Műanyag helyett hagymahéj?
Az egyszer használatos műanyagok óriási problémát jelentenek világszerte, ezért egyre többen keresik a megoldást a csomagolások fenntartható alternatíváinak megtalálására.
Egy skót startup, a HUID (hollandul bőr) azt tűzte ki célul, hogy hagymahéjból olyan környezetbarát csomagolóanyagokat készítsen, amelyek otthon is komposztálhatóak. Ez az újfajta csomagolás nemcsak a műanyag hulladék csökkentésében játszhat fontos szerepet, hanem a mezőgazdasági melléktermékek hasznosításában is.
A HUID munkáját a National Manufacturing Institute Scotland (NMIS) és a Strathclyde Egyetem kutatólaboratóriuma, az Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) is támogatja, ahol különböző tesztek elvégzésével vizsgálják a hagymahéjból készült csomagolóanyagok teljesítményét, felhasználhatóságát és környezeti hatásait. Az eddigi eredmények biztatóak, a HUID már két prototípust is kifejlesztett – a Pyber névre keresztelt, kartonhoz hasonló anyagot, és a Cellofil nevű rugalmas fóliát, ami az LDPE és PE fóliák kiváltására lehet alkalmas.
Az előállítási folyamat során cellulózt vonnak ki a hagyma héjából, amit aztán biopolimerré alakítanak, létrehozva egy olyan anyagot, amelynek eltarthatósága hasonló a műanyagéhoz, mégis komposztálható. A hagymahéj egyedi tulajdonságai között kiemelendő, hogy természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a romlandó élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbításában.
Egy másik jellegzetes tulajdonságát viszont nem „örökli” az alapanyagnak a csomagolás, mégpedig az illatát. A megalkotók elmondása alapján a minták illata nagyon enyhe, inkább édeskés.
A HUID hagymahéj alapú csomagolása jelentős lépés lehet a fenntarthatóbb gazdaság és a kevésbé műanyagigényes jövő felé és jó példa arra, hogy a kreatív innováció segítségével még a legegyszerűbb anyagokból is létre lehet hozni valami forradalmit.
Forrás: New Food Magazine NAK/Köbli Brigitta
- A fogyasztók fizetési hajlandósága most az állatjólétet is mérheti
- Duplázódhat az öko területek aránya: merre tart a magyar biogazdálkodás?
- Ezzel töltsd meg a Mikulás-csizmát! Vidám és egészséges alternatívák
- Új mintaprojekt a Pilisi Parkerdőben: így óvják az erdők jövőjét
- Magyarok Kenyere: Lisztadomány a látássérült családoknak Szolnokon
- Új, innovatív meteorológiai állomást fejlesztett a Széchenyi István Egyetem – jön az Unisense
2025. december 7.
Húsz év kitartás: így építette fel Légli Géza a Kislaki Bormanufaktúrát
2025. december 7.
Zengőlegyek a kertben: a természet apró őrangyalai
2025. december 6.
Eredetvédett borok adómentesen: újra elérhető a vállalkozásoknak
2025. december 6.
2026 a Legelők Éve – Miért életbevágó a pásztorok tudása?
2025. december 6.