Megkezdődött a szüret a Dél-Balatonon
- Agrárhírek, Jó hírek, Növénytermesztés
- 2025. július 31.
- 0
A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szerdán megkezdődött az idei szüret a Dél-Balatonon - mondta a Varga Pincészet Kft. pincevezetője a Somogy vármegyei Ordacsehiben.
Takács György beszámolt arról, hogy a balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából készülő könnyed, gyümölcsös félszáraz bor várhatóan szeptember elején kerül a boltokba.
Megjegyezte,
a Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék.
Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 30 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből 30 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában – jegyezte meg a pincevezető a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén.
Takács György az idei Csabagyöngye-szüret időpontjáról szólva megjegyezte: az a harmadik legkorábbi a cég történetében, a termés mennyisége és minősége is jó.
A szakember a többi fajtát érintően azt mondta, „nagyon szépen indult idén a vegetációs időszak”, a szőlő fejlődésével teljes mértékben elégedettek voltak, de a csapadék főleg júniusban kevésnek bizonyult, ez észrevehető az ültetvényeken, főleg a késői érésű fajtákon.
Az elmúlt egy hétben azonban viszonylag nagyobb mennyiségű csapadék hullott a Balatonnál, ez kedvező volt a szőlőnek, ráadásul az alacsony hőmérsékletű éjszakák előnyösek az aromák szempontjából, így azt várja, hogy az idei évjárat a tavalyinál jobb, aromákban gazdagabb lesz
– közölte.
Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, a cégnek a szőlőágazat az árbevétel 10-12 százalékát jelenti.
A saját tulajdonú szőlőültetvényük 150 hektár, emellett 80 hektár integrált területen nyújtanak szolgáltatásokat, és hasonló nagyságú területről szőlőt vásárolnak. Borászati üzemükben tavaly 2 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel, így a szőlő mint gyümölcs mellett mustot és bort is értékesítenek.
A Varga Pincészet a borfogyasztási szokásokkal összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a vörösbor divatja elmúlt, a rozéfogyasztás is jelentős mértékben csökkenő tendenciát mutat, viszont egyre népszerűbbek a friss, gyümölcsös reduktív borok.
Forrás: MTI
- Több ezer gazda kap támogatást – erősödik a hazai szarvasmarha-ágazat
- Jó hír a méhészeknek: elindult az állatjóléti támogatás kifizetése
- Újra itt a hungarikum pályázat – rekordösszeggel támogatják az értékmentést
- Elszabadult a pokol Brüsszelben: könnygázt kaptak a magyar újságírók
- Magyar fenyők lepték el a piacot: közel kétmillió karácsonyfa fogy az ünnepekig
- Termőföldek víz alatt – döbbenet, mi áll a háttérben
2025. december 24.
Egy csendes pillanat karácsonyra
2025. december 24.
Karácsony előestéje
2025. december 23.
Marci lett Zala megye legszebb kakasa
2025. december 23.
Mihez kezdjünk az avarral? Tévhitek helyett tudományos válaszok
2025. december 22.
Csökkent a tejtermék, a hús, a cukor és a növényi olaj árindexe novemberben
2025. december 22.