Grillezzünk okosan!

A nyár javában zajlik, ideje beizzítani a grillsütőt! A sütési módszer viszonylag egyszerű, bár grillezés közben gyakran követünk el bizonyos hibákat.
Ahhoz, hogy a grill ételek tökéletesek legyenek, érdemes kiküszöbölni a következő hibákat.
A grill tisztításának elmulasztása
Érthető, hogy a grill tisztítása ijesztő feladatnak tűnhet minden sütés után. De ha azt szeretné, hogy étele sikeres legyen, érdemes időt szánni a készülék tisztítására. Ha a grillt az előző használat után nem tisztítják meg megfelelően, az ételek könnyen odaragadnak vagy elszakadnak a rácsokon. A grillre tapadó anyagok valójában az ételek megégett maradványai, amelyek egészségtelenek, ezek a megégett anyagok átkerülnek az új nyersanyagokra és keserű, égett ízt adnak nekik.
Grillezés előmelegítés nélkül
A sütő előmelegítése is fontos lépés, enélkül sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az étel a hideg rácshoz tapad. Ennek eredményeként az étel nem pirul és karamellizálódik teljesen. Legalább 20 percig érdemes melegíteni a grillt.
A rácsok túlzsúfolása
Ha sok embernek sütünk, csábító lehet a rácsokat minél jobban megtölteni. Ez viszont grillezési hibához vezet.
Ráadásul a túlzsúfoltság csökkentheti a grill hőmérsékletét, ami megnövelheti a sütési időt és megnehezítheti a jó pirítást.
Hagyjunk fél-egy centiméter távolságot az ételek között, hogy a hő megfelelően keringhessen. Dolgozzunk több részletben, mert jobb, ha szakaszosan sütünk és melegen tálaljuk az ételt, mint ha mindent egyszerre készítünk el és ezzel rontjuk a minőséget.
Minden étel magas hőfokon való sütése
A magas hőfoknak megvan a maga helye, például steak pirításakor, de ha mindent magas hőfokon grillezünk, az gyakran problémákhoz vezet. Először is, a magas hőmérséklet gyorsan megégetheti az étel külsejét, még mielőtt a belseje átsülne, például halak esetében. Emellett ez a nedvesség gyors elvesztését is okozhatja, ami az ételt szárazzá vagy keménnyé teszi.
Ezt figyelembe véve, egyes ételeket legjobb alacsony hőmérsékleten és lassan sütni. Ilyenek például a nagy darab húsok és a sok kötőszövetet tartalmazó fehérjék, például a sertéslapocka, a marha szegy és a borda. mert a kötőszövetnek hosszabb sütési időre van szüksége, hogy megpuhuljon.
Egy eszköz használata nyers és sült húshoz
Bár kényelmesebb ugyanazt a fogót használni nyers és főtt hús kezeléséhez, ez komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Ha például nyers csirkét tesz a grillre fogóval, arra kerülhetnek betegségeket okozó baktériumok, például szalmonella. Ha ugyanazt a fogót használja a csirke megfordításához, a nyers csirke leve átkerülhet a főtt ételbe, amely nem biztos, hogy elég meleg ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat. A legjobb gyakorlat az, ha egy fogót használunk a nyers ételekhez, és egy tiszta fogót a sült ételekhez.
A grill túl gyakori kinyitása
Ha új grillt használ, eltarthat egy ideig, mire tapasztalatot szerez, hogyan kell bizonyos ételeket elkészíteni.
Ez meghosszabbíthatja a teljes sütési időt, vagy egyenetlenül átsült ételekhez vezethet. Idővel és tapasztalattal meg fogja tudni határozni, hogy milyen gyakran kell kinyitnia a grillt, de érdemes türelmesnek lenni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
- Drámai helyzet a magyar gyümölcspiacon
- Természetvédelmi fejlesztés indul a Duna-Dráva Nemzeti Parkban
- Hogyan védhetjük meg szőlőültetvényeinket?
- Hogyan védhetjük kertünket a káros napsugarak ellen?
- Miért romlanak gyorsabban az ételek a nagy melegben?
- Jelenleg is tart az aratás, figyeljünk az utakon!
2025. július 31.
Az élelmiszer-szuverenitás nemzetbiztonsági kérdés
2025. július 31.
Megkezdődött a szüret a Dél-Balatonon
2025. július 30.
A magyar mezőgazdaság 21. századi újjászületése a munkánk
2025. július 30.
A Balaton mint ivóvizbázis, kincs
2025. július 30.