Folyamatos növekedés a Mentes élelmiszerek kamarai munkacsoportjában!
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2025. június 18.
- 5
- 0

Az előállítók szakmai támogatása, valamint a mentes élelmiszerekkel kapcsolatos szabályozási környezet alakításának céljából alakult Mentes élelmiszerek kamarai munkacsoportja és alcsoportjainak munkája kimagasló tagi érdeklődés mellett továbbra is folytatódik.
A kamarai munkacsoport folyamatos tagszámi növekedés mellett 2025. május 29-én megtartotta újabb ülését. A rendezvényen számos szakmai előadás segítségével újabb aspektusokból járták körbe a résztvevők a mentes élelmiszerek témakörét. Dr. Bugyi Zsuzsanna (SOTE, egyetemi docens) és Szegedyné dr. Fritz Ágnes (független élelmiszerlánc tanácsadó) az allergénjelölések szabályozásának alakulását, illetve az önkéntes jelölés előnyeit és hátrányait mutatta be. Páger Zsolt (Hungast csoport, projektigazgató) eladásából megismerhettük, a mentes diétázók igényeit és hogy azokat hogyan igyekszik a közétkeztetés a lehető legmagasabb szinten kiszolgálni. Benedek Eszter (Magyar Termék Nonprofit Kft., ügyvezető) a védjegy igénylés és használat mellett bemutatta a Magyar Termék védjegy sikertörténetét, annak bekerülését a hazai oktatási rendszerbe. Végül a munkacsoporton belül tevékenykedő három alcsoport (Adózási, Piackutatási és Edukációs) mutatta be eddigi munkájának eredményeit.
A Piackutatási alcsoport (Turcsán Tünde, YouGov) 2025. május 27-én tartotta ülését, így legújabb eredményeiket tudták bemutatni a rendezvényen. Az alcsoport tevékenységét két fő feladat mentén végzi egyelőre a gluténmentes élelmiszerek területén. A termékcsoporttal kapcsolatos fogyasztói vélemények, motivációk és a termékelégedettség feltárása érdekében online kérdőíves megkérdezést végeznek. A kérdőívet jelenleg 732 gluténmentes diétát folytató fogyasztó töltötte ki, amely részeredményei már most is iránymutatóak. A kérdőív a nyár folyamán még elérhető lesz, amely várhatóan újabb hasznos információt fog adni az alcsoport további munkájához. Mindemellett egy online választék- és árfelmérést is terveznek a gluténmentes élelmiszerek körében, amelynek eredményeiről az alcsoport őszi ülésén ismerhetünk majd meg részleteket.
Forrás: NAK / Dr. Szűcs Viktória
- Ismét terjed a juh- és kecskehimlő Európában
- Pergetésbejelentés: Elindult a méz visszahagyás bejelentő felülete
- Jakab István: Brüsszel nem dönthet a gazdákról a gazdák megkérdezése nélkül
- Kárenyhítő juttatás a tavaszi fagykár után
- Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
- Itt a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat
2025. július 20.
Innováció a magyar építőiparban
2025. július 20.
Kihalás fenyegette, most viszont már hungarikum
2025. július 19.
Agrometeorológia: nagy szükség lenne további csapadékra
2025. július 19.
Veszélyben az élelmiszerbiztonság
2025. július 19.
17 magyar arany született az olaszrizlingvébén
2025. július 18.