A tökéletes „házasság”: sör pácolt sajttal

Bár mifelénk inkább a borokhoz társítjuk a sajtokat, viszonylag kevesen tudják, hogy a kiváló sörkorcsolyák közé tartozik a sör és a fűszeres olajban pácolt, érlelt sajt is.
A finom csemegéhez leginkább a tömörebb, még nem folyós camembert, valamint az erősebb ízű, szagos rúzs érlelésű sajtok alkalmasak. Nálunk a Tihany, illetve a Pálpusztai felel meg erre a célra.
Ám mivel a különleges csemegét a fenséges söröket kínáló cseh konyha kínálja leginkább, a leírásokban a Hermelin, vagy a Romadur márkájú sajtokat találhatjuk meg az étlapokon.
A pácolt Hermelin, azaz a cseh pácolt camembert neve a Nakládaný hermelín. Ez a cseh kocsmák nélkülözhetetlen sörkorcsolyája. Ha ezt látjuk, akkor megtaláltuk az igazit.
A még ennél is erősebb, pikánsabb változat rúzs érlelésű, halványsárga színű csemegéből készül: míg a camembert kerek, a rúzs változat inkább téglatest alakú.
Világos, hogy nem utazhatunk állandóan külföldre, ezért most röviden leírjuk az otthon is könnyen elkészíthető különlegesség receptjét.
A hozzávalók mennyiségét nem részletezzük, mert az ízlés dolga, az enyhébb változattól a szúrós, erős ízvilágnak is vannak hívei. Az elengedhetetlen hozzávalók a sajton túl: olaj, vörös (vagy lila) hagyma, fokhagyma, őrölt paprika, ízlés szerint chili, babérlevél, kápia paprika, esetleg pepperoni, kis só, kakukkfű, 1-2 szál bazsalikom, 3-4 babérlevél, mustármag, boróka bogyó, egész bors.
A hagymaféléken kívül a bors és az olaj a kötelező, a többi egyéni választás kérdése, akad, aki minden fűszert felhasznál.
Az elkészítés, vázlatosan: a sajtot kettévágjuk, egyik felét megkenhetjük apróra vágott kápiával, mehet rá hagyma, fokhagyma, őrölt parika, kakukkfű. Rányomjuk a másik felét, és 3-4 ilyen „pogácsát”, illetve téglatest alakú formát készítünk. Utóbbi estében kockákra is vághatjuk, így jobban átjárják az ízek.
Egy befőttesüveg alját felkarikázott hagymával beterítjük, belehelyezzük a megkent sajtot, rá újabb réteg hagyma jön, és így haladunk felfelé. Közben szórjuk meg borssal, borókabogyóval, plusz fokhagyma gerezdekkel, kakukkfűvel, több babérlevéllel, bazsalikommal, majd olajjal (napraforgó, olíva) felöntjük, amig az elfedi a hozzávalókat, a fedelét jól lezárjuk, megütögetjük, hogy ne maradjon benne levegő.
Az érlelés idejét és módját illetően tucatnyi gyakorlat létezik. Általánosságban elmondhatjuk: 3-5 napig hűvös helyen, konyhában hagyjuk, majd csak ezután tesszük a hűtőbe 5-7-10 napra.
Rozskenyérrel, pirítóssal, a pácolt hagymakarikákkal a legjobb.
Ja, igen! A sörről el ne feledkezzünk!
Plusz egy tipp
A másik rendkívül népszerű sörkorcsolya a pivní sýr, vagyis a sörsajt. Erős, jellemzően csípős szagú, puha, alaposan érett sajt. Sóval, borssal, mustárral, esetleg hagymával, szardíniával szokás tálalni. Ezt mind egyéni gusztus szerinti arányban elkeverik, végül a profik fél deciliter sörhabot is beledolgoznak (kevésbé vállalkozó szelleműek ezt sörrel helyettesíthetik), majd kb. fél centis rétegben rákenik a hozzá tartozó friss barna (esetleg pirított) rozskenyérre.
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Tömegesen jelent meg egy új kártevő a magyar földeken
- Egyre nagyobb a kereslet külföldön a kiváló minőségű magyar bárányhúsra
- Stabilizált hipoklórossav – modern megoldás a fertőzések elleni küzdelemben az állattartó telepeken
- Vadkár a kertben: mikor és hogyan kell bejelenteni a kártérítéshez?
- Már benyújthatók a tanyafejlesztési pályázat támogatási kérelmei
2025. szeptember 14.
Egy fenntartható szuperélelmiszer: a laskagomba
2025. szeptember 14.
Átadták az idei Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit
2025. szeptember 13.
Fertőzött marhákat találtak Somogyban
2025. szeptember 12.
Magyarország élen jár az agrárdigitalizációban
2025. szeptember 12.