Új távlatok a magyar élelmiszerlánc-biztonság történetében
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2025. június 5.
- 7
- 0

Átadták a Mertcontrol csoport új, korszerű mintavételi laboratóriumát és székházát Fóton. Az új létesítmény a legmodernebb technológiák és szakértelem révén támogatja a minőségi, megbízható élelmiszerek előállítását, ezzel nemcsak hazánkban, hanem a környező országokban is erősíti az élelmiszerlánc biztonságát - hangsúlyozta Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára a hivatalos átadón.
A több mint 70 éves múltra visszatekintő Mertcontrol csoport Magyarország egyik leginnovatívabb vizsgálólaboratóriuma, amely saját akkreditált mintavételi hálózatán keresztül végez magas színvonalú minőségi és mennyiségi ellenőrzéseket. Tevékenysége kiterjed a mezőgazdasági termények, talajok, műtrágyák, az élelmiszeripar, a környezetvédelem, valamint az ásványolaj- és fémipar területére, így a régió szakmai megbízhatóságához és versenyképességéhez egyaránt hozzájárul.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemelt figyelmet fordít a legnagyobb élelmiszerbiztonsági kockázatok kezelésére. Jelenleg az állatbetegségek mellett különös hangsúlyt kapnak a mikotoxinok, amelyek a klímaváltozás következtében ismételten megjelentek a termelési láncban – emelte ki a helyettes államtitkár. A Mertcontrol laboratóriuma ebben a munkában is aktívan részt vesz, jelentősen erősítve a hazai élelmiszerbiztonsági rendszert.
A mikotoxinok elleni küzdelem érdekében 2021 októberében létrejött a Mikotoxin Platform, amelyben állami, egyetemi, kutatói és ipari szereplők működnek együtt a mikotoxinok hazai előfordulásának feltérképezése és a lakosság toxinbevitelének csökkentése érdekében. A Platform munkájában Tölgyesi Ádám, a Mertcontrol Hungary Kft. laboratóriumvezetője is aktívan részt vesz, szoros együttműködésben a Nébih szakembereivel.
A hatóságok és a magánszektor közötti szoros, szakmai együttműködés elengedhetetlen az élelmiszerlánc biztonságának, a termékek minőségének, valamint a fogyasztók egészségének és érdekeinek hosszú távú védelméhez – fejtette ki a helyettes államtitkár. Felkai Beáta megjegyezte: az új fóti laboratórium átadása újabb távlatokat nyit a magyar élelmiszerlánc-biztonság történetében, hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarország továbbra is meghatározó szereplő maradjon a biztonságos, kiváló minőségű élelmiszerek előállításában.
Forrás: Agrárminisztérium
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Tömegesen jelent meg egy új kártevő a magyar földeken
- Egyre nagyobb a kereslet külföldön a kiváló minőségű magyar bárányhúsra
- Stabilizált hipoklórossav – modern megoldás a fertőzések elleni küzdelemben az állattartó telepeken
- Vadkár a kertben: mikor és hogyan kell bejelenteni a kártérítéshez?
- 13 ezer tonna volt a 2024/25. évi értékesített és saját felhasználásra szánt hazai vadhús mennyisége
2025. szeptember 14.
Egy fenntartható szuperélelmiszer: a laskagomba
2025. szeptember 14.
Átadták az idei Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit
2025. szeptember 13.
Fertőzött marhákat találtak Somogyban
2025. szeptember 12.
Magyarország élen jár az agrárdigitalizációban
2025. szeptember 12.