Mindenmentes helyett természetest!
- Agrárhírek
- 2024. december 17.
- 8
- 0

Mindenmentes helyett természetest! címmel jelent meg Fazekas Sándor országgyűlési képviselő (Fidesz), korábbi földművelésügyi miniszter könyve a mesterségesen előállított élelmiszerekkel kapcsolatos kihívásokról és kockázatokról, a kötetet Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen. mutatták be.
A bemutatón Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára elmondta: a könyv azért különösen fontos, mert részletesen és szemléletesen bemutatja, hogy egyre több a „műélelmiszer”.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a mesterséges élelmiszereket előállító üzletág egyre erősebb lesz, így szembemegy majd a magyar nemzetgazdasági érdekekkel is, bár ez a probléma nem csak Magyarországot érinti.
A mesterségesen előállított élelmiszerek forgalmazása élelmiszerbiztonsági, gazdasági-pénzügyi és egyben szuverenitási kérdés is
– hangsúlyozta.
A teljesen új technológiákkal létrehozott élelmiszerek fogyasztásának következményei még ismeretlenek, komoly vizsgálatokra van szükség hatásaik bemutatására, amit a fogyasztókkal is meg kell ismertetni – emelte ki az államtitkár. Hozzátette: nagy felelőssége van ebben az ügyben a témával foglalkozóknak, az egyetemeknek, a különböző szakmai szervezeteknek és a kormányzatnak is.
Fazekas Sándor előadásában egyebek mellett kitért arra: kérdés, hogy kell-e az emberiség ellátásához a természetes élelmiszereken túl különböző új technológiákkal élelmiszereket előállítani.
Az emberiség élelmiszer-termelése ugyanis sokkan gyorsabban nőtt, mint a népesség, az élelmiszerpazarlás pedig olyan méreteket öltött, hogy már egymilliárd ember táplálására elég az az élelmiszer, ami világszerte kidobnak – mutatott rá.
Miért kellene bioreaktorokban vagy nagy ipari üzemekben előállítani az élelmiszereket, amikor ezek már megvannak?
– tette fel a kérdést.
A korábbi földművelésügyi miniszter részletesen ismertette a mesterséges élelmiszerek előállításának különböző módszereit, amelyeket könyvében képekkel és leírásokkal is bemutatott.
Fazekas Sándor kifejtette: álláspontja szerint minden, ami nem természetes, az valamilyen utánzat, hamisítás, ami alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztókat.
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora megnyitó beszédében egyebek mellett kiemelte: nagy felelőssége van a szakembereknek, a gazdáknak és mindazoknak, akik az élelmiszer-termelésben, valamint az élelmiszer-kereskedelemben részt vesznek.
Felhívta a figyelmet, hogy a mesterségesen előállított élelmiszerek hatalmas károkat okozhatnak a magyar agráriumnak.
A rektor különösen fontosnak nevezte, hogy civil kezdeményezések induljanak a mesterségesen előállított élelmiszerek elterjedésének megakadályozására; az Állatorvostudományi Egyetem az élére áll ennek – mondta.
Kifejtette: a parlamentnek és a kormánynak is feladata van abban, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos információk megfelelően bekerüljenek az oktatási tananyagokba, valamint nem elég a társadalom tájékoztatása, tiltó rendelkezéseket is be kell vezetni, az esetleges európai felzúdulás ellenére is.
Süth Miklós, az az Állatorvostudományi Egyetem rektorhelyettese elmondta: a könyvből az olvasók tényszerű, pontos információkat kapnak, amelyek adatokkal, számításokkal, konkrétumokkal vannak megerősítve.
Az élelmiszer hatalmas felelősség, aki élelmiszerrel foglalkozik, az az emberek egészségével és a gyerekek jövőjével is foglalkozik – hangsúlyozta.
- Pergetésbejelentés: Elindult a méz visszahagyás bejelentő felülete
- Ismét terjed a juh- és kecskehimlő Európában
- Jakab István: Brüsszel nem dönthet a gazdákról a gazdák megkérdezése nélkül
- Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
- Kárenyhítő juttatás a tavaszi fagykár után
- Fejlesztések több mint 500 millió forintból
2025. július 19.
Agrometeorológia: nagy szükség lenne további csapadékra
2025. július 19.
Veszélyben az élelmiszerbiztonság
2025. július 19.
17 magyar arany született az olaszrizlingvébén
2025. július 18.
Óriási veszteségek világszerte a hőség miatt
2025. július 18.