Hamarosan itt a csipkebogyó-szezon

Megosztás:
Hamarosan itt a csipkebogyó-szezon
Hamarosan itt a csipkebogyó-szezon Hamarosan itt a csipkebogyó-szezon

Hamarosan megcsípi a dér a csipkebogyót és ideje leszedni, hogy télen kihasználhassuk immunerősítő hatását.

Ahhoz, hogy sok csipkebogyó legyen a kertünkben, vadrózsákat kell ültetni. A vadrózsa egyébként is hálás növény, tavasszal rózsaszínes-fehér virágaival ékesíti a kertet, míg ősszel a piros bogyója lesz a termése.

A dér által megcsípett csipkebogyó lassan kezd megpuhulni, ami megkönnyíti a feldolgozását, akár gyógyteának, akár lekvárnak szeretnénk használni.

Csipkebogyó tárolása

A csipkebogyót leszedve azonnal kezdjük el a szárítást vagy mélyhűtést, különben nagyon hamar tönkremegy.

A levágott csipketermést zacskóban mélyhűtőbe téve később könnyebb lesz lekvárnak főzni. De ha gyógyteaként használnák, akkor a szárítás lehet az üdvözítő megoldás.

Szárítani konyharuhán, szellős helyen érdemes, de semmiképpen ne süsse a nap. A csipkebogyó akkor száradt meg teljesen, ha kézzel már nem tudjuk összenyomni a terméseket. Ezután tegyük jól lezárt befőttesüvegbe, és csakis akkor vegyük csak elő, ha szükség van rá. Addig sötét és hűvös helyen tároljuk az üveget.

Teafőzés

A csipkebogyó legnagyobb értékei közé tartozik a C-vitamin. Csakhogy ennek van egy olyan tulajdonsága, hogy hő hatására gyorsan bomlani kezd. Ezzel pedig pont a lényeget veszítjük el belőle.

A csipkebogyóteához este egy edénybe tegyünk szobahőmérsékletű tisztított vizet, és ebbe szórjuk bele a csipkebogyókat. Hagyjuk egész éjszakára vízben, és reggel már ihatjuk is a vitamindús, immunerősítő teánkat.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük