Gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajtákat fejlesztett ki a PTE és a Varga Pincészet
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2025. április 25.
- 0
A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 450 millió forintos támogatásával - közölte a cég és az egyetem.
A projekt eredményeképpen létrejött egy rezisztens, vagyis a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló szőlőültetvény a Balaton-felvidéken, amely információt nyújt a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről – írták a közleményben.
A klímaváltozás miatt egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, ami a hagyományos szőlőfajtáknál jelentős ráfordítást és sok vegyszert igényel. Az új szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő technológia mellett nagy biztonsággal termeszthetők
– tették hozzá.
Kiemelték, hogy a szőlőfajták termesztéstechnológiájával a kijuttatott növényvédőszerek mennyisége 80-90 százalékkal csökkent, aminek köszönhetően az erőgépek okozta jelentős üzemanyag-felhasználás és károsanyag-kibocsátás is mérsékelhető.
Csiszkó Gábor, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője elmondta, a szőlőfajtáknak a peronoszpóra és a lisztharmat ellen van különböző szintű rezisztenciájuk.
A közleményben kitértek arra is, hogy elérhető lesz a három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztés- és borászati technológiájának leírása. Ez a gazdáknak segíthet megteremteni a kívánt borstílust, borkategóriát, a közép- és nagyüzemi szőlészetek, borászatok a kiválasztott borstílushoz vezető lépésekről kaphatnak információt.
A projekt elősegítette a kiöregedő ültetvények helyén a piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását, a technológia külföldi területekre is adaptálható, ami erősíti Magyarország nemzetközi elismertségét a szőlészeti, borászati ágazatban
– írták.
A projekt zárórendezvényén több új fejlesztésű terméket is bemutattak, ilyen volt egy Irsai Olivér fehér bor, a Jázmin fehér bor, egy pinot noir rozé bor és egy merlot vörös bor. Ezek a közlemény szerint nemzetközi viszonylatban is jelentős fejlesztéseknek minősülnek.
- A fogyasztók fizetési hajlandósága most az állatjólétet is mérheti
- Duplázódhat az öko területek aránya: merre tart a magyar biogazdálkodás?
- Ezzel töltsd meg a Mikulás-csizmát! Vidám és egészséges alternatívák
- Új mintaprojekt a Pilisi Parkerdőben: így óvják az erdők jövőjét
- Magyarok Kenyere: Lisztadomány a látássérült családoknak Szolnokon
- Új, innovatív meteorológiai állomást fejlesztett a Széchenyi István Egyetem – jön az Unisense
2025. december 7.
Húsz év kitartás: így építette fel Légli Géza a Kislaki Bormanufaktúrát
2025. december 7.
Zengőlegyek a kertben: a természet apró őrangyalai
2025. december 6.
Eredetvédett borok adómentesen: újra elérhető a vállalkozásoknak
2025. december 6.
2026 a Legelők Éve – Miért életbevágó a pásztorok tudása?
2025. december 6.