Ideális körülmények, remek teljesítmények – nemzetközi sommelier-bajnokság Budapesten

Megosztás:

Komoly sikerrel zárult a Budapesten megrendezett nemzetközi sommelier-bajnokság, a II. Open Hungarian Sommelier Championship.

A rangos esemény nemcsak a magyar sommelier-szakmát, hanem a magyar borokat is reflektorfénybe állította.

Október 12–13-án másodszor rendezték meg Budapesten a Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságot (II. Open Hungarian Sommelier Championship), amely a korábbi hazai bajnokság nemzetközi folytatásává vált. Idén már három kontinens kilenc országának 25 sommelier-je mérte össze tudását, köztük olyan versenyzők is, akik maguk jelentkeztek, hogy Budapesten indulhassanak.

A verseny presztízsét a világszínvonalú zsűri is erősítette, amelyben többek között Wojciech Bońkowski (Lengyelország első Master of Wine-ja), Matt Citriglia (amerikai Master Sommelier) és Czinki Tamás, az egyetlen magyar Master Sommelier foglalt helyet.

A kétnapos verseny négy fordulóból állt, amelyek során a résztvevőknek elméleti és gyakorlati feladatokban kellett bizonyítaniuk – a vakkóstolástól a pezsgődekantálásig. A döntőbe jutott három versenyző igazi vendéglátói szituációkban mérhette össze tudását.

A bajnokságot végül Jan Knąber, Lengyelország bajnoka nyerte, a második helyet Sebastian Giraldo Makovej szerezte meg, aki ezzel megvédte magyar bajnoki címét és jogot szerzett arra, hogy képviselje Magyarországot a jövő évi lisszaboni világbajnokságon. A legjobb fiatal sommelier díját Kristijan Harjač (Horvátország) kapta.

„A magyar szervezés példamutató volt, minden a legprofibban zajlott. Itt valóban megmérethette magát a nemzetközi sommelier-elit” – méltatta a rendezvényt Matt Citriglia, a zsűri tagja.

A szervezők szerint az esemény nemcsak verseny volt, hanem híd is a magyar borok és a világ szakemberei között.

„A résztvevők megismerték és megszerették a magyar borokat – ez hosszú távon az egész hazai borágazat számára nyereség” – fogalmazott Lippai Mihály, a bajnokság főszervezője.

A sikeres lebonyolítás után már készülnek a 2026-os versenyre, amelynek célja, hogy tovább erősítse Magyarország pozícióját a nemzetközi sommelier-térképen.

Forrás: bor.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük