Egyre népszerűbb Magyarországon a halfogyasztás
- Állattenyésztés, Jó hírek
- 2024. december 14.
- 11
- 0

A karácsonyi halkínálatot és a belföldi haltermelés eredményeit mutatták be az Agrárminisztérium (AM), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a METRO Magyarország együttműködésével megrendezett sajtótájékoztatón Budaörsön - közölte az AM.
Az esemény kiemelt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a halfogyasztás jelentőségére, és népszerűsítse a kiváló minőségű magyar halakat – írták.
Nobilis Márton, az AM élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára az eseményen elmondta, ez az időszak kiemelten fontos a haltenyésztők, az eladók számára, hiszen az összes halfogyasztás 40 százaléka realizálódik karácsony körül. Az egyes termelők esetében pedig saját éves halértékesítésük 70 százalékát is elérheti az ilyenkor eladott mennyiség. Hozzátette, a belföldi halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években.
A „Kapj rá!” kampány 2013 és 2020 között 24 százalékkal növelte a halfogyasztást. A kormány további forrásokat is biztosított a népszerűsítéshez, erre a célra 2020 óta 700 millió forint állt rendelkezésre.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy kiváló minőségű halak kerülhetnek a karácsonyi asztalra. Az AM az érintettek támogatása érdekében jelentős lépéseket tett: 27 százalékról 5 százalékra csökkentette a hal áfakulcsát, valamint pótlólagos forrásokat biztosított a haltermelő tavak fenntartására.
Nobilis Márton hangsúlyozta, a halfogyasztás népegészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a hal kiváló minőségű fehérje- és omega-3 forrás. Emellett a haltenyésztés fenntarthatósági szempontból is előnyös, hiszen a halak takarmányhasznosítása rendkívül hatékony.
- Felhőszakadás és jég: másodfokú riasztást adtak ki több járásra
- Tömegesen jelent meg egy új kártevő a magyar földeken
- Egyre nagyobb a kereslet külföldön a kiváló minőségű magyar bárányhúsra
- Stabilizált hipoklórossav – modern megoldás a fertőzések elleni küzdelemben az állattartó telepeken
- Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
- Már benyújthatók a tanyafejlesztési pályázat támogatási kérelmei
2025. szeptember 15.
Használja Ön is a Digitális Állampolgár alkalmazást!
2025. szeptember 15.
Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
2025. szeptember 15.
A héjasok termesztésének lehetőségei napjainkban – szakmai rendezvény Érden
2025. szeptember 14.
Egy fenntartható szuperélelmiszer: a laskagomba
2025. szeptember 14.
Átadták az idei Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit
2025. szeptember 13.