Nőtt a hajtatott zöldségtermesztés versenyképessége
- Jó hírek, Növénytermesztés
- 2025. március 11.
- 9
- 0

Az elmúlt években a támogatási konstrukcióknak és a kedvező hitellehetőségnek köszönhetően korszerű fejlesztések valósultak meg hajtatott zöldségtermesztés területén. A beruházások nyomán jelentősen nőtt a növényházi paradicsom, paprika és kígyóuborka termesztése - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből.
Jelentősen nőtt a hazai növényházi zöldséghajtatás versenyképessége. A beruházásoknak köszönhetően a termőterület is bővült.
A hajtatott paradicsom esetében körülbelül 110 hektárral nőtt a termőterület, így már meghaladja a 310 hektárt. A megtermelt 150-160 ezer tonna a paradicsom 75-80 százaléka bogyós és fürtös típus, a maradék cseresznye- és koktélparadicsom. A hazai termelők áprilistól októberig el tudják látni a belföldi piacot koktél- és cseresznyeparadicsommal, fürtös paradicsomból pedig április elejétől annyira megnövekszik a termelési volumen, hogy a belföldi piac már nem tudja felvenni, ezért egészen szeptemberig tart az export – derül ki a körképből.
Növényházi paprikatermesztéssel 1114 hektáron foglalkoznak a gazdálkodók, az éves betakarított mennyiség pedig eléri a 140 ezer tonnát. Az úgynevezett tölteni való (tv) paprika forgalma jelentősen megugrott az elmúlt években, és érezhetően nő a kereslet a nagy méretű, színes és édes paprikák iránt is, amiből a hazai termelés még viszonylag kevés. Az ágazat komoly erőfeszítéseket tesz a színes paprika típusok, különösen a kápia paprika vagy a pritamin paprika termesztésének fejlesztésére.
A hajtatott uborka felülete az utóbbi 8 évben megduplázódott, termésmennyisége pedig 2,5-szeresére nőtt. Jelenleg mintegy 120 hektáron folyik nagyrészt modern uborkahajtatás és 40 000 tonnát meghaladó mennyiséget állítanak elő – közülte a NAK és a FruitVeB.
- Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
- 13 ezer tonna volt a 2024/25. évi értékesített és saját felhasználásra szánt hazai vadhús mennyisége
- Vajon van-e esélye a magyar boroknak a német piacon?
- Konferencia az aranyszínű sárgaság betegség természetéről, tapasztalatokról, védekezési lehetőségekről
- NAK-FruitVeB: nő az igény a csemegeszőlő iránt
- Miért fontosak az állati eredetű termékek, és milyen tévhitek keringenek velük kapcsolatban?
2025. szeptember 18.
Ezt nyújtják a hibrid sertésfajták: előnyök, hátrányok, gyakorlati szempontok
2025. szeptember 18.
Vajon mit vetnek a németek a repce helyett aszályban?
2025. szeptember 17.