Folyamatos növekedés a Mentes élelmiszerek kamarai munkacsoportjában!
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2025. június 18.
- 9
- 0

Az előállítók szakmai támogatása, valamint a mentes élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozási környezet alakításának céljából alakult Mentes élelmiszerek kamarai munkacsoportja és alcsoportjainak munkája kimagasló tagi érdeklődés mellett továbbra is folytatódik.
A kamarai munkacsoport folyamatos tagszámi növekedés mellett 2025. május 29-én megtartotta újabb ülését. A rendezvényen számos szakmai előadás segítségével újabb aspektusokból járták körbe a résztvevők a mentes élelmiszerek témakörét. Dr. Bugyi Zsuzsanna (SOTE, egyetemi docens) és Szegedyné dr. Fritz Ágnes (független élelmiszerlánc tanácsadó) az allergénjelölések szabályozásának alakulását, illetve az önkéntes jelölés előnyeit és hátrányait mutatta be. Páger Zsolt (Hungast csoport, projektigazgató) eladásából megismerhettük, a mentes diétázók igényeit és hogy azokat hogyan igyekszik a közétkeztetés a lehető legmagasabb szinten kiszolgálni. Benedek Eszter (Magyar Termék Nonprofit Kft., ügyvezető) a védjegy igénylés és használat mellett bemutatta a Magyar Termék védjegy sikertörténetét, annak bekerülését a hazai oktatási rendszerbe. Végül a munkacsoporton belül tevékenykedő három alcsoport (Adózási, Piackutatási és Edukációs) mutatta be eddigi munkájának eredményeit.
A Piackutatási alcsoport (Turcsán Tünde, YouGov) 2025. május 27-én tartotta ülését, így legújabb eredményeiket tudták bemutatni a rendezvényen. Az alcsoport tevékenységét két fő feladat mentén végzi egyelőre a gluténmentes élelmiszerek területén. A termékcsoporttal kapcsolatos fogyasztói vélemények, motivációk és a termékelégedettség feltárása érdekében online kérdőíves megkérdezést végeznek. A kérdőívet jelenleg 732 gluténmentes diétát folytató fogyasztó töltötte ki, amely részeredményei már most is iránymutatóak. A kérdőív a nyár folyamán még elérhető lesz, amely várhatóan újabb hasznos információt fog adni az alcsoport további munkájához. Mindemellett egy online választék- és árfelmérést is terveznek a gluténmentes élelmiszerek körében, amelynek eredményeiről az alcsoport őszi ülésén ismerhetünk majd meg részleteket.
Forrás: NAK / Dr. Szűcs Viktória
- Ártatlan sörözésből borászkarrier
- 34 magyar élelmiszercég mutatkozik be a héten Németországban
- Életet visznek a kiszáradt földekre – vízvisszatartás uniós segítséggel
- Helyi ízek, közös erő – új termelői piac szolgálja a villányi családokat
- Növények teleltetése – Ezekre érdemes odafigyelni
- Az októberi hosszú hétvégén rendezik meg a 28. Csabai Kolbászfesztivált
2025. október 16.
Aranyszínű sárgaság – újabb fertőzések a Nébih szerint
2025. október 16.
Egy nap a helyi ízek és értékek világában
2025. október 16.
Európa vad méhei a vörös listán: miért fontos a megőrzésük?
2025. október 15.
Méz és oktatás: így tanítják a legkisebbeket a természet értékeire
2025. október 15.
Vízmegtartó gazdálkodás a klímaváltozás korában
2025. október 15.