Hogyan védhetjük kertünket a káros napsugarak ellen?
- Növénytermesztés
- 2025. július 23.
- 118
- 0

Nyár derekán a hőség, az extrém erős napsugárzás és a légköri aszály triója még a szárazságtűrő növényeket is megviseli, nemhogy a zöldségeket, gyümölcsöket. Néhány ötletet mutatunk, hogyan védekezhetünk a káros napsugarak ellen!
A tűző nap hatására a levelek és a termések megperzselődnek, megégnek. A világos, száraz szövetelhalás a termés, a növény nap felőli oldalán alakul ki, ami a legkülönbözőbb zöldségféléken gyümölcsökön, szőlőn is előfordulhat.
A gyümölcsösben és a szőlőültetvényben nagyobb lombozat meghagyásával fokozhatjuk a védelmet, míg a veteményeskertekben árnyékolással támogathatjuk növényeinket. Fóliáknál és üvegházaknál lehetőség van a héjazat festésére, szabadföldi termesztésnél az egyik lehetőség az árnyékolóhálók kifeszítése.
Eddigi tapasztalatok szerint legelőnyösebbek a kétszeres vagy háromszoros rétegben kifeszített sárga és sárgásvörös Raschel- hálók használata bizonyult, de más színezésűek is (pl. zöld) jelentős védelmet mutattak a káros napsugárzással szemben.
A hálók más jótékony hatása továbbá, hogy kedvezőbben alakult a léghőmérséklet, kisebb az éjszakai és a nappali hőingadozás, illetve az árnyékoló alatt magasabb a légnedvesség, mint a szabadban. Ennek következtében jobban köt az uborka, a paradicsom, valamint a padlizsán, a paprika, de a paradicsom bogyói is fényesebbek, tetszetősebbek.
Mit tüneteket okoz a napégés?
Paradicsom: zöldtalpasság nevű betegségre is emlékeztető, kocsány körüli sárgásbarna karima képződhet, ami tipikusan a meleg hatására kialakuló színhiba. Nyári szárazságban a termések felületén megfigyelhető apró hajszálrepedések az árnyékolás hatására nem alakulnak ki.
Paprika: a fehér termésű paprikák esetében gyakran tapasztalható a kényszerérés, amikor a még fejletlen bogyó pirosodni kezd, gyakran barnás foltok kíséretében. Leginkább nagy melegben, vízhiány hatására, illetve túltrágyázott körülmények között fordul elő. Árnyékolás hatására elmaradt a kényszerérés, egészségesebb termések fejlődnek.
Speciális lombtrágyákkal, fényvisszaverő anyagokkal lehet még tompítani a napsugárzás káros hatását. A napsütötte oldalon akár 18 °C-kal is jobban fölmelegszenek a termések, amelyek kevésbé képesek párolgással hűteni magukat, mint a levelek.
A napperzselés súlyosságában közrejátszik a fajtaérzékenység, további befolyásoló tényező az erőnlét, a kedvező tápanyag-ellátottság, amiben elsősorban a kalcium, a kálium és a mikroelemek szintje az érdekes. A védelemhez minden olyan mikroelemre nagy szükség van, amelyik részt vesz a szövetek szilárdságának a kialakításában, ilyen például a szilícium és a bór. A vízellátás pedig a már említett párologtatás miatt lényeges, ugyanis azzal hatékonyan hűtik magukat és a környezetüket a növények.
- Drámai helyzet a magyar gyümölcspiacon
- Természetvédelmi fejlesztés indul a Duna-Dráva Nemzeti Parkban
- Hogyan védhetjük meg szőlőültetvényeinket?
- Hogyan védhetjük kertünket a káros napsugarak ellen?
- Miért romlanak gyorsabban az ételek a nagy melegben?
- Jelenleg is tart az aratás, figyeljünk az utakon!
2025. július 31.
Megkezdődött a szüret a Dél-Balatonon
2025. július 30.
A magyar mezőgazdaság 21. századi újjászületése a munkánk
2025. július 30.
A Balaton mint ivóvizbázis, kincs
2025. július 30.
A St. Andrea Szőlőbirtoké a Az Év pincészete díj
2025. július 29.