Egri borász lett az év bortermelője 2025-ben!

Megosztás:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Fedezd fel Lamport József titkait! Az Egri Bikavér és Csillag mögött a gondos szüret, a technológiai fegyelem és a bor szeretete áll.

Lamport József: borászat a szívből 🍇🍷

Lamport József 2004 óta dolgozik a Thummerer Pincészetnél, de a bor iránti szeretet már gyerekkora óta jelen van. Édesanyja példája nyomán egyenes út vezetett számára a borászat világába.

Részt vett az Egri Csillag és az Egri Bikavér megalkotásában, és szakértelmével számos hazai és nemzetközi elismeréshez segítette a pincészetet.

Szakmai útja 🏫

  • 1992-ben kezdte borászati tanulmányait
  • 1996–2001: MSc a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen
  • 2001-ben a Törley Pezsgőpincészetnél vörösbor technológusként
  • 2004-től főborász a Thummerer Pincészetnél
  • 2013: Év Bortermelője Egerben

Lamport József szerint az Egri Bikavér és más minőségi vörösborok kulcsa:

  • szigorú terméskorlátozás 🍇
  • érett, egészséges szőlő gondos szüretelése
  • pincében végigvitt technológiai fegyelem 🏛️

Családi örökség és alázat 🌿

„Nem esett messze az alma a fájától!” – nagyapja kádármester volt, édesanyja borász. Lamport minden nap a szőlő és bor tiszteletét gyakorolja, a Thummerer borokat pedig maximalista precizitással készíti.

Stílus és szemlélet 🥂

  • Fotóival ritkán találkozunk a közösségi médiában
  • Szeret a munkára koncentrálni, nem a reflektorfényre
  • Kóstolás vele: mesterkurzus, ahol a hogyanokra és miértekre is választ kapunk

Lehet divatokról beszélni, vagy arról, hogy gyümölcsösebb vagy alacsonyabb alkoholtartalmú vörösborok szülessenek, a kérdés azonban mindig az, hogy milyen időtávra készítjük a borokat.” – Lamport József

Nagy borainkat 10–15 éves korban is el lehet fogyasztani. Nem azért készülnek a borok, hogy rakosgassuk, hanem hogy elfogyasszuk őket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük