Egy fenntartható szuperélelmiszer: a laskagomba

Megosztás:

Amíg az európai gombafogyasztás átlagosan eléri a 4 kilogrammot, addig itthon nagyjából 1 kiló gombát eszünk évente. Ezen belül a laskafogyasztás szinte alig mérhető.

A laska az immunstimuláló hatású béta-glükánok egyik fontos forrása. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a béta-glükánok, mint emészthetetlen rostok, lelassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását, amivel a vércukorszint szabályozását segíti elő.

A vércukorszint stabilizálása mellett, további megfigyelések szerint a laska megfelelő mértékű fogyasztása jelentősen csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A laskagomba általában mérsékelt égövi zónában, illetve a szubtrópusok hidegebb évszakában korhadó fákon fordulnak elő. A laska a fehér korhasztó gombák közé tartozik, mert saját enzimrendszere képessé teszi arra, hogy a faanyag cellulóz és lignintartalmát is bontsa. Termesztése jól beleillik a körforgásos élelmiszer előállítás folyamatába, akár a városokban is. Hiszen tudjuk, a növényi biomassza a szén, a földgáz és a kőolaj után a negyedik legnagyobb mennyiségben előforduló energiaforrás.

Vegyünk csak egy példát, amit a kecskeméti Pilze-Nagy Kft. vezetésével dolgoztak ki.

Adott ötezer csészényi kávézacc, amihez teszünk száz kilónyi egyéb hulladékot, mint kartonpapír, zöldséghulladék, ág, lomb… Ebből 36 vödörnyi komposzt készül, majd 3 hét alatt lezajlik a micélium növekedés, s az első szedésnél máris 30 kiló laskagombát vihetünk haza.

Ezt követi 3 hét micélium regenerálódás, majd újabb 30 kilónyi gomba szürete.

Ma, amikor a népességnövekedéssel járó élelmiszer ellátási gondok fenyegetésében élünk, csökkennek a fosszilis energiák, ráadásul a klímaváltozás is komoly kihívások elé állítja a mezőgazdaságot, környezetbarát megoldásként jöhet szóba a laskatermesztés. Amihez ráadásul nincsen szükség termőföldre, alternatív szerves anyagokból nyeri az energiát és a tápanyagokat, a letermett komposzt hasznosításával pedig fontos része a körforgásos gazdálkodásnak.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük