Növekedés, de bizonytalanság: új korszak küszöbén a bortermelés
- Agrárhírek, Növénytermesztés
- 2025. december 21.
- 0
Nőtt a globális bortermelés 2025-ben, de továbbra is az átlag alatt marad. A klímaváltozás hatásai világszerte érezhetők.
🍷 Óvatos növekedés a globális bortermelésben
Bár az adatok még nem véglegesek, a 2025-re vonatkozó előrejelzések szerint a világ bortermelése 228–235 millió hektoliter között alakulhat. A középkategóriás becslések 232 millió hektoliterrel számolnak.
📈 Fordulat a történelmi mélypont után
Ez 3%-os növekedést jelent a rendkívül gyenge 2024-es évhez képest, amikor a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint a bortermelés 63 éves mélypontra süllyedt.
Ugyanakkor a 2025-ös termés még mindig 7%-kal elmarad az ötéves átlagtól, és ez már a harmadik egymást követő év, amikor a hozam az átlag alatt marad.
🌦️ A klíma továbbra is beleszól
A szőlőültetvények világszerte küzdenek az egyre kiszámíthatatlanabb időjárással.
2024-ben a fagy, az aszály és a heves esőzések miatt a globális bortermelés 1961 óta nem látott szintre esett vissza:
- 📉 2%-kal alacsonyabb volt a 2023-as évnél
- 📉 14%-kal maradt el az előző 10 év átlagától
🍇 Európai szélsőségek
- 🇫🇷 Franciaországban 1957 óta a legalacsonyabb mennyiséget szüretelték
- 🇪🇸 Spanyolország termelése 30 éves mélypontra esett
-
-
Rioja: jégeső, gombabetegségek, hőség
-
Castilla–La Mancha: 30%-os visszaesés az „intenzív hő” miatt
-
🍾 Pozitív kivétel: Olaszország
🇮🇹 Olaszországban ugyanakkor 8%-kal nőtt a bortermelés a kedvezőbb időjárási viszonyoknak köszönhetően.
🌎 Amerika és a déli félteke
Az 🇺🇸 Egyesült Államok, a világ negyedik legnagyobb bortermelője, 2025-ben várhatóan 21,7 millió hektoliter bort állít elő – ez 3%-os növekedés, bár még mindig 9%-kal az ötéves átlag alatt van.
A déli féltekén összességében 7%-os növekedést mértek három gyenge év után, főként:
- 🇿🇦 Dél-Afrika
- 🇦🇺 Ausztrália
- 🇳🇿 Új-Zéland
- 🇧🇷 Brazília
Ugyanakkor a régió termelése még mindig kb. 5%-kal elmarad az átlagtól, részben Chile gyengébb eredményei miatt.
🗣️ Mit mond az OIV?
„Ha megnézzük az elmúlt három év alacsonyabb termésének okait, azok nagy rész az éghajlati változásokra vezethetők vissza, amelyeket mindkét féltekén láttunk” – mondta John Barker, az OIV főigazgatója.
„Néhány régióban volt hőség és aszály, majd viharos eső vagy váratlan fagy volt. Az a tény, hogy ez valóban a harmadik év egymás után, amikor ilyen hatásokat látunk, meglehetősen feltűnő.”
📊 Makrogazdasági szinten mégis „pozitív”
Barker szerint bár az alacsony termés sok termelőnek nehézséget okoz, makrogazdasági szempontból kedvező, mert a termelés és a fogyasztás így „többé-kevésbé összehangolt” marad.
A mérsékelt növekedés segíthet kiegyensúlyozni a készleteket, különösen úgy, hogy:
- a hagyományos piacokon gyenge a kereslet
- Kínában tovább csökken a fogyasztás
- a globális kereskedelmet bizonytalanság jellemzi
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
- Több ezer gazda kap támogatást – erősödik a hazai szarvasmarha-ágazat
- Újra itt a hungarikum pályázat – rekordösszeggel támogatják az értékmentést
- Stabilitás és versenyképesség: kifizetések a hazai tejtermelőknek
- Elszabadult a pokol Brüsszelben: könnygázt kaptak a magyar újságírók
- A vasárnapig megrendelt Gondosórát még karácsony előtt kézbesítik
- Magyar fenyők lepték el a piacot: közel kétmillió karácsonyfa fogy az ünnepekig
2025. december 21.
Állategészségügy és felelősségteljes gyógyszerhasználat: számok és trendek
2025. december 21.
Növekedés, de bizonytalanság: új korszak küszöbén a bortermelés
2025. december 21.
Több mint egy tó: ezért kulcsfontosságú a Tisza-tó Magyarország számára
2025. december 20.
A bor helye a poharunkban: számok, trendek, meglepetések
2025. december 20.
Talajtakarás: védelem a földnek, biztonság a gazdának
2025. december 20.