Megkezdődött a szüret a Dél-Balatonon

Megosztás:

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szerdán megkezdődött az idei szüret a Dél-Balatonon - mondta a Varga Pincészet Kft. pincevezetője a Somogy vármegyei Ordacsehiben.

Takács György beszámolt arról, hogy a balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából készülő könnyed, gyümölcsös félszáraz bor várhatóan szeptember elején kerül a boltokba.

Megjegyezte,

a Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, vagyis a lehető leghamarabb palackozzák, hogy a frissességét megőrizzék.

Ordacsehi és környéke a Csabagyöngye legnagyobb termőterülete, innen a Varga Pincészet idén mintegy 30 ezer kilogramm Csabagyöngyét vásárol, amelyből 30 ezer palack bort készít a badacsonyörsi központjában – jegyezte meg a pincevezető a Balaton Agrár Zrt. 4 hektáros Csabagyöngye-ültetvényén.

Takács György az idei Csabagyöngye-szüret időpontjáról szólva megjegyezte: az a harmadik legkorábbi a cég történetében, a termés mennyisége és minősége is jó.

A szakember a többi fajtát érintően azt mondta, „nagyon szépen indult idén a vegetációs időszak”, a szőlő fejlődésével teljes mértékben elégedettek voltak, de a csapadék főleg júniusban kevésnek bizonyult, ez észrevehető az ültetvényeken, főleg a késői érésű fajtákon.

Az elmúlt egy hétben azonban viszonylag nagyobb mennyiségű csapadék hullott a Balatonnál, ez kedvező volt a szőlőnek, ráadásul az alacsony hőmérsékletű éjszakák előnyösek az aromák szempontjából, így azt várja, hogy az idei évjárat a tavalyinál jobb, aromákban gazdagabb lesz

– közölte.

Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatója azt mondta, a cégnek a szőlőágazat az árbevétel 10-12 százalékát jelenti.

A saját tulajdonú szőlőültetvényük 150 hektár, emellett 80 hektár integrált területen nyújtanak szolgáltatásokat, és hasonló nagyságú területről szőlőt vásárolnak. Borászati üzemükben tavaly 2 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel, így a szőlő mint gyümölcs mellett mustot és bort is értékesítenek.

A Varga Pincészet a borfogyasztási szokásokkal összefüggésben arról tájékoztatott, hogy a vörösbor divatja elmúlt, a rozéfogyasztás is jelentős mértékben csökkenő tendenciát mutat, viszont egyre népszerűbbek a friss, gyümölcsös reduktív borok.

Forrás: MTI

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük