Műanyag helyett hagymahéj?

Az egyszer használatos műanyagok óriási problémát jelentenek világszerte, ezért egyre többen keresik a megoldást a csomagolások fenntartható alternatíváinak megtalálására.
Egy skót startup, a HUID (hollandul bőr) azt tűzte ki célul, hogy hagymahéjból olyan környezetbarát csomagolóanyagokat készítsen, amelyek otthon is komposztálhatóak. Ez az újfajta csomagolás nemcsak a műanyag hulladék csökkentésében játszhat fontos szerepet, hanem a mezőgazdasági melléktermékek hasznosításában is.
A HUID munkáját a National Manufacturing Institute Scotland (NMIS) és a Strathclyde Egyetem kutatólaboratóriuma, az Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) is támogatja, ahol különböző tesztek elvégzésével vizsgálják a hagymahéjból készült csomagolóanyagok teljesítményét, felhasználhatóságát és környezeti hatásait. Az eddigi eredmények biztatóak, a HUID már két prototípust is kifejlesztett – a Pyber névre keresztelt, kartonhoz hasonló anyagot, és a Cellofil nevű rugalmas fóliát, ami az LDPE és PE fóliák kiváltására lehet alkalmas.
Az előállítási folyamat során cellulózt vonnak ki a hagyma héjából, amit aztán biopolimerré alakítanak, létrehozva egy olyan anyagot, amelynek eltarthatósága hasonló a műanyagéhoz, mégis komposztálható. A hagymahéj egyedi tulajdonságai között kiemelendő, hogy természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a romlandó élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbításában.
Egy másik jellegzetes tulajdonságát viszont nem „örökli” az alapanyagnak a csomagolás, mégpedig az illatát. A megalkotók elmondása alapján a minták illata nagyon enyhe, inkább édeskés.
A HUID hagymahéj alapú csomagolása jelentős lépés lehet a fenntarthatóbb gazdaság és a kevésbé műanyagigényes jövő felé és jó példa arra, hogy a kreatív innováció segítségével még a legegyszerűbb anyagokból is létre lehet hozni valami forradalmit.
Forrás: New Food Magazine NAK/Köbli Brigitta
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Tömegesen jelent meg egy új kártevő a magyar földeken
- Egyre nagyobb a kereslet külföldön a kiváló minőségű magyar bárányhúsra
- Stabilizált hipoklórossav – modern megoldás a fertőzések elleni küzdelemben az állattartó telepeken
- Vadkár a kertben: mikor és hogyan kell bejelenteni a kártérítéshez?
- Már benyújthatók a tanyafejlesztési pályázat támogatási kérelmei
2025. szeptember 14.
Egy fenntartható szuperélelmiszer: a laskagomba
2025. szeptember 14.
Átadták az idei Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit
2025. szeptember 13.
Fertőzött marhákat találtak Somogyban
2025. szeptember 12.
Magyarország élen jár az agrárdigitalizációban
2025. szeptember 12.