Különleges borok bemutatóját tartották a MATE Budai Campusán
- Agrárhírek
- 2025. február 27.
- 7
- 0

Rohanó korunk ízlésének megfelelő borászati újdonságokat mutattak be a MATE Budai Campusán. Nemcsak a megváltozott fogyasztói igényekkel, hanem a klímaváltozással is összefügg, hogy csökkentett alkoholtartalmú borokat keresnek a vásárlók.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem törekszik arra, hogy rendszerbe foglalja a szakmai és üzleti partnerekkel folyó együttműködést, csakúgy, mint az egyetemen folyó oktatást és kutatást, derült ki Gyuricza Csaba rektor köszöntőjéből. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsával tavaly szeptemberben kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást, ami a már régóta folyó közös munkán alapul. Ez a megállapodás kiterjed a Magyar Mezőgazdaság Kiadó gondozásában megjelenő Borászati Füzetek támogatására is, amiben az egyetemi kutatási eredményeket először publikálják a szőlészet-borászat területén. A rektor kiemelte, milyen fontos a hiteles, megbízható szakmai információkat közlő kiadványok gondozása.
Két bejelentést is tett az eseményen Gyuricza Csaba. Megkapta az akkreditációt a badacsonyi kutatóállomáson működő laboratórium, így továbbra is elvégezhetők ott a borok forgalomba hozatalához szükséges vizsgálatok. A másik bejelentés egy új egyedülálló oktatási formáról szólt: szeptemberben indul a másfél éves pezsgőkészítő mester szakirányú továbbképzés. Az oktatás szoros együttműködésben folyik a Törley Pezsgőpincészettel, a Garamvári Pincével, illetve a Royalsekt Pezsgőpincészettel.
A maga eszközeivel az Agrárminisztérium is segíti az ágazatot, tavasszal várható a borászati innovációkat támogató pályázat megjelenése.
A szőlő-bor ágazat hosszú távon gondolkodik, a fiatalok megszólítása, támogatása az egyik fontos, önként vállalt feladata, mondta Szmilkó Gabriella, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai igazgatója. A mai fiatalok nagyon öntudatosak, figyelnek az egészséges táplálkozásra, kevés mesterséges anyagot tartalmazó, vegán termékeket, illetve igazi különlegességeket keresnek. A bemutatón éppen ilyen borok és meggypezsgő szerepel, ami megfelel a HNT céljának: legyenek olyan sokszínűek a magyar borok, mint amilyenek a fogyasztóik.
Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó igazgatója szerint az online tér hitelessége nem ugyanazt nyújtja, mint a szaklapoké, amelyekből kilenc szerepel a kiadó palettáján. A HNT tulajdonában lévő Borászati Füzetek a legrégebbi magyar szakfolyóirat, a Magyar Tudományos Akadémia által is elismert publikációs felület. Ezt a kutatási eredményekről szóló rovatot Kállay Miklós professzor vezeti, aki tavaly megkapta a Magyar Mezőgazdaság Kiadó és a MATE által alapított Adorján János díjat.
Az új termékekről Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elmondta, hogy a vegán és az alkoholcsökkentett borokról doktori munka is készül. A vegán borban az állati eredetű kezelőanyagok (zselatin, kazein) helyett borsófehérjét és burgonyakeményítőt használtak. A csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentesített boroknál a Törleyvel együtt vizsgálják az aromakomponensek, élettani vegyületek változását.
A narancsbor fehér szőlőből készül héjon erjesztéssel. Ez a vörösborkészítés technológiája, vagyis nem szükségszerű, hogy hibás narancsbor szülessen. A meggypezsgő pedig tradicionális pezsgőtechnológiával készült, meggybor alapborból. Az intézetvezető hangsúlyozta, hogy csapatmunkában születtek a most bemutatott eredmények.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
- Stabilizált hipoklórossav – modern megoldás a fertőzések elleni küzdelemben az állattartó telepeken
- 13 ezer tonna volt a 2024/25. évi értékesített és saját felhasználásra szánt hazai vadhús mennyisége
- VI. ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia
- Vajon van-e esélye a magyar boroknak a német piacon?
2025. szeptember 17.
Frissül a NAK AÖP kiadványa!
2025. szeptember 16.
NAK-FruitVeB: nő az igény a csemegeszőlő iránt
2025. szeptember 16.
Hazánk visszanyerte a ragadós száj- és körömfájás betegségtől való mentességét
2025. szeptember 16.