Hamarosan itt a csipkebogyó-szezon
- Növénytermesztés
- 2024. október 3.
- 18
- 0

Hamarosan megcsípi a dér a csipkebogyót és ideje leszedni, hogy télen kihasználhassuk immunerősítő hatását.
Ahhoz, hogy sok csipkebogyó legyen a kertünkben, vadrózsákat kell ültetni. A vadrózsa egyébként is hálás növény, tavasszal rózsaszínes-fehér virágaival ékesíti a kertet, míg ősszel a piros bogyója lesz a termése.
A dér által megcsípett csipkebogyó lassan kezd megpuhulni, ami megkönnyíti a feldolgozását, akár gyógyteának, akár lekvárnak szeretnénk használni.
Csipkebogyó tárolása
A csipkebogyót leszedve azonnal kezdjük el a szárítást vagy mélyhűtést, különben nagyon hamar tönkremegy.
A levágott csipketermést zacskóban mélyhűtőbe téve később könnyebb lesz lekvárnak főzni. De ha gyógyteaként használnák, akkor a szárítás lehet az üdvözítő megoldás.
Szárítani konyharuhán, szellős helyen érdemes, de semmiképpen ne süsse a nap. A csipkebogyó akkor száradt meg teljesen, ha kézzel már nem tudjuk összenyomni a terméseket. Ezután tegyük jól lezárt befőttesüvegbe, és csakis akkor vegyük csak elő, ha szükség van rá. Addig sötét és hűvös helyen tároljuk az üveget.
Teafőzés
A csipkebogyó legnagyobb értékei közé tartozik a C-vitamin. Csakhogy ennek van egy olyan tulajdonsága, hogy hő hatására gyorsan bomlani kezd. Ezzel pedig pont a lényeget veszítjük el belőle.
A csipkebogyóteához este egy edénybe tegyünk szobahőmérsékletű tisztított vizet, és ebbe szórjuk bele a csipkebogyókat. Hagyjuk egész éjszakára vízben, és reggel már ihatjuk is a vitamindús, immunerősítő teánkat.
- Pergetésbejelentés: Elindult a méz visszahagyás bejelentő felülete
- Kihirdették a 2025-ös Országos Borverseny győzteseit!
- One Health megközelítés – a fenntarthatóbb jövő kulcsa?
- Itt az aszálykár kompenzációs támogatás a kukoricatermelőknek!
- Magyarország Kormánya harcol az aszály ellen és a gazdák érdekeit nézi
- Brüsszel ismét becsapta és elárulta az európai gazdákat
2025. július 13.
Borászok Barátja 2025
2025. július 12.
A pince ékessége – de miért is használjuk borkészítésre?
2025. július 11.
Pergetésbejelentés: Elindult a méz visszahagyás bejelentő felülete
2025. július 11.