Növekedés, de bizonytalanság: új korszak küszöbén a bortermelés

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Nőtt a globális bortermelés 2025-ben, de továbbra is az átlag alatt marad. A klímaváltozás hatásai világszerte érezhetők.

🍷 Óvatos növekedés a globális bortermelésben

Bár az adatok még nem véglegesek, a 2025-re vonatkozó előrejelzések szerint a világ bortermelése 228–235 millió hektoliter között alakulhat. A középkategóriás becslések 232 millió hektoliterrel számolnak.

📈 Fordulat a történelmi mélypont után

Ez 3%-os növekedést jelent a rendkívül gyenge 2024-es évhez képest, amikor a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint a bortermelés 63 éves mélypontra süllyedt.
Ugyanakkor a 2025-ös termés még mindig 7%-kal elmarad az ötéves átlagtól, és ez már a harmadik egymást követő év, amikor a hozam az átlag alatt marad.

🌦️ A klíma továbbra is beleszól

A szőlőültetvények világszerte küzdenek az egyre kiszámíthatatlanabb időjárással.
2024-ben a fagy, az aszály és a heves esőzések miatt a globális bortermelés 1961 óta nem látott szintre esett vissza:

  • 📉 2%-kal alacsonyabb volt a 2023-as évnél
  • 📉 14%-kal maradt el az előző 10 év átlagától

🍇 Európai szélsőségek

  • 🇫🇷 Franciaországban 1957 óta a legalacsonyabb mennyiséget szüretelték
  • 🇪🇸 Spanyolország termelése 30 éves mélypontra esett
    • Rioja: jégeső, gombabetegségek, hőség

    • Castilla–La Mancha: 30%-os visszaesés az „intenzív hő” miatt

🍾 Pozitív kivétel: Olaszország

🇮🇹 Olaszországban ugyanakkor 8%-kal nőtt a bortermelés a kedvezőbb időjárási viszonyoknak köszönhetően.

🌎 Amerika és a déli félteke

Az 🇺🇸 Egyesült Államok, a világ negyedik legnagyobb bortermelője, 2025-ben várhatóan 21,7 millió hektoliter bort állít elő – ez 3%-os növekedés, bár még mindig 9%-kal az ötéves átlag alatt van.

A déli féltekén összességében 7%-os növekedést mértek három gyenge év után, főként:

  • 🇿🇦 Dél-Afrika
  • 🇦🇺 Ausztrália
  • 🇳🇿 Új-Zéland
  • 🇧🇷 Brazília

Ugyanakkor a régió termelése még mindig kb. 5%-kal elmarad az átlagtól, részben Chile gyengébb eredményei miatt.

🗣️ Mit mond az OIV?

„Ha megnézzük az elmúlt három év alacsonyabb termésének okait, azok nagy rész az éghajlati változásokra vezethetők vissza, amelyeket mindkét féltekén láttunk” – mondta John Barker, az OIV főigazgatója.
„Néhány régióban volt hőség és aszály, majd viharos eső vagy váratlan fagy volt. Az a tény, hogy ez valóban a harmadik év egymás után, amikor ilyen hatásokat látunk, meglehetősen feltűnő.”

📊 Makrogazdasági szinten mégis „pozitív”

Barker szerint bár az alacsony termés sok termelőnek nehézséget okoz, makrogazdasági szempontból kedvező, mert a termelés és a fogyasztás így „többé-kevésbé összehangolt” marad.

A mérsékelt növekedés segíthet kiegyensúlyozni a készleteket, különösen úgy, hogy:

  • a hagyományos piacokon gyenge a kereslet
  • Kínában tovább csökken a fogyasztás
  • a globális kereskedelmet bizonytalanság jellemzi

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük