Hamarosan itt a csipkebogyó-szezon
- Növénytermesztés
- 2024. október 3.
- 17
- 0

Hamarosan megcsípi a dér a csipkebogyót és ideje leszedni, hogy télen kihasználhassuk immunerősítő hatását.
Ahhoz, hogy sok csipkebogyó legyen a kertünkben, vadrózsákat kell ültetni. A vadrózsa egyébként is hálás növény, tavasszal rózsaszínes-fehér virágaival ékesíti a kertet, míg ősszel a piros bogyója lesz a termése.
A dér által megcsípett csipkebogyó lassan kezd megpuhulni, ami megkönnyíti a feldolgozását, akár gyógyteának, akár lekvárnak szeretnénk használni.
Csipkebogyó tárolása
A csipkebogyót leszedve azonnal kezdjük el a szárítást vagy mélyhűtést, különben nagyon hamar tönkremegy.
A levágott csipketermést zacskóban mélyhűtőbe téve később könnyebb lesz lekvárnak főzni. De ha gyógyteaként használnák, akkor a szárítás lehet az üdvözítő megoldás.
Szárítani konyharuhán, szellős helyen érdemes, de semmiképpen ne süsse a nap. A csipkebogyó akkor száradt meg teljesen, ha kézzel már nem tudjuk összenyomni a terméseket. Ezután tegyük jól lezárt befőttesüvegbe, és csakis akkor vegyük csak elő, ha szükség van rá. Addig sötét és hűvös helyen tároljuk az üveget.
Teafőzés
A csipkebogyó legnagyobb értékei közé tartozik a C-vitamin. Csakhogy ennek van egy olyan tulajdonsága, hogy hő hatására gyorsan bomlani kezd. Ezzel pedig pont a lényeget veszítjük el belőle.
A csipkebogyóteához este egy edénybe tegyünk szobahőmérsékletű tisztított vizet, és ebbe szórjuk bele a csipkebogyókat. Hagyjuk egész éjszakára vízben, és reggel már ihatjuk is a vitamindús, immunerősítő teánkat.
- Az ázsiai lódarázs megjelenése Magyarországon – Segítse Ön is a védekezést!
- Az egész uniós agrár-élelmiszeripart tönkreteheti Ukrajna csatlakozása
- A magyar gazdák érdekeiért Brüsszelben tárgyaltak a NAK és a MAGOSZ vezetői
- A legjobbak közé került a magyar agrárvállalkozás
- Minden idők legnagyobb haltelepítése várható
- Téli álomra készül a sündisznó, vigyázzunk rá!
2025. április 25.
Egyetlen intézkedés sem Bábolna ellen irányult, hanem Magyarországért
2025. április 25.
Hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
2025. április 24.
Latorcai Csaba: a szőlészet és borászat kultúrateremtő
2025. április 24.