Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2025. február 17.
- 0
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a termelőknek igazodniuk kell a piacot hosszú távon formáló változásokhoz - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézetének termékbemutatóján.
Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar borászat hagyományai nem merülhetnek feledésbe, de reagálni kell a körülmények változására. A termelőket komoly kihívás elé állítja kereslet csökkenése, Európában ugyanis az utóbbi 10 évben csaknem negyedével esett vissza a borfogyasztás. A magyar szőlészek és borászok hatalmas tudást halmoztak föl, de a termékfejlesztéseik hosszú távon csak akkor lehetnek eredményesek, ha figyelembe veszik a jövő vásárlóinak igényeit – hívta fel a figyelmet.
Az államtitkár szerint a vevői döntéseket az árfekvésen és a minőségen túl számos szempont befolyásolhatja a csomagolástól kezdve az alkoholszintig. Aki ültetvényt telepít, üzleti stratégiát készít, annak figyelembe kell vennie, hogy a mai fiataloknak, vagyis a következő évtizedek fogyasztóinak a bor a szórakozás, az élményszerzés része.
Az ezredforduló tájékán születettek felgyorsult világban nőttek föl, kedvelik a könnyű borokat és szívesen választják azt a terméket, amelyik érdekes, színes, könnyen nyitható csomagolásban kerül eléjük
– mondta.
Nem szabad tehát azt csinálni, amit 20 éve, helyette azt kell látni, hogy mi lesz 20 év múlva, és ennek megfelelően kell az innovációkat irányozni, a termékkínálatot megtervezni – fogalmazott Feldman Zsolt. Közölte egyúttal, hogy a tavasszal megjelenő innovációs beruházási támogatás a fogyasztói igények változásához igazodva olyan fejlesztéseket segít, amelyek innovatív borászati termékeket vagy újfajta csomagolóanyagokat állítanak elő.
A MATE rektora a rendezvényen kifejtette, hogy az egyetem 4 évvel ezelőtti átalakításakor korszerű struktúra váltotta föl a korábbi szétaprózott rendszert, a változtatások igazodtak az agrártudományok jelentős mértékű átalakulásához, piaci és társadalmi szempontoknak megfelelni képes intézmények jöttek létre, az oktatás kerete és tartalma egyaránt megújult. Ennek eredményeképp a szőlő- és borágazat is korszerű fejlesztői háttérre támaszkodhat.
A szakértői bázis tudás- és tapasztalatadással támogatja a termelőkkel, és a termékinnovációk terén is fontos segítő lehet – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, aki a piacképes borászati innovációk közül kiemelte a narancsbort, a vegán bort, a csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentesített borokat.
Véleménye szerint a szellemi hátország korszerűsítésének is köszönhető, hogy Magyarországon a MATE az egyetlen kutatóhely, amely a borászati áruk piacára új termékeket tudott bevezetni.
- Több ezer gazda kap támogatást – erősödik a hazai szarvasmarha-ágazat
- Jó hír a méhészeknek: elindult az állatjóléti támogatás kifizetése
- Újra itt a hungarikum pályázat – rekordösszeggel támogatják az értékmentést
- Elszabadult a pokol Brüsszelben: könnygázt kaptak a magyar újságírók
- Magyar fenyők lepték el a piacot: közel kétmillió karácsonyfa fogy az ünnepekig
- Termőföldek víz alatt – döbbenet, mi áll a háttérben
2025. december 24.
Egy csendes pillanat karácsonyra
2025. december 24.
Karácsony előestéje
2025. december 23.
Marci lett Zala megye legszebb kakasa
2025. december 23.
Mihez kezdjünk az avarral? Tévhitek helyett tudományos válaszok
2025. december 22.
Csökkent a tejtermék, a hús, a cukor és a növényi olaj árindexe novemberben
2025. december 22.
Hozzászólás zárolva.