Ismerjük meg a sokoldalú fűszerünket!

Megosztás:

Ismerjük meg a különféle mustárokat! A mustár, ez az ősi növény, évezredek óta kíséri az emberiséget, mely ízletes és gyógyhatású fűszer. A mustár név hallatán sokaknak azonnal a sárga, csípős szósz jut eszébe, pedig a mustár ennél jóval sokoldalúbb.

Ízesít és gyógyít

A mustár a káposztafélék családjába tartozik. Több faja, fajtája is létezik. A mustárnövényre jellemző a gyors növekedés, az élénksárga virágok és a jellegzetes, fűszeres illat. Magjai aprók, gömbölyűek, és ezek tartalmazzák a mustár jellegzetes ízét és gyógyhatásait adó vegyületeket.

A mustármag legfontosabb hatóanyagai a glükozinolátok, melyek enzim hatásra izotiocianátokká alakulnak át. Ezek az izotiocianátok felelősek a mustár csípős ízéért és számos gyógyhatásáért. Emellett a mustár tartalmaz még zsíros olajokat, fehérjéket, ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és vitaminokat (A-, C-, K-vitamin, folsav).

A mustárt már az ókori görögök és rómaiak is használták gyógynövényként. Napjainkban is számos jótékony hatását tartják számon. Serkenti az emésztőnedvek termelődését, ezáltal javítja az emésztést és enyhítheti a puffadást. Az izotiocianátoknak köszönhetően képes gátolni bizonyos baktériumok és gombák szaporodását. Külsőleg alkalmazva, borogatásként segíthet enyhíteni az izom- és ízületi fájdalmakat, gyulladásokat (pl. reumás panaszok). Fontos azonban a fokozott óvatosság, mert irritációt okozhat.

Helyileg alkalmazva fokozza a vérbőséget, ami segíthet hideg kezek és lábak esetén. Egyes kutatások szerint segíti a szervezet méregtelenítő funkcióinak működését. A benne lévő antioxidánsok hozzájárulnak a sejtek védelméhez a szabadgyökök káros hatásaival szemben.

Régen, amikor az élelmiszerekhez mustármagot adtak, nem csupán fűszerként tekintetek rá, hanem tudatosan kihasználták antimikrobiális tulajdonságát, hogy növeljék a készítmény eltarthatóságának idejét. E gyógyhatása nem csak e tulajdonságon alapul, hiszen hatóanyagai sokfélék. Utóbbi a bőrbe dörzsölve, vagy borogatás formájában a felületi és a mélyebb rétegekben is fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi és az izomfájdalmakat, továbbá képes oldani a simaizom görcsöket. A tradicionális kínai gyógyászat köhögés, meghűlés, mellkasi fájdalmak gyógyítására használja, mivel hörgőtágító és köptető hatása is van.

A mustár levele ehető…

…de kevesen találkoznak vele, ha csak nem saját kertjükben termesztik e növényt. Sok kultúrában fogyasztják, mert a mustárnövény levelei, különösen a fiatal, zsenge levelek, enyhén csípős, borsos ízűek, valamint gazdagok vitaminokban (különösen K- és A-vitaminban) és ásványi anyagokban.

Felhasználása sokféleképp lehetséges. Frissen, apróra vágva adhatunk belőle salátákhoz a pikáns íz kedvéért. A spenóthoz hasonlóan párolható, főzhető vagy wokban süthető. Jól illik húsételekhez, ragukhoz. Készíthető belőle mustárlevél pesto is.

A mustárfogyasztásnak ellenjavallatai is vannak. 6 éves kor alatt, gyomor-, és nyombélfekély illetve vesebetegség esetén fogyasztása nem ajánlott. Érzékeny bőrűek, és súlyos keringési zavarokkal élők pedig inkább kerüljék a külsőleg alkalmazott mustárkezeléseket.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük