Az élelmiszer-szuverenitás nemzetbiztonsági kérdés
- Agrárhírek
- 2025. július 31.
- 22
- 0

Az elmúlt évek kihívásai világszerte megmutatták, hogy a jó minőségű és megfizethető élelmiszerhez való hozzáférés többé nemcsak agrárpolitikai cél, hanem alapvető nemzetbiztonsági kérdés is.
Magyarország ezért nagy hangsúlyt fektet a mezőgazdaság ellenálló képességének és fenntarthatóságának megerősítésére, valamint a rövid ellátási láncok kiépítésére és a generációváltás elősegítésére az agráriumban – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára az ENSZ Élelmezési Csúcstalálkozóján, Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában.
Ökrös Oszkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban a globális élelmezésbiztonságot súlyos kihívások érték. A járványok és az ellátási láncok felbontása, a szélsőséges időjárási jelenségek, köztük az egyre gyakoribb aszályok és árvizek, valamint a fegyveres konfliktusok miatt bekövetkező drasztikus energia- és alapanyagár-emelkedés mind komoly nyomást gyakoroltak az élelmiszerrendszerekre.
A helyettes államtitkár szerint ezek a kihívások világossá tették, hogy az élelmiszerszuverenitás célkitűzése, azaz az önellátás képessége a jó minőségű, megfizethető és kellő mennyiségben rendelkezésre álló élelmiszerek tekintetében már nem egyszerűen agrárpolitikai törekvés, hanem alapvető nemzetbiztonsági kérdés.
Továbbá emlékeztetett arra, hogy Ukrajna uniós tagsága veszélyeztetné Magyarország élelmiszerszuverenitását is, mert a jelentős mennyiségű, olcsóbban és eltérő szabályozási környezetben előállított ukrán mezőgazdasági termékek torzíthatják a versenyt, kiszorítva a hazai termelőket és csökkentve Magyarország önrendelkezését az élelmiszerellátás felett.
Ökrös Oszkár a közlemény szerint kiemelte, hogy ebből a felismerésből kiindulva Magyarország nagy hangsúlyt fektet az ellenállóképes, de rugalmas és fenntartható élelmiszertermelés, valamint a rövid ellátási láncok megerősítésére. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segítő intézkedések között említette a vízgazdálkodási stratégia fejlesztését és a precíziós öntözési technológiák támogatását, valamint az olyan regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok támogatását, amelyek javítják a talaj egészségét, a biológiai sokféleséget és a szén-dioxid-megkötést.
A rövid élelmiszer-ellátási láncokkal kapcsolatban a helyettes államtitkár kifejtette, hogy azok nemcsak gazdasági előnyöket kínálnak, hanem egyfajta pozitív visszacsatolás révén a regionális fejlődés hatékony eszközei is, hiszen amikor a fogyasztók helyi termékeket vásárolnak, akkor közvetlenül támogatják a helyi gazdálkodókat és élelmiszer-feldolgozókat, akik viszont a jövedelmüket a helyi közösségekben költik el. A helyi élelmiszerek felhasználásának azonban túl kell mutatnia a háztartási fogyasztáson, hiszen az élelmezési szolgáltatások, beleértve az éttermeket, az iskolai menzákat és a közkonyhákat, jelentős piacot jelentenek a helyi termelés számára.
Ökrös Oszkár végül felhívta a figyelmet arra, hogy az agrártársadalom világszerte elöregszik, és a demográfiai válságot számos további tényező is súlyosbítja, mint a fiatalok városokba vándorlása, vagy a jövedelmi egyenlőtlenségek és a földhöz, tőkéhez és munkaerőhöz való korlátozott hozzáférés.
Magyarország ezért jelentős jogalkotási lépéseket tett a magyar mezőgazdaság generációs megújulásának érdekében és egy olyan egyszerűsített jogi keretet vezetett be a generációk közötti gazdaságátadások elősegítésre, amely jelentősen csökkenti az adminisztratív terheket, és megkönnyíti, hogy az idősebb gazdálkodók még életük során átadhassák gazdaságaikat a fiatalabb családtagoknak. Ennek a folyamatnak kulcsfontosságú eleme az újonnan bevezetett „gazdaságátadási szerződés„, amely biztosítja az egyértelműséget, a jogfolytonosságot és a zökkenőmentes átmenetet – olvasható a közleményben.
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
- Stabilizált hipoklórossav – modern megoldás a fertőzések elleni küzdelemben az állattartó telepeken
- 13 ezer tonna volt a 2024/25. évi értékesített és saját felhasználásra szánt hazai vadhús mennyisége
- Vajon van-e esélye a magyar boroknak a német piacon?
- VI. ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia
2025. szeptember 16.
NAK-FruitVeB: nő az igény a csemegeszőlő iránt
2025. szeptember 16.
Hazánk visszanyerte a ragadós száj- és körömfájás betegségtől való mentességét
2025. szeptember 16.
Feltöltik a talajvízrétegeket, fellendítik az agroturizmust
2025. szeptember 15.
Használja Ön is a Digitális Állampolgár alkalmazást!
2025. szeptember 15.
Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
2025. szeptember 15.