Miért romlanak gyorsabban az ételek a nagy melegben?
Ahogy melegedik az idő, a romlást okozó tényezők is megszaporodnak. Szó szerint. A melegebb hőmérséklet ideális feltételeket teremt a mikroorganizmusok (baktériumok, élesztőgombák, penészek) és egyes enzimek számára.
A legtöbb romlást okozó élőlény szaporodásához a legkedvezőbb feltételeket a szobahőmérséklet, illetve az annál valamivel melegebb körülmények biztosítják. A 20-45 °C közötti hőmérsékleten a baktériumok száma akár 20 percenként megduplázódhat. Melegben gyakran a levegő páratartalma is megemelkedik, és ez éppen elég ahhoz, hogy a penészek és egyes baktériumok örömmel szaporodásnak induljanak. A főtt ételek, illetve a magas víztartalmú ételek különösen jó táptalajnak számítanak.
A meleg konyhában, szobában pillanatok alatt feltalálják magukat a káros parányok. A hűtési lánc megszakadása számukra felhatalmazás a darvadozásra.
A penész mindenhol lesben áll
A kenyér annak ellenére eléggé romlékony élelmiszer, hogy kitesszük több mint 200 °C-nak. Habár a sütés hőmérséklete elpusztítja a mikroorganizmusok többségét, és a kenyér kérge ilyenkor lényegében sterilnek tekinthető, mégis ez csak ideiglenes állapot. Amint kikerül a sütőből, a kenyér rothadása szinte azonnal kezdetét veszi. A víztartalom újrarendeződik benne, elindul kifelé, a külseje felé és megpuhítja a kérget. Kész is a tökéletes táptalaj. Amint elkezd hűlni, a mikroorganizmusok élnek a lehetőséggel, hogy megtapadjanak a felületén, és már be is „szennyeződött”. A levegő ugyanis mindig tartalmaz valamilyen penészgombát.
Miért szereti a penészgomba a kenyeret?
Köztudott, hogy a penészgombáknak nedves (de nem túl vizes) körülményekre van szükségük ahhoz, hogy elszaporodjanak. Emellett szeretik a kellemes hőmérsékletet, és jó, ha akad számukra elegendő „harapnivaló”. Csodálatos módon a kenyér esetében, különösen nyáron minden feltétel adott, a bélzete éppen eléggé nyirkos, a hőmérséklet pompás és a sok szénhidrátnak köszönhetően ennivaló is akad bőven. És ha még nejlonzacskóba is tesszük, a lecsapódó pára által tovább fokozzuk a gombák jóllétét.
Előzzük meg a penészedést
Szóval úgy tűnik, hogy egy feltartóztathatatlan folyamattal állunk szemben, de megfelelő tárolással némileg lelassíthatjuk. Sőt, akár olyan hatékonyan megállíthatjuk a penészt, hogy a kenyerünk még évek múlva is kenyér lesz. Amennyiben meg nem esszük korábban. Van két lehetőségünk a kenyér megmentésére.
Fagyasztás
A fagyasztószekrényben, jóval 0 °C alatt, a penészgombák növekedése gyakorlatilag megáll. A fagyasztott kenyér megszakítás nélkül -18°C-on tárolva még évek múlva sem penészedik meg. A fagyasztás messze a legjobb módja a kenyér tárolásának, és felengedés után az íze és az állaga is olyan lesz, mint a friss kenyéré. Legalábbis akkor, ha időben elcsomagoltuk. A kenyeret teljes kihűlés után, szeletelve, tálcára téve, egyenként fagyasszuk le, majd tegyük át egy fagyasztható dobozba. Ez azért praktikusabb, mint a zacskó, mert a kenyér hajlamos felvenni a körülötte levő illatokat.
Fogyasztás
Ez a módszer nevetségesen egyszerű. Nagyon rövid időn belül (legfeljebb 2-3 nap) fogyasszuk el, addig se tartsuk nagyon meleg helyen, pláne nejlonzacskóban. A legbiztonságosabb tárolást és legjobb minőséget a kenyértartó doboz használata garantálja.
Tudatos tervezés
Nyáron minél kevesebb kenyeret vegyünk, vagy süssünk, tényleg csak annyit, amennyit néhány napon belül el tudunk fogyasztani. A fagyasztás ugyan működik, de hosszútávon a kenyér fagyasztása nem igazán éri meg. Kísértésbe eshetünk, hogy betegyük a hűtőszekrénybe, de ezt jobb elkerülni, mert a kenyér nem szeret a hűvösben dekkolni, felgyorsul tőle az öregedése.
Változtassunk a technikán
Meleg időben az a legjobb, ha csak néhány napra való kenyeret tartunk otthon kenyeres dobozban, esetleg papír- vagy vászonzacskóban. Ha valamilyen oknál fogva, mégis több lett, mint amennyire szükségünk lenne, szeletekben lefagyaszthatjuk. Azonban a maradékot is ajánlott minél hamarabb elfogyasztani, mert a kenyér fagyasztása hosszabb távon túl sokba kerül.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
- Igénytelen és szuperegészséges
- Agrárkamara: az idén kevesebb a krizantém
- 37 fiatal agrárszakembert díjaztak a Magyarok Kenyere programban
- Így ápoljuk télen a fügefánkat!
- Beporzók a kertben: mit tehetünk értük most, hogy tavasszal is erősek legyenek?
- Őszi varázslat a kertben – Így készítsd fel a természetet a télre!
2025. november 3.
Nagy István: újabb szintre lépett Brüsszel gazdaellenes politikája
2025. november 3.
Fókuszban az erdészeti génmegőrzés
2025. november 3.
Idén már októberben világra jött az első szürkemarha borjú
2025. november 2.
Visszafogott kereslettel és alacsonyabb árakkal indult az almapiac
2025. november 2.
Jóska Bátyám kedvence lett az Ország Sajtja 2025-ben
2025. november 1.