Elindult a tavaszi virágzás – munkába állt 20 ezer magyar méhész
- Agrárhírek, Jó hírek
- 2025. április 17.
- 54
- 0

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által eljuttatott közleményben nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmet. Itt a tavasz, és a szorgos méhek, és nem kevésbé szorgos méhészek is dolgozni kezdtek.
„A méhek most dolgoznak a nyári és őszi gyümölcseinken – de vajon értjük, milyen fontos, amit tesznek?
A természet ébredésével megkezdődött a tavaszi virágzás, amely nemcsak a kertbarátokat, hanem magyar méhészeket is munkára hívja. A virágzó repce, gyümölcsfák és vadnövények millióit hazánk méhcsaládjai porozzák be – ez a folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy nyáron és ősszel legyen elég gyümölcs, zöldség és vetőmag, valamint takarmánynövények a mezőgazdaságban.
A magyar méhészet évszázados hagyományokra épül, de napjainkban új kihívásokkal néz szembe: az időjárás kiszámíthatatlansága, a méhcsaládokat érintő különböző betegségek és paraziták elterjedtsége, valamint az EU-ba importált, bizonytalan eredetű, méznek nevezett termékek átláthatatlansága mind veszélyeztetik a hazai méhészek megélhetését. A tavaszi időszak különösen fontos, hiszen ekkor dől el, milyen évük lesz a méhészeknek – és hogy mi kerül végül a fogyasztók asztalára.
„A repcevirágzással kezdődik meg az első komoly hordási időszaka a magyar méhészetnek. A méhek nemcsak nekünk méhészeknek dolgoznak – a munkájuk nélkül a gyümölcs- és zöldségtermesztés is veszélybe kerülne” – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
Az OMME ezúton is arra hívja fel a figyelmet, hogy a méhészek munkája közös érdek, és mindenki tehet a méhekért:
– részesítse előnyben a hazai, termelői mézet,
– kerülje a vegyszerezést virágzó növényeknél,
– ültessen méhbarát növényeket a kertjébe, balkonládájába.
A magyar méz világszínvonalú termék. Ahhoz azonban, hogy ez így is maradjon, szükség van a méhészekre – nekik pedig szükségük van a társadalom figyelmére, megbecsülésére és támogatására” – zárul a közlemény.
Forrás: Országos Magyar Méhészeti Egyesület
- Megdőlni látszik, amit a szőlőről és a borról gondoltunk
- 13 ezer tonna volt a 2024/25. évi értékesített és saját felhasználásra szánt hazai vadhús mennyisége
- Konferencia az aranyszínű sárgaság betegség természetéről, tapasztalatokról, védekezési lehetőségekről
- Vajon van-e esélye a magyar boroknak a német piacon?
- NAK-FruitVeB: nő az igény a csemegeszőlő iránt
- Miért fontosak az állati eredetű termékek, és milyen tévhitek keringenek velük kapcsolatban?
2025. szeptember 18.
Ezt nyújtják a hibrid sertésfajták: előnyök, hátrányok, gyakorlati szempontok
2025. szeptember 18.
Vajon mit vetnek a németek a repce helyett aszályban?
2025. szeptember 17.