Magyar egyetemi együttműködés segítheti a bogyós gyümölcsök termesztését

Megosztás:

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), valamint a Soproni Egyetem olyan megoldáson dolgozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatásával, amely a bogyós gyümölcsök fenntartható, környezeti változásokhoz alkalmazkodó termesztését segítheti – közölte a Soproni Egyetem.

Az együttműködés résztvevői kísérleti ültetvényekben vizsgálják, hogy a fák mikroklímát szabályozó hatása miként befolyásolja a termést.

A kezdeményezést azzal indokolták, hogy az időjárási változások nem kedveznek a bogyós gyümölcsöknek, a légköri szárazság és az erős napfény hátráltatja a fejlődésüket, és ezekre a kihívásokra a nemesítés már nem jelent megoldást. Az eddigi adataik alapján ugyanakkor abban bíznak, hogy a fák mikroklímát szabályozó hatása és árnyékolása biztosíthatja a termesztés jövőjét.

A következő években az együttműködés résztvevői tanulmányozni fogják a fás-bogyós vegyes rendszerek fenntarthatóságát és alkalmazhatóságát.

A fertődi kísérleti málnaültetvény kutatása a természetes árnyékolás mikroklímára, vízgazdálkodásra és terméshozamra gyakorolt hatásaira összpontosít, de a beltartalmi mutatókat, a biodiverzitás alakulását és a rendszer szénlábnyomát is követni fogják. A közlemény szerint az agrárerdészeti bogyós technológia vizsgálatát nemzetközi érdeklődés kíséri, adaptálhatóságát más környezeti feltételek mellett is vizsgálják, így nem csak belföldön lehetne alkalmazni.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük