Őszi ízek és egészség: fedezze fel a dió minden titkát!
- Növénytermesztés
- 2025. november 8.
- 2
- 0
A dió egészséges és ízletes: fehérjében és tápanyagokban gazdag, édes vagy sós ételekhez egyaránt tökéletes, igazi őszi csemege.
🌰 A dió csodája: nem csak süteményekhez
A dió nemcsak finom, de igazi fehérjeforrás is, így tökéletes a húsmentes étkezéshez. Akinek a kertjében diófa áll, igazi kincset birtokol – főleg, hogy az ára évről évre növekszik. A barna héjak mögött rejlő mag tele van értékes tápanyagokkal, és az őszi diótörés igazi élmény!
🕰️ Hosszú múltra tekint vissza
A diót valószínűleg honfoglaló őseink hozták magukkal. Régészeti kutatások szerint a világ egyik legrégebbi, fán termő gyümölcse. Az ókori egyiptomiak, rómaiak és görögök is ismerték, ma pedig az USA, Törökország, Kína és Irán a legnagyobb termesztők. Hazánkban is jól terem, így a piacokon vagy a saját kertünkben is élvezhetjük a „superfood” előnyeit.
🌳 Diófa a kertben
A diófa méltóságteljes látványt nyújt, akár 150 évig is él. A laza, humuszos talajt kedveli, ültetésénél azonban figyeljünk a tágas helyre – legalább 10 méterre a háztól, kerítéstől és más fáktól. A metszést szeptember környékén végezzük, tavasszal nem szabad!
💪 Tápláló fehérjeforrás
A dió fehérjetartalma magasabb lehet, mint a húsé vagy a tojásé, ezért fontos a növényi étrendben. Tele van B-vitaminokkal, C- és E-vitaminnal, magnéziummal, és omega-3 zsírsav-tartalma révén csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mézzel keverve a köhögést is csökkentheti, a népi gyógyászatban pedig a fa kérgét és levelét is használták különféle betegségekre.
🍴 Dió a konyhában
Az érett diót építsük be gyakran az étrendünkbe:
- Nassolnivalóként – megpirítva vagy nyersen.
- Saláták, levesek feltétjeként – a textúra és az íz miatt.
- Magvajként – robotgépben pépesítve gyümölcsökkel, zöldségekkel.
- Édességekhez – sütemények, karácsonyi finomságok, csoki és lekvár kíséretében.
- Sós ételekhez, húshelyettesítőként – például dióhús, fasírt, töltött zöldségek, szendvicskrémek.
A dió tehát nemcsak finom, hanem egészséges és sokoldalú – érdemes minden napra becsempészni a konyhánkba! 🥗🌰
Céklás, diós pkhali
Hozzávalók:
- 500 g cékla
- 100 g dió
- 1 gerezd fokhagyma
- fél tk őrölt koriandermag
- fél ek rozmaring
- só, bors
- 3 ek balzsamecet
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A céklát hámozás nélkül megmossuk, a gumók mindkét végét levágjuk, és egyesével alufóliába csomagoljuk úgy, hogy kevés olajat öntünk mindegyikre. 200 fokon 50–55 perc alatt puhára sütjük. Megvárjuk míg teljesen kihűlnek, majd megtisztítjuk őket.
2. A diót és a fokhagymát az aprítógépben megdaráljuk, majd beletesszük ugyanabba az edénybe a kihűlt, megtisztított céklát is. Miután a gép ezt is felaprította, hozzáadjuk a koriandermagot, a rozmaringot, a sót és a gránátalmaszirupot vagy a balzsamecetet és a borsot is. Ha nem elég krémes, olívaolajjal krémesítjük.
Tipp: Az eredeti grúz receptben a krémhez gránátalmamagot is adnak, amelyet fagyasztott ribizlivel helyettesíthetünk. Nyáron adhatunk hozzá friss céklaleveleket, korianderzöldet vagy petrezselymet is. Télen készíthetjük csak a gumóból, vagy akár egy-két evőkanál tahinivel is krémesíthetjük.
Forrás: greendex.hu
2025. november 8.
20 növény, amely kifejezetten szereti a hűvös időt
2025. november 8.
Őszi ízek és egészség: fedezze fel a dió minden titkát!
2025. november 7.
A világon egyedülálló rendszer készült a MATE gödöllői campusán
2025. november 7.