Nem minden hús, ami annak látszik – az EU szigorítja a szabályokat
- Agrárhírek, Állattenyésztés
- 2025. október 10.
- 6
- 0

Az Európai Parlament új szabályai szerint a „hús” megnevezés kizárólag valódi állati eredetű termékeket illethet meg.
Az Európai Parlament új szabályozást fogadott el, amely pontosabban meghatározza, mit nevezhetünk húsnak. A jövőben ezt a megjelölést kizárólag állatok ehető részeire lehet használni, így a laboratóriumban, sejtkultúrából előállított élelmiszerek nem viselhetik többé a „steak”, „rántott szelet”, „kolbász” vagy „burger” elnevezést.
A döntés része annak az átfogó uniós reformcsomagnak, amely a mezőgazdasági termelők helyzetének javítását és a piaci visszaélések visszaszorítását célozza. Az új szabályok célja, hogy átláthatóbbá tegyék az élelmiszerláncot és igazságosabb feltételeket biztosítsanak a termelőknek.
A parlament a mezőgazdasági termékekre vonatkozó írásos szerződések kötelezővé tételét is javasolja, ami növelheti az elszámoltathatóságot és csökkentheti a visszaélések lehetőségét. Ugyanakkor a tagállamok bizonyos ágazatokban mentességet kérhetnek.
A javaslat kitér az új címkézési és marketing-szabályokra is:
- a „rövid ellátási lánc” megjelölést csak olyan uniós eredetű termékek viselhetik, amelyek kevés közvetítőn keresztül jutnak el a fogyasztóhoz, illetve rövid időn vagy távolságon belül kerülnek piacra,
- a „fair” címke használatát pedig a vidékfejlesztéshez és a termelői szervezetek erősítéséhez való hozzájáruláshoz kötnék.
A reform részeként az EU-ba csak olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek kerülhetnek be, amelyek növényvédőszer-maradéka nem haladja meg az uniós előírásokat.
A közbeszerzéseknél a tagállamoknak előnyben kell részesíteniük a helyi, szezonális és uniós eredetű termékeket, különös tekintettel a földrajzi eredetmegjelöléssel rendelkező árukra.
A tárgyalások a tagállamokat képviselő Európai Tanáccsal a következő hetekben kezdődnek, céljuk a mezőgazdasági termelők, feldolgozók és fogyasztók közötti igazságosabb piaci egyensúly megteremtése.
Forrás: MTI
- Október 3. és 5. között Szilvásvárad ad otthont a 18. Nemzeti Vágtának
- Az agrártárca támogatja az őshonos állatok megőrzését
- Drága lesz a bejgli? Idén sem lesz könnyű dióhoz jutni
- 34 magyar élelmiszercég mutatkozik be a héten Németországban
- A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb állattenyésztő ágazat
- Az erdőknek jövő kell – új irányt vesz az erdőgazdálkodás
2025. október 10.
Nem minden hús, ami annak látszik – az EU szigorítja a szabályokat
2025. október 10.
Az erdő tanít – és évente százezer gyerek hallgatja a leckéit
2025. október 9.
Ízek, dallamok, élmények – jön a 12. Siófoki Halfesztivál!
2025. október 9.