Megmentheti-e a kávét egy elfeledett nyugat-afrikai növény?

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A világ kávétermelését jelenleg két faj uralja: a magasabb minőségű arabica (Coffea arabica) és a kevésbé kifinomult robusta (Coffea canephora).

Bár a kávéfogyasztók kedvence az arabica, amely finomabb, gyümölcsösebb ízvilágáról híres, a robusta is nélkülözhetetlen a világpiacon, mivel a növény ellenállóbb és nagyobb hozamú. Ám mindkét faj komoly veszélyben van: a klímaváltozás, a hőhullámok és az új betegségek világszerte sújtják az ültetvényeket.

Ebben a helyzetben került előtérbe egy régi-új növény, a Coffea stenophylla, amely Nyugat-Afrikában őshonos. A fajtát a 19. században már ismerték és termesztették is, de az arabica és a robusta elterjedése kiszorította a piacról. Most azonban a tudósok és a termesztők újra felfedezik, mivel számos előnye van.

A stenophylla egyik legnagyobb erőssége, hogy jobban bírja a meleget, mint az arabica, miközben megőrzi magas minőségű, komplex ízvilágát. A szakértők szerint gyümölcsös, virágos jegyekkel rendelkezik, amely ízélményében felveszi a versenyt a legjobb arabicákkal. Emellett ígéretesen ellenállónak bizonyul bizonyos betegségekkel szemben, ami a jövő fenntartható kávétermesztésében kulcsfontosságú lehet.

Ha sikerül szélesebb körben elterjeszteni a termesztését, az nemcsak a gazdáknak nyújthat biztosabb megélhetést, hanem a fogyasztók számára is új élményeket hozhat a csészében. A szakértők szerint a stenophylla kávé lehet a jövő „harmadik kávéfaja”: egy olyan növény, amely képes hidat képezni a minőség és a klímaváltozás jelentette új körülmények között, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a kávé a következő generációk számára is elérhető maradjon.

Forrás: greendex.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük