Nem minden hús, ami annak látszik – az EU szigorítja a szabályokat

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Az Európai Parlament új szabályai szerint a „hús” megnevezés kizárólag valódi állati eredetű termékeket illethet meg.

Az Európai Parlament új szabályozást fogadott el, amely pontosabban meghatározza, mit nevezhetünk húsnak. A jövőben ezt a megjelölést kizárólag állatok ehető részeire lehet használni, így a laboratóriumban, sejtkultúrából előállított élelmiszerek nem viselhetik többé a steak”„rántott szelet”„kolbász” vagy „burger” elnevezést.

A döntés része annak az átfogó uniós reformcsomagnak, amely a mezőgazdasági termelők helyzetének javítását és a piaci visszaélések visszaszorítását célozza. Az új szabályok célja, hogy átláthatóbbá tegyék az élelmiszerláncot és igazságosabb feltételeket biztosítsanak a termelőknek.

A parlament a mezőgazdasági termékekre vonatkozó írásos szerződések kötelezővé tételét is javasolja, ami növelheti az elszámoltathatóságot és csökkentheti a visszaélések lehetőségét. Ugyanakkor a tagállamok bizonyos ágazatokban mentességet kérhetnek.

A javaslat kitér az új címkézési és marketing-szabályokra is:

  • a „rövid ellátási lánc”  megjelölést csak olyan uniós eredetű termékek viselhetik, amelyek kevés közvetítőn keresztül jutnak el a fogyasztóhoz, illetve rövid időn vagy távolságon belül kerülnek piacra,
  • a „fair” címke használatát pedig a vidékfejlesztéshez és a termelői szervezetek erősítéséhez való hozzájáruláshoz kötnék.

A reform részeként az EU-ba csak olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek kerülhetnek be, amelyek növényvédőszer-maradéka nem haladja meg az uniós előírásokat.

A közbeszerzéseknél a tagállamoknak előnyben kell részesíteniük a helyi, szezonális és uniós eredetű termékeket, különös tekintettel a földrajzi eredetmegjelöléssel rendelkező árukra.

A tárgyalások a tagállamokat képviselő Európai Tanáccsal a következő hetekben kezdődnek, céljuk a mezőgazdasági termelők, feldolgozók és fogyasztók közötti igazságosabb piaci egyensúly megteremtése.

Forrás: MTI

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük