Friss zöldségek, torma, kalács, főtt tojás, de legfőképpen a sonka – hamarosan ezekkel lesz tele a háztartások többségének asztala. A magyarok több mint kétharmada (68%) ezeket a hagyományos ételeket fogyasztja a közelgő húsvéti ünnepek alatt.
És talán nem is annyira meglepő, viszont annál szomorúbb, hogy a válaszadók több mint harmadának (36%) volt már rossz tapasztalata a sonkaválasztással.
A leggyakoribb csalódást az okozta, hogy a sonkát nem lehetett szépen szeletelni (37%), vagy túl zsíros volt (29%), esetleg nem volt jó a fűszerezése (26%).
Hát én immár mit válasszak?
Milyen a tökéletes húsvéti sonka? Nos, a felmérés szerint hagyományos, lassú pácolású, harmonikus fűszerezésű, nem rágós, füstölt, nem túl sós, de nem is sótlan és nem túl zsíros.
A kérdés viszont az, hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket?
Majdnem minden harmadik válaszadó tartja fontosnak, hogy magyar gyártótól származó, magyar sonka kerüljön a húsvéti asztalra (29%) és majdnem ugyanennyien (28%) figyelnek a magas minőségre (hagyományos, lassú pácolás, minőségi alapanyag, bükkfán füstölés.) A kutatásból az is kiderül: a vásárlók mindössze 12 százalékának számít kizárólag csak az ár és külföldi, ismeretlen gyártótól sem vásárolnak szívesen (7%).
Forrás: magyarmezogazdasag.hu