Grillezzünk okosan!
A nyár javában zajlik, ideje beizzítani a grillsütőt! A sütési módszer viszonylag egyszerű, bár grillezés közben gyakran követünk el bizonyos hibákat.
Ahhoz, hogy a grill ételek tökéletesek legyenek, érdemes kiküszöbölni a következő hibákat.
A grill tisztításának elmulasztása
Érthető, hogy a grill tisztítása ijesztő feladatnak tűnhet minden sütés után. De ha azt szeretné, hogy étele sikeres legyen, érdemes időt szánni a készülék tisztítására. Ha a grillt az előző használat után nem tisztítják meg megfelelően, az ételek könnyen odaragadnak vagy elszakadnak a rácsokon. A grillre tapadó anyagok valójában az ételek megégett maradványai, amelyek egészségtelenek, ezek a megégett anyagok átkerülnek az új nyersanyagokra és keserű, égett ízt adnak nekik.
Grillezés előmelegítés nélkül
A sütő előmelegítése is fontos lépés, enélkül sokkal nagyobb az esélye annak, hogy az étel a hideg rácshoz tapad. Ennek eredményeként az étel nem pirul és karamellizálódik teljesen. Legalább 20 percig érdemes melegíteni a grillt.
A rácsok túlzsúfolása
Ha sok embernek sütünk, csábító lehet a rácsokat minél jobban megtölteni. Ez viszont grillezési hibához vezet.
Ráadásul a túlzsúfoltság csökkentheti a grill hőmérsékletét, ami megnövelheti a sütési időt és megnehezítheti a jó pirítást.
Hagyjunk fél-egy centiméter távolságot az ételek között, hogy a hő megfelelően keringhessen. Dolgozzunk több részletben, mert jobb, ha szakaszosan sütünk és melegen tálaljuk az ételt, mint ha mindent egyszerre készítünk el és ezzel rontjuk a minőséget.
Minden étel magas hőfokon való sütése
A magas hőfoknak megvan a maga helye, például steak pirításakor, de ha mindent magas hőfokon grillezünk, az gyakran problémákhoz vezet. Először is, a magas hőmérséklet gyorsan megégetheti az étel külsejét, még mielőtt a belseje átsülne, például halak esetében. Emellett ez a nedvesség gyors elvesztését is okozhatja, ami az ételt szárazzá vagy keménnyé teszi.
Ezt figyelembe véve, egyes ételeket legjobb alacsony hőmérsékleten és lassan sütni. Ilyenek például a nagy darab húsok és a sok kötőszövetet tartalmazó fehérjék, például a sertéslapocka, a marha szegy és a borda. mert a kötőszövetnek hosszabb sütési időre van szüksége, hogy megpuhuljon.
Egy eszköz használata nyers és sült húshoz
Bár kényelmesebb ugyanazt a fogót használni nyers és főtt hús kezeléséhez, ez komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Ha például nyers csirkét tesz a grillre fogóval, arra kerülhetnek betegségeket okozó baktériumok, például szalmonella. Ha ugyanazt a fogót használja a csirke megfordításához, a nyers csirke leve átkerülhet a főtt ételbe, amely nem biztos, hogy elég meleg ahhoz, hogy elpusztítsa a baktériumokat. A legjobb gyakorlat az, ha egy fogót használunk a nyers ételekhez, és egy tiszta fogót a sült ételekhez.
A grill túl gyakori kinyitása
Ha új grillt használ, eltarthat egy ideig, mire tapasztalatot szerez, hogyan kell bizonyos ételeket elkészíteni.
Ez meghosszabbíthatja a teljes sütési időt, vagy egyenetlenül átsült ételekhez vezethet. Idővel és tapasztalattal meg fogja tudni határozni, hogy milyen gyakran kell kinyitnia a grillt, de érdemes türelmesnek lenni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
2025. november 3.
Nagy István: újabb szintre lépett Brüsszel gazdaellenes politikája
2025. november 3.
Fókuszban az erdészeti génmegőrzés
2025. november 3.
Idén már októberben világra jött az első szürkemarha borjú
2025. november 2.
Visszafogott kereslettel és alacsonyabb árakkal indult az almapiac
2025. november 2.
Jóska Bátyám kedvence lett az Ország Sajtja 2025-ben
2025. november 1.