Elindult a tavaszi virágzás – munkába állt 20 ezer magyar méhész

Megosztás:

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által eljuttatott közleményben nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmet. Itt a tavasz, és a szorgos méhek, és nem kevésbé szorgos méhészek is dolgozni kezdtek. 

A méhek most dolgoznak a nyári és őszi gyümölcseinken – de vajon értjük, milyen fontos, amit tesznek?

A természet ébredésével megkezdődött a tavaszi virágzás, amely nemcsak a kertbarátokat, hanem magyar méhészeket is munkára hívja. A virágzó repce, gyümölcsfák és vadnövények millióit hazánk méhcsaládjai porozzák be – ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy nyáron és ősszel legyen elég gyümölcs, zöldség és vetőmag, valamint takarmánynövények a mezőgazdaságban.

A magyar méhészet évszázados hagyományokra épül, de napjainkban új kihívásokkal néz szembe: az időjárás kiszámíthatatlansága, a méhcsaládokat érintő különböző betegségek és paraziták elterjedtsége, valamint az EU-ba importált, bizonytalan eredetű, méznek nevezett termékek átláthatatlansága mind veszélyeztetik a hazai méhészek megélhetését. A tavaszi időszak különösen fontos, hiszen ekkor dől el, milyen évük lesz a méhészeknek – és hogy mi kerül végül a fogyasztók asztalára.

 „A repcevirágzással kezdődik meg az első komoly hordási időszaka a magyar méhészetnek. A méhek nemcsak nekünk méhészeknek dolgoznak – a munkájuk nélkül a gyümölcs- és zöldségtermesztés is veszélybe kerülne” – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

 Az OMME ezúton is arra hívja fel a figyelmet, hogy a méhészek munkája közös érdek, és mindenki tehet a méhekért:

– részesítse előnyben a hazai, termelői mézet,

– kerülje a vegyszerezést virágzó növényeknél,

– ültessen méhbarát növényeket a kertjébe, balkonládájába.

A magyar méz világszínvonalú termék. Ahhoz azonban, hogy ez így is maradjon, szükség van a méhészekre – nekik pedig szükségük van a társadalom figyelmére, megbecsülésére és támogatására” – zárul a közlemény.

ForrásOrszágos Magyar Méhészeti Egyesület

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük