burgonyamoly és forróság: végveszélyben a magyar krumpli
2025. október 31.
Kilométerekre a magyar határtól a sertéspestis
2025. október 31.
Igénytelen és szuperegészséges
2025. október 31.
Újra divatban a régi magyar szőlőfajták
2025. október 30.