Az éghajlatváltozás az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Magyarország vízgazdálkodási stratégiával, valamint a precíziós öntözéstechnológiák támogatásával csökkenti az aszályok és a kiszámíthatatlan időjárás okozta kihívásokat – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István agrárminiszter az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Konferenciájának 44. ülésszakán, Rómában.

A rendezvényen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a világot továbbra is számos válság sújtja: fegyveres konfliktusok, éghajlatváltozás és gazdasági visszaesés. Magyarország éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság támogatására, a fenntartható élelmiszertermelés előmozdítására, valamint a felelős fogyasztás ösztönzésére.

Példaként említette a 2030-ig szóló magyar Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát, amely célul tűzi ki az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérséklését és az ökoszisztémák ellenállóképességének erősítését. Ennek érdekében Magyarország előtérbe helyezi a természetalapú megoldásokat és az élőhelyek helyreállítását is – tette hozzá.

Nagy István beszédében kitért arra is, hogy a magyar kormány kiemelt prioritásként kezeli a szélsőséges időjáráshoz történő alkalmazkodást, az éghajlatváltozás ugyanis az élelmezésbiztonság egyik legnagyobb kockázata.

Az agrártárca támogatja az olyan mezőgazdasági gyakorlatokat, amelyek javítják a talaj egészségét, növelik a biodiverzitást és a szénmegkötést, ezáltal biztosítva a gazdálkodók termelési tevékenységének hosszú távú fenntarthatóságát.

Emellett Magyarország elkötelezett a bio- és ökológiai gazdálkodás bővítése, az élelmiszer-előállítás környezeti lábnyomának csökkentése, a körforgásos gazdaság előmozdítása, valamint a helyi élelmiszerláncok támogatása mellett. Ösztönzi az agroökológiai módszerek és a fenntartható állattartási rendszerek alkalmazását, ezzel egyensúlyt teremtve a termelékenység és a környezeti felelősségvállalás között – mondta az agrárminiszter az AM közleménye szerint.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük