Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
- Agrárhírek, Növénytermesztés
- 2025. szeptember 15.
- 0
Megkezdődött az idei szüret, és ahogy az lenni szokott, hazánkban elsőként a dél-balatoni régióban indult el a munka.
A fehér szőlőfajták zöme már le is került a tőkéről a déli borvidékeken és a Kunságban. A tavalyinál enyhébb nyári időjárás miatt idén nem volt szükség sietni a szürettel, a gazdák több időt kaptak a megfelelő technológiai érettség kivárására. Az aszály viszont továbbra is komoly kihívást jelent, így a termelők egyre inkább új szemlélettel közelítenek az ültetvények kialakításához – ma már nem a napsütötte dűlők a legértékesebbek.
Regionálisan eltérő termés, kihívásokkal teli évjárat
Európa számos borvidékét idén is szélsőséges időjárás sújtotta, és Magyarország sem volt kivétel. Országos szinten ugyan elfogadható terméshozam várható, de egyes régiók – például a Kunság – jelentős, akár 20-30 százalékos terméskieséssel számolhatnak.
A 2025-ös évjárat így összességében kiegyensúlyozottnak mondható, de területenként jelentős különbségek figyelhetők meg.
Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi ügyekért felelős alelnöke szerint a fürtszám sok ültetvényen megfelelő, de az apróbb bogyók és alacsonyabb létartalom miatt sok helyen kisebb mennyiségű termés várható. Két aszályos időszak – júniusban és augusztusban – szinte minden évben megismétlődik, és továbbra is gondot okoz a csapadék egyenlőtlen eloszlása. A növényvédelmi helyzet ugyanakkor kedvezőbb volt: sem lisztharmat, sem peronoszpóra nem okozott járványszerű fertőzést, viszont a szőlő aranyszínű sárgasága továbbra is komoly kihívás.
Az időzítés és a terroir szerepe felértékelődött
A borászok ma már nemcsak a must cukorfokát figyelik, hanem a savtartalomra és pH-értékre is kiemelt figyelmet fordítanak, hiszen az alacsonyabb alkoholtartalmú borok készítéséhez nem szükséges extrém magas cukorfok.
A szüret időzítése is egyre fontosabb: nem érdemes kivárni a nyár végét vagy az őszt, a szüretet akkor kell elkezdeni, amikor a szőlő az adott bortípushoz legjobban megfelelő érettségi állapotban van.
A klímaváltozás miatt a dűlőválasztás alapelvei is megváltoztak: ma már a hűvösebb, mélyebben fekvő területeket részesítik előnyben a termelők, még akkor is, ha ezek korábban fagyzugosnak számítottak. Az árnyékolás is kulcsfontosságú: egyes fajták esetében a nagyobb lombfal segíthet megelőzni a napégést és a kényszerérést, de nem minden szőlőfajtánál jelent ez megoldást.
Őshonos fajták: értékesek, de háttérbe szorulnak
A régi magyar szőlőfajták, mint a juhfark, kéknyelű, ezerjó, kadarka vagy az arany sárfehér, egyre kisebb arányban vannak jelen a hazai borászatban.
Bár Varga Máté szerint ezek megőrzése fontos gasztronómiai és kulturális értéket képvisel, a piaci kereslet más irányba tolódott: a nemzetközi fajták népszerűbbek lettek, mivel könnyebben értékesíthetők és sok esetben jobb termelési mutatókkal rendelkeznek. Az őshonos fajták ma már inkább különlegességként, borkóstolókon vagy exkluzív borlapokon jelennek meg.
Szőlőárak: mérsékelt emelkedés, eltérő piaci trendek
A szőlő felvásárlási ára átlagosan 15 százalékkal nőtt az idei évben, jelenleg 175 forint körül mozog kilogrammonként, míg tavaly ez az érték még csak 150 forint volt. A drágulás főként a fehér szőlőket érinti, a kék szőlők esetében visszafogottabb az áremelkedés, amit a vörösborok iránti kereslet csökkenése indokol világszerte. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hangsúlyozta: a középkategóriás borok árának is emelkednie kell, különben hosszabb távon veszélybe kerülhet az ágazat jövedelmezősége.
Forrás: agroinform.hu
- Több ezer gazda kap támogatást – erősödik a hazai szarvasmarha-ágazat
- Jó hír a méhészeknek: elindult az állatjóléti támogatás kifizetése
- Újra itt a hungarikum pályázat – rekordösszeggel támogatják az értékmentést
- Elszabadult a pokol Brüsszelben: könnygázt kaptak a magyar újságírók
- Magyar fenyők lepték el a piacot: közel kétmillió karácsonyfa fogy az ünnepekig
- Termőföldek víz alatt – döbbenet, mi áll a háttérben
2025. december 24.
Egy csendes pillanat karácsonyra
2025. december 24.
Karácsony előestéje
2025. december 23.
Marci lett Zala megye legszebb kakasa
2025. december 23.
Mihez kezdjünk az avarral? Tévhitek helyett tudományos válaszok
2025. december 22.
Csökkent a tejtermék, a hús, a cukor és a növényi olaj árindexe novemberben
2025. december 22.