Az innováció a versenyképesség motorja a gombatermesztésben is

Kiemelten fontosak a kertészeti ágazat, ezen belül az intenzív gombatermesztés technológiai fejlesztései, ezért ezeknek a komoly beruházásoknak a megvalósítását a kormány is támogatja.
Ezek jelentősen hozzájárulnak ugyanis a hazai élelmiszertermelés versenyképességének a növeléséhez és az importkitettség csökkentéséhez – mondta Hubai Imre, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a laskagomba-termesztéssel foglalkozó Pilze-Nagy cégcsoport üzemavató ünnepségén az AM közleménye szerint.
Az egyik legfiatalabb ágazat
Hubai Imre köszöntő beszédében az egyik legfiatalabb ágazatnak nevezte a laskagomba-termesztést, amelyben olyan berendezéseket kell üzemeltetni, ahol nélkülözhetetlen a szabályozott klímaviszonyok, a megfelelő levegő, valamint a szén-dioxid és a páratartalom arányának a kialakítása. Felismerve az igényeket, az agrártárca támogatást nyújtott a korszerűtlen termesztési feltételekkel rendelkező termelőüzemek számára pályázati források segítségével. Ezáltal a termelők versenyképesebb termesztést tudtak megvalósítani új gomba-előállító termesztőberendezéseikben. Emellett épületenergetikai, épületgépészeti és energiaellátást érintő korszerűsítéseket, felújításokat végeztek az elnyert támogatásokból – tette hozzá a tájékoztatás szerint.
Azt írták: az államtitkár emlékeztetett, hogy az idén pénzügyileg záruló Vidékfejlesztési Programon belül több pályázati felhívás is elérhető volt a kertészetek, ezáltal a gombatermesztők számára is. A „Mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása”, valamint a „Kertészet – Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című felhívásokkal a családi gazdaságból az elmúlt évben már 2 milliárd forintot meghaladó árbevétellel rendelkező, csaknem 70 embernek munkahelyet biztosító cégcsoporttá fejlődő kecskeméti vállalat is élni tudott – ismertette. Majd hozzátette, hogy a két pályázatnál a megítélt támogatás több mint 830 millió forint volt a cégcsoport számára, ami lehetőséget biztosított arra, hogy – folytatva a több évtizedes gyakorlatot – újabb fejlesztési körben gondolkodjanak.
Szuperélelmiszer
Nemzetgazdaságilag stratégiai cél, hogy a hazai fogyasztás főként a belföldi termelésből legyen biztosítva, kevés teret hagyva az importból érkező gombatermékeknek. A Pilze-Nagy Kft. és a Nagy-Gombakert Kft. által termelt laskagomba-mennyiség hiánypótló a magyar piacon. A gombatermesztés nagy része ugyanis csiperkegomba előállítására korlátozódik, és 7-8 százalékát teszi ki a laskagomba – fűzte hozzá.
A laskagomba nagyon egészséges, szuperélelmiszer, az európai és a hazai gombafogyasztás is jelentősen nőtt az elmúlt években – jelezte Hubai Imre, aki szerint emiatt „fejleszteni pedig korparancs, egy olyan területen pedig, mint a laskagomba-termesztés, ráadásul kifizetődő is.” A Pilze-Nagy cégcsoport eddigi eredményei és kutatás-fejlesztési tevékenysége – különösen a MATE-val való együttműködés keretében – példaértékű, és jól mutatja, hogy az innováció a versenyképesség kulcsa – írta az AM.
- Az ázsiai lódarázs megjelenése Magyarországon – Segítse Ön is a védekezést!
- Az egész uniós agrár-élelmiszeripart tönkreteheti Ukrajna csatlakozása
- A magyar gazdák érdekeiért Brüsszelben tárgyaltak a NAK és a MAGOSZ vezetői
- A legjobbak közé került a magyar agrárvállalkozás
- Minden idők legnagyobb haltelepítése várható
- Téli álomra készül a sündisznó, vigyázzunk rá!
2025. június 22.
A virágok titkos üzenete – tátika
2025. június 22.
Nagymamai örökségből sikertörténet
2025. június 21.
Vigyázat! Ismét támadnak az üdülési jogos csalók!
2025. június 21.
Agrárinnováció, hagyomány és közösség három napon át
2025. június 21.
Tavaly 1,7 millió hektoliter bort fogyasztottak Magyarországon
2025. június 21.